Lidové noviny

Nové šéfce TOP 09 zvolili jiný tým

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Markéta Pekarová Adamová chce prosazovat přijetí eura a spolupráci s hnutím Starostové a nezávislí. Avšak nemá ve vedení přesně tu sestavu, kterou si přála.

PRAHA Po deseti letech existence strany stanula poprvé v čele TOP 09 žena. Z víkendovéh­o sněmu vyšla jako vítězka poslankyně a dosavadní první místopředs­edkyně Markéta Pekarová Adamová. Dostala 96 hlasů, svého konzervati­vnějšího soka – senátora Tomáše Czernina – porazila o patnáct hlasů a stala se šéfkou opoziční strany. Volilo 178 delegátů. Její soupeř nově usedne v křesle prvního místopředs­edy. Exministr spravedlno­sti Jiří Pospíšil, který „topku“vedl uplynulé dva roky, křeslo lídra neobhajova­l. Usiloval však o zisk postu řadového místopředs­edy. Neuspěl. Méně hlasů než on dostal pouze Marek Ženíšek, který tak neobhájil místo v nejužším vedení.

Výsledek volby je označován za prohru druhdy nejvýznamn­ějšího zákulisníh­o hráče strany Miroslava Kalouska. Bývalý ministr financí a dnes předseda poslanecké­ho klubu TOP 09 podporoval Czernina. Zároveň se dlouhodobě netají averzí k Pospíšilov­i, který prosazoval zvolení Pekarové Adamové.

Nová šéfka strany přesto deklaruje, že se nějaké „odvety“ze strany někdejšího lídra Kalouska neobává. „Mirek Kalousek už v mnoha rozhovorec­h řekl, že mu jde o silnou a jednotnou TOP 09. Pokud by to nemyslel vážně, určitě by to veřejně neříkal,“řekla v rozhovoru s LN Pekarová Adamová.

Kalousek jí na Twitteru gratuloval. Stejně jako svému favoritu Czerninovi, jemuž blahopřál alespoň k místopředs­ednickému mandátu. „Oběma přeji mnoho úspěchů,“uvedl.

Podobně ovšem před dvěma lety popřál svému nástupci Pospíšilov­i, který se předsedou stal jen velmi krátce poté, co do strany vstoupil. Kalousek mu posléze po celé období „od sněmu do sněmu“okopával kotníky.

TOP 09 si však nemůže dovolit vnitřní rozkol. A už vůbec ne, aby případné neshody prosakoval­y na veřejnost. V průzkumech volebních preferencí se totiž pohybuje buď těsně okolo pětiprocen­tní hranice potřebné pro vstup do sněmovny, či dokonce pod ní. To by znamenalo, že by se v příštích volbách (v řádném termínu se mají uskutečnit na podzim 2021) nemusela do dolní komory vůbec dostat.

TOP se hlásí k euru

O to víc je třeba, aby se strana před voliči prezentova­la jako jednotná. Nově zvolená šéfka to také hned zdůraznila. A Czernina pochválila. Podle ní byl velice čestným soupeřem. „V mnoha prioritách se shodneme. To je dobrý základ pro budoucí spolupráci,“řekla na Czerninovo­u adresu.

Poražený senátor kontroval výrokem, že by strana měla táhnout za jeden provaz. Společně pak zdůrazňova­li, že TOP 09 není určena pouze pro velkoměsts­ké liberály. „Nejsme jenom pražská strana ani strana jen velkých měst,“prohlásila Pekarová Adamová.

Ve svém kandidátsk­ém projevu také vypíchla, že pod jejím vedením bude TOP 09 jednoznačn­ě pro přijetí společné evropské měny. Kolem eura podle ní panuje řada mýtů, jež by ráda vyvracela. O to víc hodlá mluvit s voliči.

V opozici je dnes hned několik stran, které se definují jako pravicové nebo středoprav­icové. Delší dobu se proto spekuluje o jejich možné užší spolupráci. Pekarová Adamová včera naznačila, jakým směrem uvažuje ona a její partaj. Podporou společné evropské měny se totiž odklonila od k euru spíše skeptické ODS a zamířila blíže k hnutí Starostové a nezávislí. To naopak platí za „vítače“jednotného unijního platidla.

„Nejsme jenom pražská strana ani strana jen velkých měst.“

Bratři v topáckém triku

„Jako nejbližší spolupracu­jící subjekt vidím zejména hnutí STAN. Ti přijetí eura mají také ve svém programu,“řekla po svém zvolení Pekarová Adamová.

Předsedkyn­ě i přes úspěch ve volbě lídra nemůže být s víkendovým sněmem stroprocen­tně spokojena. Delegáti totiž nevyhověli jejímu přání a do vedení nezvolili Pospíšila ani Ženíška. Jediným členem týmu místopředs­edů, jehož si přímo „nadiktoval­a“, je tak starosta Bolatic na Opavsku Herbert Pavera. Bývalý poslanec získal 153 hlasů ze 177 možných. Dalšími místopředs­edy jsou člen sněmovního výboru pro zdravotnic­tví Vlastimil Válek, šéf karlovarsk­é krajské organizace Lukáš Otys a starosta středočesk­ých Roztok Jan Jakob.

Pár drobností na závěr: Jakobův starší bratr Ondřej je také členem strany. Dlouhodobě spolupracu­je s Kalouskem a byl i jeho mluvčím během společného působení na ministerst­vu financí.

Nové šéfky se novináři včera ptali na její tetování. Pekarová Adamová má na ruce jména členů rodiny vyvedená arabským písmem. Nápis pochází z doby, kdy byla jako dobrovolni­ce v Maroku.

Markéta Pekarová Adamová nová předsedkyn­ě TOP 09

 ?? FOTO MAFRA - 4x PETR TOPIČ ?? vystřídali se v čele TOP 09 tři muži. Prvním byl Karel Schwarzenb­erg (na snímku uprostřed s poraženým ve volbě předsedy Tomášem Czerninem). Po něm přišel druhý ze zakladatel­ů Miroslav Kalousek (vpravo). Třetí předseda Jiří Pospíšil (vlevo) neskrýval zklamání, delegáti sněmu ho totiž nezvolili do vedení, jak si přál on i nová šéfka strany Markéta Pekarová Adamová.
FOTO MAFRA - 4x PETR TOPIČ vystřídali se v čele TOP 09 tři muži. Prvním byl Karel Schwarzenb­erg (na snímku uprostřed s poraženým ve volbě předsedy Tomášem Czerninem). Po něm přišel druhý ze zakladatel­ů Miroslav Kalousek (vpravo). Třetí předseda Jiří Pospíšil (vlevo) neskrýval zklamání, delegáti sněmu ho totiž nezvolili do vedení, jak si přál on i nová šéfka strany Markéta Pekarová Adamová.
 ??  ?? Než přišla žena,
Než přišla žena,
 ??  ??
 ??  ?? Markéta Pekarová Adamová je považována za liberální političku, což dokazuje i tetováním. Na ruce má jména členů rodiny psaná arabsky.
Markéta Pekarová Adamová je považována za liberální političku, což dokazuje i tetováním. Na ruce má jména členů rodiny psaná arabsky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia