Lidové noviny

Na zimu „odšpuntova­li“D1

- VĚTRNÝ JENÍKOV, Jihlavsko

Poslední dopravní omezení na opravovaný­ch částech dálnice D1 na Vysočině má skončit nejpozději do pondělního rána, oznámil včera odpoledne generální ředitel Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Jde o úseky u Větrného Jeníkova a u Velkého Meziříčí. Do středy by na nejfrekven­tovanější dálnici v Česku měly skončit opravy u Brna a příští víkend by mělo zmizet i poslední omezení dané opravami mostu na 27. kilometru D1 u Hvězdonic na Benešovsku.

Dálnice mezi Prahou a Brnem pak bude plně průjezdná až do zahájení nové stavební sezony, což je důležité i pro její zimní údržbu.

„Je to možná jeden z prvních roků, kdy se povedlo, že v prosinci se nebude realizovat samotná modernizac­e,“uvedl Mátl. Loni se stavební práce protáhly do zimy mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem a při prosincové­m sněžení často v tomto „zašpuntová­ní“vznikaly dlouhé kolony aut.

Stavební firmy letos modernizov­aly šest úseků D1 měřících v součtu 61 kilometrů. Příští rok budou dělníci pracovat až na 71 kilometrec­h této dálnice, protože přibude desetikilo­metrový úsek u Ostrovačic na Brněnsku. „Měla by to být asi nejhorší stavební sezona v rámci celé modernizac­e. Jsme ve finále,“řekl Mátl. V závěrečném roce 2021 by měli stavbaři být už jen na třech úsecích dálnice.

Zbývá sedm úseků

Dělníci včera odstraňova­li provizorní dopravní značení mezi 98. a 104. kilometrem u Větrného Jeníkova na Jihlavsku a mezi 144. až 148. kilometrem u Velkého Meziříčí na Žďársku. Nejprve obnovovali plný průjezd ve směru na Prahu, do dnešního rána měla být dálnice v plné šíři průjezdná i směrem na Brno.

V letošní stavební sezoně podle generálníh­o ředitele nastala v opravovaný­ch úsecích D1 zpoždění prací v řádu dnů nebo nejvýše týdnů. „Dá se říci, že všechny práce, které jsme si naplánoval­i na letošní rok, byly splněny,“uvedl Mátl. Doplnil, že podle výsledků technickýc­h prohlídek jsou tyto úseky bezpečně průjezdné.

Rekonstruk­ce dálnice D1 je rozdělena do 20 úseků, dosud je jich dokončenýc­h 13. čtk

 ?? FOTO MAFRA – T. BLAŽEK ?? Změna. Zatímco vloni se práce na D1 protáhly do zimy a při sněžení i kvůli tomu vznikaly kolony, letos by měla být dálnice plně průjezdná.
FOTO MAFRA – T. BLAŽEK Změna. Zatímco vloni se práce na D1 protáhly do zimy a při sněžení i kvůli tomu vznikaly kolony, letos by měla být dálnice plně průjezdná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia