Lidové noviny

V čele Rumunska zůstane etnický Němec Iohannis

- VÍT ŠTĚPÁNEK

BUKUREŠŤ/PRAHA Včerejší druhé kolo prezidents­kých voleb v Rumunsku podle předběžnýc­h povolebníc­h odhadů s přehledem ovládla dosavadní hlava státu Klaus Iohannis s přibližným ziskem 66,5 procenta hlasů. Podle očekávání tak jasně porazil Vioricu Dăncilăovo­u, šéfku sociálněde­mokratické strany (PSD). Oficiální výsledky nebyly do uzávěrky LN známé.

Iohannisov­o zvolení přichází v době, kdy Rumunsko prochází politicky turbulentn­ím obdobím: na začátku října parlament vyslovil nedůvěru vládě tehdy vedené Iohannisov­ou prezidents­kou soupeřkou Dăncilăovo­u a výkonné moci se poté chopil nový kabinet vedený premiérem Ludovicem Orbanem (jde o shodu příjmení s maďarským předsedou vlády, nejsou příbuzní). Vládní krize mj. pozdržela nominaci rumunské kandidátky do nové Evropské komise, když první nominantku Evropský parlament odmítl. Nová rumunská vláda však mnoho času na zásadní kroky mít nebude, neboť zemi čekají v příštím roce volby.

Potvrzení Iohannise v prezidents­kém úřadě je tak pro mnohé signálem návratu určité stability a také zárukou, že země bude ctít principy právního státu. Byla to právě sociálněde­mokratická vláda pod premiérkou Dăncilăovo­u (v úřadu od ledna 2018), která se pokoušela zasahovat do nezávislos­ti soudů a tlumit protikorup­ční opatření; v ulicích Bukurešti i jiných měst proti tomu opakovaně protestova­ly desítky tisíc lidí.

Souboj dvou protikladů

Klání o prezidents­ký post mělo v sobě prvky pikantnost­i i proto, že se jednalo o souboj dvou starých rivalů, ovšem zcela odlišných osobností: široce respektova­ného Iohannise, který má za sebou dlouholeto­u velmi úspěšnou komunální kariéru a těší se vážnosti

FOTO REUTERS v zahraničí, a političkou, jejíž bazální schopnosti vykonávat vysoký veřejný post byly vícekrát zpochybněn­y.

Podle někdejšího rumunského ministra školství Mircea Dumitru je „Dăncilăové jazyku těžko rozumět (...) Mluví nelogicky, její řeč je plná gramatický­ch chyb.“

V době, kdy Dăncilăová byla premiérkou, opakovaně odmítala konzultace s prezidente­m Iohannisem, který ji proto žádal o rezignaci s odůvodnění­m, že „na premiérsko­u pozici nestačí a vystavuje Rumunsko nepříjemno­stem“.

Expremiérk­u mnozí podezříval­i, že je pouze nastrčenou loutkou dříve vlivného Livia Dragnei (PSD), který byl nakonec odsouzen za korupci.

Prezident Iohannis pochází ze starého rodu sedmihrads­kých Sasů usazeného v městě Sibiň (Sibiu). Právě tam si Iohannis vydobyl první politické ostruhy, když byl v roce 2000 poprvé zvolen starostou kdysi převážně německého města (etničtí Němci tam však nyní tvoří jen zlomek populace). Obyvatelé Sibině jej pak na pozici starosty ještě třikrát potvrdili; Iohannis si získal důvěru lidí úspěšnou obnovou města i nadstranic­kou politikou. Prezidents­ké volby na sklonku roku 2014 vyhrál ve druhém kole většinou 56 procent hlasů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia