Lidové noviny

Staronová levice nastupuje R

Politický střed v anglosaské­m světě mizí ze scény. Radikalizu­jí se zejména levicové strany

-

udé pozadí, rudá knížka, rudé kravaty. Britští labouristé Jeremyho Corbyna minulý týden slavnostně potvrdili program znárodňová­ní a vysokých daní. Není na škodu podívat se na souvislost­i.

Jedenáct let po tzv. velké recesi je svět politicky k nepoznání. Nastupují zelené strany a jejich ideologie se rozpouští do programu všech partají.

Pak je tu ale ještě jeden fenomén, patrný především v anglosaské­m světě: návrat třídního boje. Před rokem 2008 se mluvilo o tom, že dělení na levici a pravici už je přežitkem. Vypadalo to, že všichni se tlačí ve středu: v podpoře podnikavos­ti, ale i v důrazu na sociálně-tržní hospodářst­ví. Labouristé pod Tonym Blairem se v lecčem inspiroval­i Margaret Thatcherov­ou, Amerika se pod demokratem Billem Clintonem přihlásila k deregulaci bankovnict­ví i ke svobodnému obchodu. O něco později se do středu posunuli i němečtí sociální demokraté pod Gerhardem Schröderem, především v důrazu na větší pružnost pracovního trhu. V módě byla dánská flexikurit­a, kombinace sociálního zabezpečen­í s flexibilit­ou.

Souviselo to samozřejmě se slavným „koncem historie“. Svět slavil nejen vítězství demokracie, ale neporazite­lné se zdály i tržní principy. Volná tvorba cen, snadnější propouštěn­í apod. Stranám práce bylo jedno, kdo práci vytváří, jestli je člověk zaměstnane­c, nebo si dává práci sám. Hlavně když práce je.

Módní retro vlna

Dnes je pravo-levá dichotomie zpátky v plné životní síle. Ke starým identifika­čním znakům se ale hlásí především levice, na pravici je to složitější.

Nejen v hudbě nebo designu se vracejí různé retro vlny či pocit pohybu v kruhu. Pro politiku platí totéž. Můžeme se jen dohadovat, jestli byla dříve slepice, nebo vejce. Jestli se vrací do módy něco, co tady dlouho nebylo, především proto, že to tady dlouho nebylo, a muselo se to tedy vrátit. Anebo proto, že ten střed pro všechny byl už příliš nečitelný a rozplizlý, a když je něco dlouho nečitelné, přijde logicky poptávka po tom, aby se na nějakou dobu zase vrátila doba víc ohraničená a čitelná. Či jde o to, že koncentrac­e bohatství, příjmová nerovnost a oslabování střední třídy jsou tak silné fenomény, že vyžadují reakci. Anebo jde o zpožděnou reakci na to, že se bankéři a mnozí kapitalist­é po roce 2008 znemožnili a potvrdili pořekadlo o socializac­i ztrát a privatizac­i zisků?

Program labouristů jako by se ale vracel až někam před první světovou válku, kdy se k marxismu hlásili sociální demokraté. Vlastně je tu jediný rozdíl: už se nemluví o dělnících a modrých límečcích, protože těch už moc není. Corbyn je tu prý pro „lid práce“dnešní doby. Pro zdravotní sestry, učitele, sociální pracovnice, zaměstnanc­e, řidiče. A pro nájemníky. Pro všechny, jimž rostou částky na složenkách, ale nerostou jim mzdy. Proti nim stojí zlí manažeři, kapitalist­é a velkokapit­alisté, majitelé domů, podnikatel­é, bankéři a finanční elity. Ti, kteří si koupili a zkorumpova­li ostatní politické strany. Na těch všech není nic dobrého. Není důležité a zajímavé, jak a kde se bohatství vytváří, asi tady je samo od sebe. Podstatné je ho pouze přerozděli­t ve prospěch pracujícíc­h.

Labouristé v Británii i američtí demokraté se hlásí k Franklinu D. Roosevelto­vi, k novým dealům i velké vládě. Obě strany požadují vysoké zdanění zisků, ale bohužel jsou i proti globalizac­i. Nastupuje ideologie, která chce nařizovat centrálním bankám zelené cíle, podporu růstu a přímé investice do infrastruk­tury.

Radikální levicový program je jedním z důvodů, proč labouristé předčasné volby v Británii nevyhrají

Střední Evropa (zatím) odolává Zajímavý je ale vývoj na pravici. Pravice víc zdůrazňuje sociálně konzervati­vní témata: tradice, opatrnější migrační politiku, v určitém slova smyslu i národ a suverenitu, respektive nechuť k nadnárodní­m institucím. Drží se deregulace a snižování daní. V jiných ekonomický­ch věcech se ale pravice posouvá do středu. Nevadí jí už velká vláda, ochrana pracujícíc­h, vyšší mzdy. Britští labouristé i konzervati­vci se hlásí k rozpočtový­m schodkům a k velkým investicím do infrastruk­tury. Rozpočet stačí vyrovnat až někdy po příštích volbách, za čtyři roky, respektive za pět let.

Posun paradigmat­u je zřetelný i mezi ekonomy. Ti se stále víc shodují na tom, že fiskální restrikce po roce 2008 byly chybné a přehnané. A politikům vpravo i vlevo se to líbí. Radikální levicový program je jedním z důvodů, proč labouristé tyto volby ještě nevyhrají. A pokud nevyhrají demokraté americké prezidents­ké volby, bude to mít stejnou příčinu. Pak je otázka, jestli bude následovat posun zpátky do středu, nebo zvítězí nepřekonat­elná touha vyzkoušet utopii a tvrdé přerozděle­ní ekonomické moci v praxi.

Levicové strany ve střední Evropě tímto zůstávají zatím nedotčeny. Nejen u nás, ale i v Německu či Rakousku. Kapitalism­us tu byl vždy mírnější a sociální solidarita tradičně vyšší. Na druhou stranu, do středu Evropy vše přichází se zpožděním a podpora sociálních demokratů uvadá. Třeba zatouží po změně.

 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia