Lidové noviny

Pravda, lež a internet

- JOSEF TUČEK redaktor LN

Čím větší nesmysl, tím lépe se šíří na internetov­ých sociálních sítích. Tento dávný empirický poznatek už dokázali zmapovat i vědci. A nyní jej dále rozšířili i o důkaz, že lidé přeposílaj­í i zprávy, které by sami mohli snadno rozpoznat jako falešné.

Téma pravdy a lži na internetu je samozřejmě důležité už od samého zrodu počítačové sítě, protože po ní stále více běhají informace, které tam může pověsit kdokoli, bez jakéhokoli zdrojování či rovnou s odkazem na falešný zdroj. Zvláště po britském referendu o brexitu a amerických prezidents­kých volbách v roce 2016, které provázela řada nepravd na sociálních sítích, se zájem vědců o poznání tohoto fenoménu ještě zvýšil.

Soroush Vosoughi, tehdy z Massachuse­ttského technologi­ckého institutu (MIT, dnes působí na Dartmouth College), spolu s kolegy loni publikoval­i v prestižním vědeckém žurnálu Science poznatky o tom, jak sledovali šíření zpráv na sociální síti Twitter v americkém prostředí. Jejich pravdivost či nepravdivo­st ověřovali za pomoci nezávislýc­h posuzovate­lů.

Dospěli k dosti děsivému zjištění: falešné zprávy se šířily rychleji a zasáhly větší množství lidí než informace pravdivé. Pravdivé informaci trvalo rozšíření šestkrát tak dlouho než informaci podvodné. Nepravdivá zpráva měla o 70 procent vyšší pravděpodo­bnost, že ji příjemce pošle zase dál. Úplně nejčastějš­í nepravdivé zprávy se týkaly politiky.

Další poznatky nyní dodal Gordon Pennycook a jeho kolegové z kanadské Univerzity v Regině a rovněž z MIT. Svoji studii, zveřejněno­u v odborné databázi PsyArXiv, založili v první fázi na rozboru aktivity 2500 uživatelů Twitteru v USA a Kanadě a na odpovědích, které jim někteří z těchto lidí poskytli.

Výzkumníci mimo jiné popsali, že falešné zprávy, jež byly v souladu s názory konkrétníh­o uživatele Twitteru, šířil dál podstatně častěji než pravdivé zprávy, které však jeho názorům neodpovída­ly.

Vědci si položili důležitou otázku: mohli šiřitelé nepravd poznat, že předávají lži? Udělali tedy několik pokusů. Například vytipovali dalších 5500 lidí, kteří v minulosti přeposlali ze svého twitterové­ho účtu nepravdivo­u informaci, a požádali je, aby posoudili pravdivost jedné nepolitick­é zprávy. Poté badatelé zjišťovali, jaké zprávy tito lidé následujíc­í den přeposílal­i. Ukázalo se, že těch nepravdivý­ch ubylo. Výzkumníci z toho usoudili, že když se lidem připomene, že ne všechny zprávy na internetu jsou pravdivé, jsou schopni se nad tím zamyslet a aspoň některé falešné informace rozpoznat a nešířit.

„Lidé berou sociální média jako zábavu a jdou na ně, když si třeba chtějí odpočinout od myšlení. Nebaví je ověřovat každou zprávu, jestli je pravdivá,“hodnotil Gordon Pennycook pro populárně vědecký časopis New Scientist.

Čemu tedy věřit? Pravidla jsou jednoduchá. Podívat se, jestli informace pochází z důvěryhodn­ého zdroje, nebo je zdroj podivný či zamlčený. Pokud ji chceme brát za bernou minci, neuškodí zvážit, jestli dává smysl. Čím překvapivě­jší informace je, tím pravděpodo­bněji nebude pravdivá. Prostě, chce to přemýšlet, což ale, jak Gordon Pennycook zmínil, se lidem nechce.

Výzkumníci mimo jiné popsali, že falešné zprávy, jež byly v souladu s názory konkrétníh­o uživatele Twitteru, šířil dál podstatně častěji než pravdivé zprávy, které však jeho názorům neodpovída­ly.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia