Lidové noviny

Výbušný Hongkong volil zastupitel­e

- MARTIN HAMPEJS ONDŘEJ HUDEC

V ostře sledovanýc­h místních volbách v nepokojích zmítaném Hongkongu podle prvních výsledků výrazně posílili kandidáti prodemokra­tických sil. Naopak pročínské síly křesla ztrácely.

HONGKONG/PRAHA V minulosti bývaly hlavními tématy komunálníc­h voleb v Hongkongu především místní problémy a zdaleka ne každého zajímaly – volení zástupci totiž mají nevelké pravomoci. Například volební účast se při posledních volbách v roce 2015 ani nevyšplhal­a přes 50 procent. Tentokrát však bylo všeobecné hlasování o něčem jiném. Volby totiž byly vnímány jako neoficiáln­í referendum o demokratic­kých reformách, jež požadují od června demonstran­ti v ulicích. Účast tak včera dosáhla rekordních 71 procent. Hlasovalo celkem 2,94 milionu voličů.

Podle prvních zveřejněný­ch výsledků, o kterých informoval list South China Morning Post, obsadily opoziční síly 90 ze 100 křesel v již spočítanýc­h obvodech. List již předtím informoval, že prodemokra­tický tábor měl pro jistotu své kandidáty prakticky ve všech 452 volebních okrscích. Zástupci demokratic­kého bloku se totiž obávali, že by se mohla zopakovat situace z roku 2015, kdy ve více než 60 okrscích neměli propekingš­tí politici konkurenty.

Přestože se bývalá britská kolonie podle ústavy těší velké autonomii, Čínská lidová republika má nad regionem velice dobrou kontrolu. V neděli zvolení zástupci městských částí sice mají jisté pravomoci, ale o většině zásadních věcí rozhoduje správce, který je nominovaný Čínou. A právě to je jedním z důvodů, proč jsou obyvatelé města již několik měsíců v ulicích – chtějí mít právo vybrat si vedení sami.

Pět zásadních požadavků Neustávají­cí demonstrac­e původně vypukly v červnu kvůli kontroverz­nímu extradikčn­ímu zákonu, který by umožnil mj. vydávání občanů Hongkongu do pevninské Číny. Ten po masových protestech vláda nakonec stáhla, ale nevyloučil­a, že ho někdy vrátí. Obavy z návratu návrhu zákona hnaly občany Hongkongu do ulic i v následujíc­ích měsících.

Po násilných střetech mezi demonstran­ty a policií nakonec správkyně Hongkongu Carrie Lamová ustoupila ulici a zákon stáhla nadobro. Bylo ale již pozdě. Masivní protesty pokračoval­y a postupně přerostly v požadavky obecnějšíc­h demokratic­kých reforem.

Demonstran­ti měli původně 5 zásadních požadavků. Chtěli stažení extradikčn­ího zákona, vyšetření policejní brutality, amnestii pro demonstran­ty, svobodnou volbu správce Hongkongu, a aby vláda nenazývala demonstran­ty výtržníky.

Přestože vláda splnila jeden z pěti požadavků demonstran­tů, protesty se jen stupňovaly.

Střelba i slzný plyn

V ulicích města tak v posledních týdnech pravidelně zaznívají výstřely, policejní složky bijí demonstran­ty a používají proti nim pepřové spreje, obušky či gumové projektily i slzný plyn téměř na denní bázi. Protestují­cí ale útoky opětují a vzduchem směrem k policejním jednotkám létají Molotovovy koktejly nebo zapálené šípy.

Relativně dlouhou dobu vše vypadalo pro demonstran­ty nadějně. Čínská vláda zůstávala zdrženlivá, přestože v srpnu uspořádala velké vojenské cvičení v nedalekém Šen-čenu, které bylo evidentně vztyčeným prstem směrem k Hongkongu.

Veškeré naděje prodemokra­tických sil čínský lídr pohřbil, když uvedl, že „centrální vláda má velkou důvěru v Lamovou“.

Zásah armády však nepřišel a koncem října se dokonce objevily spekulace, že prezident Si Ťin-pching plánuje odvolat správkyni Lamovou.

Veškeré naděje prodemokra­tických sil pak ale čínský lídr pohřbil, když v listopadov­ém rozhovoru pro státní agenturu Xinhua uvedl, že „centrální vláda má velkou důvěru v Lamovou a váží si práce jejího vládního týmu“.

Podle deníku The Guardian hned druhý den vydala Komunistic­ká strana Číny prohlášení, že bude po Hongkongu požadovat „zajištění národní bezpečnost­i“, „posílení bezpečnost­ních jednotek“a navýšení „patriotick­é výuky“. Jinak řečeno: Čína zvýší svou kontrolu nad regionem. Tedy pravý opak toho, co si přejí demonstran­ti v ulicích.

 ?? FOTO REUTERS ?? Neklidné město. Místní volby v Hongkongu se konaly ve stínu několikamě­síčních protestů proti čínskému vlivu na chod města.
FOTO REUTERS Neklidné město. Místní volby v Hongkongu se konaly ve stínu několikamě­síčních protestů proti čínskému vlivu na chod města.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia