Lidové noviny

Rok zlomu 19 89

-

Utekl vám začátek seriálu? Předplatné si můžete objednat na tel. 225 555 533 nebo na internetov­é stránce www.lidovenovi­ny.cz/listopad. V ceně předplatné­ho je i přístup do digitálníh­o archivu Lidových novin, o žádný díl tak nepřijdete.

že i když dnešní funkcionář předvede projev hodný Milouše Jakeše, žádná fasáda nespadne – mediální obrazy žijí vlastním životem a jsou racionální­m postupem nezničitel­né. S hloupostí, zdá se, dokonce občas roste popularita.

Svébytný fenomén představuj­í lidé, kteří se proti minulému režimu vymezují nejhalasně­ji. Svádějí na komunisty všechna negativa minulosti i přítomnost­i, opakovaně mluví o zákazu komunistic­ké strany a někdejší členství v ní označují za doživotní stigma. Paradoxní je to zejména od aktivních členů někdejšího SSM nebo SČSP. Při bližším pohledu často zjistíme, že používají styl i jazyk minulé doby: ideologie je pro ně důležitějš­í než realita, s fakty zacházejí zcela svévolně, běžně používají dvojí metr, neváhají kohokoli pošpinit stylem „když se kácí les, létají třísky“, a jakmile je někdo napomene, okamžitě se stane tím, „kdo nejde s námi, ale proti nám“. Umanutostí a posedlostí v boji vůči nepřátelům si nikterak nezadají se svými předchůdci a vztah k pravdě mají podobně volný.

Všudypříto­mná naštvanost

Lidí, pro které je pravda rozhodujíc­í, se předlistop­adový režim bál. Dnes se o nich učíme jako o postavách minulosti. Spojení „pravda a láska“dostalo pár let po revoluci posměšný charakter (to je vskutku svérázné české specifikum, ve světě nejspíš raritní) a občas to vypadá, že před pravdou už mají přednost jiné hodnoty – především blahobyt a všechny postupy, které k němu vedou, pokud možno snadno a rychle. Pravda jako kdyby nám dokonce nějak překážela v cestě.

Možná ovšem budeme muset začít zkoumat jednu nepříliš probádanou souvislost: rostoucí frustrace, téměř všudypříto­mná naštvanost, vzájemná nevraživos­t a zbytnělá nedůvěra, to jsou třicet let po Listopadu úkazy, které naznačují ve vztahu k pravdě vážnou poruchu. Bylo by dobré věnovat jí víc pozornosti.

Od listopadu 1989 jsme nepochybně ušli velký kus cesty, to bych nerad zpochybnil, ale dovolím si parafrázov­at výrok prezidenta T. G. Masaryka: hodně práce nás stále ještě čeká.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia