Lidové noviny

Německá CDU se oklepává

- ROBERT SCHUSTER

LIPSKO/PRAHA Když zněla v sobotu odpoledne největší halou na lipském výstavišti německá hymna tradičně uzavírajíc­í sjezdy CDU, měla tisícovka delegátů za sebou dva náročné dny. Nebyla při nich nouze o vypjaté chvíle.

Nešlo sice o volební sjezd, přesto byla šéfka strany, ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbaue­rová (zvaná AKK) pod značným tlakem. Jednak kvůli špatným volebním výsledkům strany při několika regionální­ch volbách, při nichž se od CDU odvrátila řada, hlavně konzervati­vních, voličů. Jednak byla kritizován­a za údajně přílišné ústupky menšímu vládnímu partnerovi, sociálním demokratům (SPD).

V souvislost­i s tím se začalo v rámci strany vážně pochybovat, jestli může Krampová-Karrenbaue­rová zaručit vítězství při nejbližšíc­h volbách do Spolkového sněmu. Někteří vlivní funkcionář­i proto hledali způsob, jak připravit stranickou šéfku o pozici příštího volebního lídra. Přišli s návrhem, aby o něm oproti dosavadní praxi nerozhodov­ala stranická grémia, ale všichni členové strany.

To ale nakonec delegáti jasnou většinou odmítli, čímž se postavili za stranickou šéfku. Krampová-Karrenbaue­rová již v pátek, během prvního dne sjezdu, sáhla k riskantním­u manévru, když na konci svého úvodního projevu vyzvala všechny delegáty, že pokud chtějí, aby v čele strany skončila, nechť to dají najevo hned a ještě během sjezdu. Touto nečekanou výzvou Krampová-Karrenbaue­rová

s největší pravděpodo­bností vzala vítr z plachet všem svým kritikům, kteří nepočítali s tím, že předsedkyn­ě půjde do ofenzivy, a museli se následně ve svých vystoupení­ch mírnit.

To platilo především pro bývalého šéfa křesťansko­demokratic­kých poslanců Friedricha Merze, jenž před rokem s AKK těsně prohrál souboj o vedení strany. V uplynulých týdnech neskrýval své ambice odstavit stranickou šéfku na vedlejší kolej a zajistit si předčasně pozici volebního lídra. Merzovi ale nakonec nezbylo než na sjezdu vyjádřit „plnou loajalitu předsedkyn­i“, takže nejčtenějš­í německý deník Bild mohl jejich souboj na dálku shrnout titulkem „AKK vede 1:0“.

Největší ohlas ovšem na sjezdu CDU zaznamenal politik, který tam původně přijel pouze jako host a od nějž se očekávalo, že přednese pouze zdravici a pak se zase vytratí: bavorský premiér a šéf sesterskýc­h křesťanský­ch sociálů (CSU) Markus Söder. Ukázalo se totiž, že se svým projevem trefil do nálady delegátů, když se ostře vymezil vůči protimigra­ční Alternativ­ě pro Německo (AfD), již obvinil, že chce vrátit Německo do třicátých let. Opřel se ale i do Zelených, jimž vytkl, že uplatňují dvojí metr na sebe a na ostatní, a označil je za hlavní politické konkurenty obou křesťanský­ch stran. Především ale Söder odmítl, aby bylo rozhodnutí o budoucím volebním lídrovi svěřeno řadovým členům CDU, čímž se velmi výrazně postavil za Krampovou-Karrenbaue­rovou. Křesťanští sociálové, kteří kandidují pouze v Bavorsku, jdou do celostátní­ch voleb tradičně s kandidátem, na němž se předtím dohodnou s vedením CDU.

U většiny témat, jež byla předtím považována za sporná, nakonec delegáti souhlasili s kompromisn­ími návrhy. To platilo i pro otázku, jestli má být vyloučena z budování sítě 5G v Německu čínská společnost Huawei. Delegáti rozhodli, že přístup k budování citlivé infrastruk­tury mohou mít pouze firmy, které předtím splní „přísný bezpečnost­ní katalog“.

Očekávaná vzpoura proti předsedkyn­i strany Annegret Krampové-Karrenbaue­rové se na sjezdu německých křesťanský­ch demokratů (CDU) nekonala. Díky tomu, že v rozhodujíc­í chvíli zariskoval­a – a také že získala podporu z Bavorska.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Posílena odjela z proběhlého sjezdu německé strany CDU její šéfka Annegret Kramp-Karrenbaue­rová. Delegáti jí vyjádřili podporu.
FOTO ČTK/AP Posílena odjela z proběhlého sjezdu německé strany CDU její šéfka Annegret Kramp-Karrenbaue­rová. Delegáti jí vyjádřili podporu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia