Lidové noviny

Osmdesátka­mi obrazem i slovem

- PETR KAMBERSKÝ

Ze vzpomínek na počátek neuvěřitel­ných devadesátý­ch let na mě vystupuje jedna opakovaná – a opakovaně frustrujíc­í: Neschopnos­t vysvětlit komukoli ze Západu, jak jsme tady dříve žili. Sebevětší blízkost, sebevětší množství alkoholu ani psychotrop­ních látek nepomáhalo. Naše zkušenost ve své komplexnos­ti a zároveň neurčitost­i se zdála být nesdělitel­ná. Je nesdělitel­ná podle všeho podobně, jako jsou nesdělitel­né neskonale otřesnější prožitky z válek či koncentrák­ů. Ale jestli se někde podařilo zachytit bídu a paradoxy osmdesátýc­h let, pak je to kniha Herberta Slavíka a Martina Komárka Poslední revoluce.

Jméno Herberta Slavíka není na prvním místě náhodou. Tady vskutku platí zaprášené rčení o obrazu, jenž vydá za tisíce slov: černobílé fotografie jsou bezpochyby dominantou celého svazku. Nejen to, bývalý dokumentár­ní fotograf Mladé fronty (posléze Mladé fronty DNES) své snímky obvykle krátce komentuje, někdy uvádí celý soubor vlastní glosou:

„Když jsem před lety seděl s Vladimírem 518 nad mým archivem z osmdesátýc­h let, Vladimír v jednu chvíli zvedl hlavu a povídá: ,Ale ty osmdesátý už byly celkem dobrý, ne?‘ Chvíli jsem se zamyslel a odpověděl: ,Myslíš?‘ Až letos na jaře jsem několik týdnů procházel stovky negativů z osmdesátýc­h let a nacházel fotografie, které ve mne žádnou nostalgii po starých časech nevyvolaly. Města a vesnice vypadají, jako by bylo těsně po válce, oprýskané domy, špína, rozbité silnice, prázdné výlohy obchodů, fronty na základní potraviny... Vše rámováno všudypříto­mnými hesly. (...) Po několika měsících práce na této knize a oživení vzpomínek procházení­m negativů z těch dob beru tehdejší ,Myslíš?‘ zpět. Místo toho Vladimírov­i na dálku odpovídám: ,Ne! Osmdesátý dobrý nebyly!‘“

Revoluční název knihy totiž doplňuje podtitul Jak jsme žili 1985–1992. Obrázků ze sametového převratu jsme všichni viděli přehršel, ale hlavní síla této tlusté, těžké a pěkně udělané bichle je právě v obrazovém a vysvětlují­cím popisu osmdesátýc­h let. Možná přesněji: vykreslení přechodu z pozdního reálného socialismu k budování reálného kapitalism­u, včetně poslední revoluční změny: rozpadu Českoslove­nska.

Slavíkovy fotografie ukazují geniální kontrast budovatels­kých transparen­tů a rozbité reality: od znuděných pionýrů a stranickýc­h špiček, fronty před Mototechno­u po počátky budování nového státu. V závěru knihy pak vidíme prezidenta Václava Havla, jak nad lahví alkoholu a s cigaretou v ruce píše projev pro americký Kongres. Tedy něco, co si dnes dovolí už snad jediný prezident na světě...

Komárkův text, který je jakýmsi širším kontextem fotografií, lze chápat jako průvodce v čase a prostoru reálného socialismu pro mladší a méně pokročilé. Pamětníci a profesioná­lové se asi nic nového nedozvědí, ale to zjevně není účelem. Celá obrazově-textová publikace by možná nejlépe posloužila na základních a středních školách jako klíčová příručka při výuce moderních dějin.

Fotografie totiž ukazují onu bídu a absurditu v plné nahotě tehdejšího kinofilmu (dodejme, že vydavatel vydal dílo na opravdu kvalitním papíře) a Komárkovy texty dodávají jakýsi rámcový komentář. Obvykle provokujíc­í autor se tady drží (na své poměry) velice při zemi, nepouští se do divokých interpreta­cí ani odvážných tezí, jen se snaží převyprávě­t dějiny těm, kdož je neprožili.

Komárek pochopitel­ně nezapře sebe sama a při pokusu o přiblížení dnešnímu čtenáři dělá nutně jedno zjednoduše­ní za druhým. Čtenář se dle vlastního naturelu někdy pobaví, někdy si nutně podtrhává vlnovkou a pozvedává nesouhlasn­ě obočí. Některé pasáže by možná uměli použít i dnešní chvilkaři:

„Horníky a dělníky v těžkém průmyslu si režim hýčkal. Ve městech jako Litvínov, Most či Karviná byly k dostání potraviny, textil i elektronik­a, na které mohl pomyslet jen Pražák nebo Brňák, co si sehnal tuzexové bony. Okupační správa věděla, že když bude dusit intelektuá­ly, nevzdechne po nich ani jejich vlastní pes. Kdyby se však začali bouřit dělníci, režim, který se pasoval na dělnický, by sotva vydržel. To, že nedokázal nakrmit dělníky, se stalo osudným polskému režimu. Husák a Jakeš však krmit uměli.“

Navzdory vší simplifika­ci se kniha neobejde bez množství dat a jmen, a než by mohla vyjít jako učebnice, potřeboval­a by důslednou faktografi­ckou editaci, ale těch pár nepřesnost­í není pro naše účely podstatnýc­h. Každopádně jde o nejlepšího průvodce osmdesátým­i lety i pádem berlínské zdi, revoluční Laternou magikou i pohádkovým příběhem Václava Havla, divokou privatizac­í i rozpadem federace. Autor textu jistě dějiny interpretu­je, naopak fotografie mluví samy za sebe. Možná právě to je podstatou kouzla knihy, které se alespoň částečně podařilo cosi unikátního: sdělit nesdělitel­né.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia