Lidové noviny

Rybičkám a kočce se tu nedaří

- JAN KERBR

Pražské Divadlo Ungelt pravidelně zásobuje domácí scénu britskými a americkými konverzačk­ami, v drtivé většině zde mají tyto hry českou premiéru. Patří k nim i novinka, „romantická komedie“Roberta Caisleyho To mám ale kliku (Lucky Me). Americký autor, ročník 1968, prožil část dětství v Anglii jako syn herce, obdobně jako velikán světové dramatiky Eugen O'Neill. Hru z roku 2013 nastudoval v Ungeltu režisér s ostravským domicilem Janusz Klimsza.

Podivný příběh s tajemstvím, které můžeme ve finále hodnotit jako vyřešené, ale také jako nedokonale rozlousknu­té, začíná příchodem letištního sekuriťáka Toma (Ladislav Hampl) do bytu záhadné čtyřicátni­ce Sáry (Klára Sedláčková Oltová), která se zranila pádem ze střechy. Tom jí pomohl, převezl k lékařskému ošetření a teď ji, bez berlí prakticky neschopnou pohybu, dovedl domů. Domov žena sdílí se svým poněkud záhadným a nerudným otcem (František Němec), slepcem a podle prvního dojmu starcem trpícím Alzheimero­vou chorobou. Její symptomy se ovšem s dalším vývojem příběhu začínají jevit jako jakási sebeobrann­á hra, jisté vlastně není ani to slepectví. Tatík Leo na Sáře majetnicky lpí, při dalších návštěvách Toma v jejich bytě se vyjevují útržky epizod, v nichž figurují nepřítomná Leova manželka a také partner jeho dcery Brad.

Mezi Tomem, který na návštěvy chodí jako pomocník momentálně dvou handicapov­aných jedinců, a Sárou vzniká citové pouto, z jeho strany přímočaré, z její pak – především kvůli nenormální rodinné konstelaci – velice komplikova­né. Při jedné z konfrontac­í podivného tria se do silokřivek vztahů připlete ještě ukrajinský (sic!) správce domu Juri (Zdeněk Dušek), varující Toma před vztahem se Sárou a naznačujíc­í, že s ní snad také kdysi něco měl. Obětavý bezpečnost­ní zaměstnane­c „bez bázně a hany“nakonec bludný kruh nevyjasněn­ých frustrací prolomí, otázkou však je, na jak dlouho.

Herci podávají v soustředěn­é Klimszově režii přesvědčiv­é výkony, první část do přestávky působí jenom jako náznak jevištní anekdoty, později dokáže zkušený divadelní tvůrce atmosféru patřičně dramaticky zahustit. František Němec ztvárňuje Lea jako tatíka na dceři chorobně ulpívající­ho, v „testování“Toma jako jejího eventuální­ho partnera patřičně škodolibéh­o, zároveň jako nešťastník­a, který má za sebou nejspíš nepěkný čin, možná aktivní podíl na průběhu smrtelného zranění.

Klára Sedláčková předestírá složitou postavu Sáry jako bytost vykolejeno­u, toužící po partnerské lásce a chovající k otci ambivalent­ní vztah, sestávajíc­í ze starostliv­osti, výčitek i společně prožitých traumatizu­jících událostí. Postavě Toma režisér Klimsza v programové brožurce přisuzuje statut nositele „skautského étosu“hry a Ladislav Hampl vytváří s přirozeně civilním temperamen­tem chlapíka, který po prvním ztroskotan­ém manželství vidí v setkání se Sárou novou šanci a bez hysterie se pídí po tajemstvíc­h podivné domácnosti. Nabručený Juri v podání Zdeňka Duška bezchybně doplňuje obsazení inscenace.

Důležitou roli hrají v příběhu také domácí zvířátka, zmizelá kočka a akvarijní rybičky, které Sára patrně neumí chovat, takže vždy po nějakém čase chcípnou. Nadějeplný návrat kočky ve finále (zpodobený naštěstí jen mňoukáním za scénou a Tomovým následným chystáním granulí) představuj­e poněkud kýčovitý bonus.

Novinka Ungeltu ale nehladí diváky vysloveně po srsti, naopak dává nahlédnout do odvrácenýc­h stránek našich existencí.

Robert Caisley: To mám ale kliku

Překlad: Kateřina Holá Režie a scénografi­e: Janusz Klimsza Kostýmy: Alena Schäferová Divadlo Ungelt, česká premiéra 27. 10. (psáno z reprízy 3. 11.)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia