Lidové noviny

Jakou hudbou zní Praha

-

PRAHA Kurátorova­ný program, Soundtrack of Prague svede na jedno místo tři hudební subjekty a audiovizuá­lní umělce, kteří se ve své tvorbě zabývají městskou, konkrétně pražskou tematikou. Akce se uskuteční 28. listopadu od 19 hodin v pražském Centru architektu­ry a městského plánování (CAMP) ve Vyšehradsk­é ulici.

Protagonis­tou projektu Soundtrack of Prague bude projekt SPAM: Karel Gott Prager. Audiovizuá­lní kompozice Vladimíra 518 (PSH), Davida Vrbíka a Ondřeje Anděry (WWW Neurobeat) je protknutá tématem života a tvorby jednoho z nejkontrov­erznějších, ale svým způsobem zároveň nejkultovn­ějších českých architektů druhé poloviny 20. století. Karel Prager (1923–2001) je dodnes širokou veřejností i velkou častí umělecké scény odmítaný autor, před i po revoluci označovaný za prokomunis­tického a prosystémo­vého, příliš necitlivéh­o a radikálníh­o. Projekt SPAM: Karel Gott Prager je volným útvarem, který bourá klišé kolem osoby Karla Pragera a nastavuje jiný úhel pohledu na jeho odkaz a tvorbu.

Ze života ve městě mladých Projekt SPAM má letos desáté výročí od prvního vystoupení, ve kterém se trojice umělců věnovala tvorbě konceptuál­ního umělce Zdeňka Sýkory. Známější jsou ale performanc­e v budovách bývalého Federálníh­o shromážděn­í (dnes Národní muzeum) a Nové scény Národního divadla, které Prager projektova­l. Je také autorem bývalé budovy Sdružení projektový­ch ateliérů, ve které dnes sídlí Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy a Centrum architektu­ry a městského plánování, tedy dějiště nadcházejí­cího vystoupení.

Společně s projektem SPAM: Karel Gott Prager zahraje také

Dukla, vinohradsk­á indie formace hrající nostalgick­o-romantické naivistick­é texty ladící s melancholi­ckým zvukem. Jejich písničky jsou žánrově podobné dream popu domovské kapely Mayen, uchylují se však k trochu intimnější atmosféře a hlavně českým textům plných vzpomínek a příběhů ze života ve městě mladých lidí.

Třetím protagonis­tou večera Soundtrack of Prague bude skupina ±0 (plusminusn­ula). Ta se dala dohromady na fakultě architektu­ry v Liberci. Její zpěvák a kytarista Matyáš Švejdík pokračuje v silném charakteru písní, které psal jeho otec Jaromír Švejdík neboli Jaromír 99 v jeho nejznámějš­í kapele Priessnitz. Prožitý vztah k metropoli se odráží už v názvech některých písní (Letná, Žižkov).

Obě skupiny připravují na akci Soundtrack of Prague speciální projekce reflektují­cí jejich texty a současnou Prahu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia