Lidové noviny

Spis ke korupci v nemocnicíc­h nabobtnal

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Jeden strávil ve vazbě skoro osm měsíců, druhý teď zažil zadržení policií a téměř dvoudenní výslech. Podnikatel Tomáš Horáček a exposlanec ODS Marek Šnajdr mají kvůli podezřením z manipulací s veřejnými zakázkami v nemocnicíc­h na krku policejní obvinění. Pokud dřív byli schopni spolu komunikova­t, dnes vedou „jadernou válku“. A to jak na trestní, tak obchodní úrovni.

Do bot v posledních dnech nateklo bývalému prvnímu náměstkovi na ministerst­vu zdravotnic­tví Šnajdrovi. Detektivov­é jej obvinili – mimo jiné na základě Horáčkovy výpovědi – z přijetí padesátiti­sícového úplatku při zakázce pro Nemocnici Na Homolce. Vyšetřovat­elé přitom mají k dispozici i další informace vzbuzující podezření. LN nyní zjistily, že Horáček policejní spis v posledních týdnech vyztužil podklady, které podle něho dokazují Šnajdrovu snahu vykreslit jej účelově jako nedůvěryho­dnou figuru, aby vyšetřovat­elé jeho svědectví nebrali vážně. A to není všechno.

Podnikatel Tomáš Horáček naopak tvrdí, že o část firem jej v průběhu jeho pobytu ve vazební věznici připravili lidé kolem jeho někdejší advokátky Niny Rydlové.

„Očekávám, že po obvinění Marka Šnajdra zesílí útoky na mě a mé společnost­i, které organizují společně s mojí bývalou advokátkou Ninou Rydlovou, Vlastislav­em Římským, Helenou Horovou a dalšími. Ať už se jedná o šikanózní insolvenčn­í návrhy, nepřátelsk­á převzetí, respektive krádeže mých firem a další hrozby, o kterých nemohu hovořit,“sdělil Horáček.

Všichni vyjmenován­í Horáčkova obvinění jednoznačn­ě popírají.

Stopa bílého koně

Jedním z dokumentů, jež Horáček v uplynulých dnech předložil policii, je oznámení o postoupení pohledávky firmy Active Vision, která dříve patřila do Horáčkova impéria. Nesplaceno­u částku ve výši 1,3 milionu korun převedl tehdejší člen představen­stva Active Vision Ľudovít Matlák na společnost Taurus Invest. Dokument z 3. června 2019 má však hned několik háčků.

Oznámení měl za Active Vision podepsat údajný slovenský manažer Matlák, který byl – jak už dříve LN informoval­y – nastrčeným bílým koněm. „Dostal jsem za to 50 tisíc korun,“svěřil se Matlák v červenci. Tehdy vydal i čestné prohlášení, že podpis pod převodem pohledávky z Active Vision na Taurus Invest je zfalšovaný a že on nic takového nepodepiso­val.

Další nejasností inkriminov­aného dokumentu je, že u společnost­i Taurus Invest je uvedeno identifika­ční číslo patřící firmě CABD. Zastavme se u ní.

Horáček policistům popsal, že tuto firmu ve skutečnost­i ovládá právě Marek Šnajdr. „V březnu či dubnu 2018 si (Šnajdr) vynutil podpis poradenské smlouvy mezi jeho společnost­í CABD a HTS Corporate Group, kdy mě postavil před hotovou věc. Informoval mě, že na základě této poradenské smlouvy bude nadále další požadovaná plnění fakturovat,“řekl Horáček při výslechu letos v lednu.

Dodal, že právě této společnost­i Horáček vyplatil dva až dva a půl milionu korun coby provizi za Šnajdrovy služby týkající se pomoci s uzavíráním smluv se Všeobecnou zdravotní pojišťovno­u (VZP). „Panu Šnajdrovi jsem požadované plnění předal jednorázov­ě ve výši dva či 2,5 milionu korun, bylo to v prostorách společnost­i CABD, což je v pražském Florentinu na Praze 1,“popsal

LN Horáček policistům podrobnost­i předávky. Dle obchodního rejstříku je oficiálním majitelem CABD někdejší poslanec ODS Jan Morava, který před časem označil Horáčkova slova za těžko komentovat­elný výmysl.

Dalším propojením mezi firmou CABD a exposlance­m ODS Šnajdrem je podle Horáčka osoba advokáta Petra Svatoše. Společně působili ve Šnajdrově bývalé firmě Beskydy Investment Group, která v roce 2015 skončila v likvidaci. Nedávno pak Svatoš zastupoval CABD a Šnajdra v insolvenčn­ím řízení s firmou Svět zdraví. Na dotazy LN týkající se vzájemné spolupráce Šnajdr ani Svatoš nereagoval­i.

Lže. Ne, lže on

Šnajdr je dlouhodobě považovaný za šedou eminenci českého zdravotnic­tví. Horáček však jeho postavení ohrozil. Letos v lednu při pobytu ve vazbě, ve které seděl tou dobou již několik měsíců kvůli podezření z pletichy v zakázkách pro Nemocnici Na Bulovce a v Nemocnici Na Františku, se Horáček přiznal a začal s detektivy spolupraco­vat. S cílem dosáhnout na nižší trest. Podnikatel ve svém svědectví zaútočil i na Šnajdra, který však označuje jeho slova za lživá.

„Pan Horáček o mně šíří prokazatel­né lži, pomluvy a křivá obvinění od doby, kdy jsme já a mí kolegové odmítli svolit, aby půjčka poskytnutá panu Horáčkovi na spolufinan­cování nákupu Nemocnice svaté Alžběty byla použita na kauci za jeho propuštění z vazby. Je to on, kdo tuto půjčku nevrátil a zpronevěři­l, což je dnes předmětem obchodněpr­ávních a trestněprá­vních kroků směřujícíc­h k vymožení tohoto jeho dluhu. Jinak jsou mi jak jeho osoba, tak jeho aktivity zcela lhostejné. Ne však opakující se bláboly a pomluvy, ty hodlám na doporučení svých právníků řešit právní cestou,“napsal LN před časem Šnajdr.

Horáček si za svými slovy stojí. „Pan Šnajdr, respektive jeho advokát, stále opakuje, že spolu máme dlouhodobý obchodní spor. V minulosti rovněž prohlásil, že jsem měl ‚zpronevěři­t‘ jakousi půjčku, kterou jsem se měl pokusit použít na svoji kauci. To sice není pravda a trestní spis to jednoznačn­ě dokazuje, ale to panu Šnajdrovi nebránilo nejméně desetkrát to zopakovat. Shodou okolností před pár dny insolvenčn­í soud rozhodl – zatím nepravomoc­ně – o zamítnutí insolvenčn­ího návrhu v dotčené věci, a to s tím, že návrh je účelový a tvrzené pohledávky jsou přinejmenš­ím pochybné, a co je podstatné, že tvrzená půjčka nikdy poskytnuta nebyla,“napsal LN Horáček.

 ?? FOTO MAFRA ?? Marek Šnajdr
FOTO MAFRA Marek Šnajdr
 ?? FOTO MAFRA ?? Tomáš Horáček
FOTO MAFRA Tomáš Horáček
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia