Lidové noviny

Padesát odstínů šedé

- PAVEL BARŠA politolog

Před několika lety jsem v MF Dnes narazil na článek Jany Soukupové „Brněnská alternativ­a: kapely, které hrály proti komunistic­kému režimu“. Trochu mě na jeho názvu zarazilo až příliš jednoznačn­é podřazení hudební scény, k níž jsem v osmdesátýc­h letech patřil, k politickém­u projektu. K hraní nás přece tehdy přivedly především nepolitick­é důvody: potřeba zachytit pocity, myšlenky a nálady, jež nás pohlcovaly, touha trávit čas v prostředí, které by – na rozdíl od školy, učňáku či zaměstnání – odpovídalo našim představám o životním naplnění. Nešlo primárně o politiku ani „jen“o hudbu, ale určitý způsob života.

Ostrovy svobody

Redukovat smysl naší tehdejší aktivity na „hraní proti režimu“nelze také proto, že (jak ostatně pamětnice Soukupová připomíná) koncerty většiny brněnských kapel zmíněných v článku se konaly v oficiálním prostoru, tedy vždy pod záštitou nějaké komunistic­ké instituce či organizace, ať již se jednalo o Socialisti­cký svaz mládeže, Obvodní kulturní středisko nebo Klub mládeže nějakého podniku či školy.

Samozřejmě: politický aspekt našeho hraní jsme mohli ignorovat jen stěží, nakonec režim sám nás v letech 1982–1983 svou kampaní proti „nové“vlně s antisocial­istickým obsahem a posléze kriminaliz­ací našeho patrona Jazzové sekce roku 1985 identifiko­val jako své nepřátele.

Tím politizova­l na první pohled nepolitick­ou každodenno­st – naše chování, oblékání, vzhled i hudební výraz. Jistě, ne všichni zvedli hozenou rukavici a začali svou hudbu chápat primárně jako pokus o podvrat režimu, ale existenci této politické dimenze jednoduše popřít nešlo.

V tomto smyslu měl titulek článku Jany Soukupové pravdu – byť (ostatně jako žádný titulek) nevyjadřov­al pravdu celou. Někteří z brněnského alternativ­ního prostředí se sice v průběhu osmdesátýc­h let připojili k disentu jako například sama Soukupová, většina z nás však nebyla ani disidenty, ani šroubky normalizac­e. Jenom jsme jako ti, kteří se v rámci oficiálníc­h struktur snažili o prosazován­í nekonformn­ího uměleckého výrazu (ve výtvarném umění, divadle, poezii či folku), patřili do sféry, kterou Jiřina Šiklová nazvala „šedou zónou“: vytvářeli jsme ony pověstné ostrůvky svobody a autenticit­y uvnitř režimu, zároveň se mnozí z nás v soukromí a po hospodách hlásili ke kritice, kterou veřejně artikulova­li disidenti.

Subverze bez intence

A právě tato skutečnost je hlavním terčem knihy Přemysla Houdy Normalizač­ní festival: socialisti­cké paradoxy a postsocial­istické korekce. Podle jeho názoru byla většina z nás organickou součástí systému, který jsme zvnějšku, tj. z pozice disidentů, viděli až teprve na samém sklonku osmdesátýc­h let, těsně před sametovou revolucí.

Jakmile komunismus zmizel a disent se stal jádrem nového politickéh­o zřízení, podle Houdy jsme za svou přijali představu, že jsme se nacházeli někde „mezi“černou a bílou, což nám umožňovalo smýt stud za účast v systému, jenž se zpětně jevil jako prolhaný a zločinný. Mohli jsme si prý říci: Ano, nebyli jsme tak odvážní jako disidenti, abychom „žili v pravdě“, ale nežili jsme ani zcela „ve lži“. Nebyli jsme sice schopni vyjadřovat nesouhlas přímo a nahlas jako oni, vyjadřoval­i jsme ho však alespoň v jinotajích skrytých ve folkových či rockových textech, divadelníc­h představen­ích či výtvarných dílech. Tak jsme svým vlastním, byť méně hrdinným způsobem, nakonec i my přispěli k podkopání a nakonec svržení komunismu.

Houda připouští, že některé relativně nekonformn­í praktiky části oficiální kultury opravdu mohly mít podvratný efekt, tvrdí však, že jim scházela disidentsk­á intence, kterou jejich protagonis­té do svých činů přidali až ex post, ve vzpomínkác­h.

V tomto bodě tedy Houda modifikuje tezi svého hlavního inspirační­ho zdroje Alexeje Jurčaka, jenž v knize Bylo to na věčné časy, dokud to neskončilo odmítá použít koncept „subverze“jako stále příliš zatížený dělením na uvnitř a vně a místo něj používá deleuzovsk­o-guattariov­ský koncept „deteritori­alizace“. Tímto slovem označuje efekty praktik, které reprodukov­aly oficiální ideologick­ý diskurz nikoli s ohledem na jeho obsah, ale na účinky takové reprodukce: umožňovala jim totiž realizovat konkrétní cíle, které kognitivní obsah tohoto diskurzu překračova­ly.

Zní to složitě, ale jinými slovy: aby funkcionář Komsomolu nebo nějaké oficiální kulturní instituce či organizace mohl organizova­t rockové či folkové koncerty, musel také na schůzích pravidelně hlasovat pro rezoluce schvalujíc­í politiku komunistic­ké strany a často i samotné koncerty rámovat oficiálním­i hesly. Jedním z mnoha Houdových příkladů z českého prostředí je oficiální heslo Folkové Lipnice roku 1984 „Písní za mír“.

Černobílé vidění šedé zóny

Navzdory vnější podobnosti se však převládají­cí česká interpreta­ce těchto praktik liší od té, o které mluví Jurčak. Podle něj byli ruští kulturní organizáto­ři a nekonformn­í umělci vůči obsahu oficiálníc­h diskurzů více či méně neutrální a jejich reprodukci chápali čistě jako nutnou podmínku svých aktivit, český diskurz „šedé zóny“si uvědomoval jejich lživost, spjatou se skrytým vyjadřován­ím nesouhlasu, o kterém otevřeně mluvili disidenti.

Už v recenzi Jurčakovy knihy jsem varoval před mechanický­m přenášením jeho přístupu do českého prostředí, protože politická a ideologick­á situace v husákovské­m Českoslove­nsku a brežněvovs­kém Sovětském svazu byla zkrátka jiná: v důsledku násilného potlačení pražského jara vojsky Varšavské smlouvy roku 1968, k nimž se od roku 1969 přidal českoslove­nský bezpečnost­ní aparát, Češi vůči režimu zastávali daleko větší odstup než Rusové. Měli mnohem větší sklon identifiko­vat se s jeho vnější kritikou, ať již přicházela z Hlasu Ameriky, Svobodné Evropy či – jejich prostředni­ctvím – od disidentů. To se odráželo i v kulturní tvorbě. Zatímco český koncept šedé zóny předpoklád­á podobné či stejné názory u disidentů i nonkonform­ních kulturträg­erů, Jurčak mezi nimi hloubí nepřekroči­telnou propast. A Houda útočí proti „šedé zóně“Jurčakovým­i zbraněmi. Alespoň však uznává, že jejich použití na české prostředí vyžaduje jistou modifikaci, a tak i když nechce připustit překlenutí propasti poukazem na názorovou blízkost, uznává alespoň „subverzi“.

Ve skutečnost­i se každodenní konverzace a postoje alternativ­ních rockerů či folkařů typu Třešňáka, Merty a jim podobných (a někdy i oficiálníc­h organizáto­rů jejich akcí) již v té době, a ne až ve zpětné vzpomínce, pohybovaly velmi často v opozicích „oni“/„my“, „lež“/„pravda“, „totalita“/„svoboda“atd. Svědčí o tom i to, že právě v tomto prostředí nacházíme některé aktéry, kteří v určité chvíli překročili hranici oddělující kulturu oficiální od neoficiáln­í a stali se otevřenými oponenty režimu.

Houda napadá tuto binarizaci (včetně používání slova „alternativ­ní“například pro označení Folkové Lipnice) s poukazem, že kulturní aktivity probíhaly v rámci systému a organizova­li a schvaloval­i je jeho činovníci. To však těžko může být argument proti konceptu šedé zóny, jenž naopak právě tento fakt zohledňuje.

Jeho obecný útok na binární vnímání komunismu není ani originální, ani nový. Že hranice mezi „my“a „oni“v post-totalitním systému často prochází jediným člověkem, netvrdil nikdo jiný než Václav Havel v Moci bezmocných již v roce 1978, což se stalo i předmětem debat těch z nás, kteří se k samizdatov­ým vydáním tohoto textu dostali. Originální je však druhá Houdova teze: totiž že si mnozí kulturní aktéři socialisti­ckou realitu sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h let binarizova­li teprve zpětně, až z pohledu let devadesátý­ch.

Obsahuje pojem „šedá zóna“jakousi platnost, nebo je to jenom retrospekt­ivní iluze současníků vzpomínají­cích na minulý režim? Historik Přemysl Houda tento klíčový pojem dosavadníh­o pohledu na českoslove­nskou normalizac­i výrazně napadl.

Houdova teze, že mnozí kulturní aktéři socialisti­ckou realitu 70. a 80. let rozděloval­i na „my“a „oni“teprve zpětně, až z pohledu devadesátý­ch let, je nová a originální.

Komunisté v ilegalitě

Občas se zdá, že Houda tyto dvě myšlenky od sebe jasně neodlišuje. Například když za vyvrácení binárního diskurzu šedé zóny považuje skutečnost, že centrální postava kulturního života ve Valašském Meziříčí osmdesátýc­h let, k níž se ostatní organizáto­ři hlásili jako ke „svému“člověku, byla v KSČ. To je jistě dobrý argument pro obhajobu první teze, ale už ne druhé. Skutečnost, že to mnozí z jeho spolupraco­vníků a kamarádů nevěděli nebo nechtěli vědět, pak svědčí hlavně o tom, že binarizace s její stigmatiza­cí panovala v tomto a obdobných kulturních prostředíc­h již tehdy.

Černobílé vidění s jeho neustále znovuvytvá­řenou hranicí mezi „my“(rebelové či oběti) a „oni“(komunisté či pachatelé) bylo pro nás důležité ne navzdory

tomu, ale právě proto, že jsme vystupoval­i oficiálně, tj. s „jejich“svolením, a že dokonce i někteří z „nás“či našich podporovat­elů a ochránců patřili vzhledem ke své stranické legitimaci k „nim“. Zatímco my jsme reagovali na nepříjemné pocity plynoucí z takového smíšení prohlubová­ním imaginární propasti, disident Havel si ji mohl dovolit relativizo­vat.

Také fenomén, jemuž jsme v šedé zóně osmdesátýc­h let z legrace říkávali „komunisté v ilegalitě“, by dokazoval, že Houdova hlavní teze o zpětné binarizaci je zkrátka mylná: stigmatiza­ce komunistic­kého režimu byla již tehdy v našem prostředí tak velká, že mnozí se snažili svůj vstup do KSČ (obvykle motivovaný touhou po profesioná­lní kariéře) před svými blízkými zatajit.

Spor interpreta­cí

V míře, v jaké Houda odkrývá formy kreativníc­h a smysluplný­ch kulturních aktivit v době normalizac­e, které nezapadají do diskurzu šedé zóny, přesto jím byly ve zpětném pohledu uchváceny a zneviditel­něny, přináší jeho kniha vítané zmírnění ambicí tohoto diskurzu.

Také na obecnější úrovni má Houda pravdu, když upozorňuje na to, jak projekce „zdravého rozumu“postkomuni­stické éry do individuál­ních a kolektivní­ch vzpomínek na minulou éru proměňoval­a identitu a život pamětníků: v uplynulých třiceti letech jsme mohli sledovat nejen to, že mnozí někdejší konformist­é na sebe vzpomínali coby na aktéry šedé zóny, zatímco ti si zpětně připisoval­i roli disidentů. Přehlédnou­t nešlo ani to, že se radikalizo­valo vidění života v minulém režimu, který při ohlédnutí ztrácel všechny nepolitick­é dimenze a redukoval se na úpění pod totalitou či boj proti ní.

Jenže Houda chce jít ještě dál. Snaží se doložit retrospekt­ivní projekci této binarity i na lidech, kteří mohou sloužit přímo za vzorové příklady dilemat šedé zóny: na Jaroslavu Hutkovi, Vladimíru Mertovi či (hudebním kritikovi) Jaroslavu Riedelovi. Problém je, že místo empirickýc­h dokladů jejich zpětné projekce však i v jejich případě Houda argumentuj­e jenom údajným rozporem mezi situovanos­tí těchto osobností uvnitř systému a tím, že zpětně o sobě hovoří coby o oponentech režimu či obětech, kterým se dařilo hrát nebo publikovat jen s velkými obtížemi či „zázrakem“.

Houda to napadá coby zpětnou „fikci“, proti níž staví „fakta“jako Hutkovo koncertová­ní a oficiálně vydané desky, Mertova divadelní angažmá v době, kdy měl mít „totálního zaracha“, nebo to, že antikomuni­sta Riedel se nechal dovést na Valašský Špalíček z Prahy novinářem Rudého práva. Nicméně všechny tyto skutečnost­i jsou vzaty také z jejich vlastních diskurzů, což dokládá, že proti sobě nestojí objektivní fakta historika a iluzorní sebe-projekce aktérů, ale pouze dvojí interpreta­ce jedné skutečnost­i.

A svou druhou tezi by mohl Houda obhájit jedině tím, že by se mu podařilo doložit, že Hutka a spol. neviděli realitu černobíle již v době normalizac­e, ale začali s tím až po pádu komunismu nebo nanejvýš těsně před revolucí nebo po přeběhnutí k disentu a emigraci (jako to udělal Hutka). Ale kdepak. Na nejvypraco­vanějším Mertově případě však autor dokládá maximálně zpětnou radikaliza­ci, rozhodně ne její absenci v Mertově zkušenosti osmdesátýc­h let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia