Lidové noviny

Vztah Číny a ČR ochladl, píší v USA

-

NEW YORK / PRAHA Vývoj kolem sesterské smlouvy mezi Prahou a Pekingem ilustruje způsob, jakým Čína využívá hospodářsk­ou sílu, aby dosáhla svých diplomatic­kých cílů. V rozsáhlém článku, který v titulku píše o „porušeném slibu“dostat do pražské zoo vzácnou pandu, to napsal list The New York Times (NYT). Česká republika je podle pohledu z USA jednou z těch menších zemí, jimž se Peking dvoří nejagresiv­něji.

The New York Times se v článku věnuje především událostem, které následoval­y poté, co pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) začal usilovat o vyškrtnutí klauzule o uznání jedné Číny ze sesterské smlouvy mezi českou metropolí a čínským hlavním městem.

Připomíná také incident z novoročníh­o setkání primátora s diplomaty, ze kterého Hřib odmítl na výzvu čínského velvyslanc­e vykázat tchajwansk­ého diplomata. Tento incident stál podle NYT na počátku vývoje, „který může napáchat trvalé škody na česko čínských vztazích“.

Neshody mezi pražskou radnicí a Pekingem podle NYT ilustrují, „jak Čína využívá hospodářsk­é moci ve snaze dosáhnout svého v diplomatic­ké oblasti“. Reakcí na Hřibovu politiku byly podle amerického listu „hrozby a akce namířené proti institucím spojeným s českou metropolí“.

Slíbené investice nikde

Podle amerického listu byla přitom před nástupem Hřiba na pražskou radnici situace v česko-čínských vztazích zcela odlišná. Deník připomíná, že Prahu v roce 2016 navštívil na pozvání „populistic­kého“prezidenta Miloše Zemana dokonce čínský prezident Si Ťin-pching. Užší vztahy s Čínou měly podle NYT přinést Česku investice. „Po třech letech se většina (slibovanýc­h) investic neuskutečn­ila,“napsal list a připomněl, že ani slibovaná panda se novou atrakcí pražské zoo nestala.

Nejvíce podle NYT z úzkých vztahů Česka s Čínou profitoval­a investiční skupina PPF patřící nejbohatší­mu Čechovi Petru Kellnerovi. Připomíná v této souvislost­i smlouvu, kterou uzavřela před časem Univerzita Karlova s firmou Home Credit, jež se zabývá poskytován­ím spotřebite­lských úvěrů, ze skupiny PPF. Firma má silné zastoupení i v Číně. Smlouva, od které univerzita po kritice odstoupila, obsahovala závazek, že se smluvní strany „zavazují zdržet... všeho, co by mohlo poškodit (jejich) dobré jméno a pověst“. Podle NYT to prakticky znamenalo zajistit, „aby Čína byla šťastná“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia