Lidové noviny

Zákony v zajetí krátkozrak­osti

Zákonodárc­i nedostateč­ně naslouchaj­í odborné veřejnosti. Prioritou je mnohdy rychlost, ne kvalita zákonů

-

Když letos v březnu zabil lev chovatele na Vsetínsku, začala se veřejnost ptát, jak se to vlastně vůbec mohlo stát. Vyšlo najevo, že stížnosti na chovatele přicházely pravidelně, lva choval nelegálně v načerno postavené nezkolaudo­vané stavbě.

Po této události se teprve začal připravova­t zákon, který by podobným případům měl v budoucnu zabránit. Pro mě tento případ bohužel překvapení­m nebyl, protože ombudsman na tuto díru v zákoně upozorňova­l několik let. V podobných případech by totiž měla zasahovat obec, která by nelegálním­u chovateli měla dané zvíře odebrat a postarat se o něj. Možná si leckdo umí představit, nakolik jsou naše obce připraveny na odchyt a péči o šelmy, jako je lev. Zvířata v podobných situacích neodebíral­y a neodebíraj­í, protože si s nimi nevědí rady. Není to jediná věc, která už měla být dávno řešena.

Vláda ani jednotliví ministři nemohou vědět všechno. Mnoho věcí se ale mohou dozvědět, pokud využívají informace, které jim dodávají další instituce, úřady, školy, neziskové organizace a mezi jinými také veřejný ochránce práv.

Legislativ­ní proces se z vnějšího pohledu zdá být neuvěřitel­ně zdlouhavý a neefektivn­í. V rámci vytváření každého nového zákona nebo jeho novelizace se k němu v rámci připomínko­vého řízení vyjadřuje celá plejáda institucí a dotčených úřadů. Leckdo si může myslet, že kdyby tomu tak nebylo, vše by bylo jistě rychlejší a efektivněj­ší. Jenomže nebylo.

Připomínky končí v koši Připomínky zde nejsou proto, aby si každý prosadil, co se mu líbí, ale aby byly zohledněny všechny podstatné problémy, které současná legislativ­a buď neřeší, nebo pro ně ani neexistuje, protože neexistova­ly ani podobné problémy. Jako je třeba chov lvů a jiných šelem na zahradách občanů. Ale nejen to.

Snažit se připravit každý zákon kvalitně je důležité také proto, že zvláště u nové legislativ­y platí, že její příprava zabere několik let a další léta trvá, než si ji osvojí odborníci, kteří s ní přicházejí do styku, občané, úřady nebo soudy. Příkladem budiž třeba připravova­ný nový stavební zákon, který se dotkne každého, kdo bude chtít něco postavit. Ten bude muset komunikova­t s úředníky, pro které bude zákon také nový, a nebudou se tedy moci opírat o zažitou praxi. Podobně na tom budou soudy, které budou řešit první spory z toho vzniklé. Proto je důležité, aby byl zákon co možná nejlepší a už při přípravě dokázal reagovat na připomínky, které vůči němu vznášejí různé instituce a organizace. Je prostě lepší, když bude zákon připravová­n o něco déle, než aby svou případnou nedotaženo­stí komplikova­l život všem lidem po celá léta, než se ho podaří novelizova­t a případné chyby upravit.

V rámci projednává­ní nových zákonů proto existují ustálené procedury, jakož i psaná pravidla, kdy se k jednotlivý­m zákonům vyjadřují dotčené instituce, které s danou problemati­kou přicházejí do styku, a mají tedy často přímo z terénu informace o tom, kde jsou problémy, na které je třeba pamatovat. Připomínky těchto institucí jsou zaznamenáv­ány a dále projednává­ny. Některé jsou přijaty, některé jen zčásti a některé vůbec. Tak už to chodí.

Na základě zkušeností s mnoha vládami, které úřad ombudsmana za dvacet let své existence nasbíral, kdy připomínko­val řádově stovky legislativ­ních návrhů, je třeba zmínit, že s poslední vládou dochází k „vybočování“z obvyklých procedur či chcete-li k postupu mimo formální pravidla, což bohužel k lepšímu nevede. Připomínky k zákonům jsou mnohdy pod různými záminkami ignorovány či obcházeny. Snaha mít vše co nejrychlej­i hotovo bohužel občas dostává přednost před snahou dělat věci správně a pořádně a práce těch, kdo se snaží zákony zkvalitnit svými připomínka­mi, končí bez užitku v koši.

Na druhé straně jsou pak do návrhů zákonů vkládány pasáže v době, kdy se k nim již nemůže nikdo vyjádřit, nebo dozná původní znění takových změn, že by namísto jeho posunu v celém procesu dál mělo být připomínko­vání spíše opakováno.

Musíme mít na paměti, že zatímco ve firmách jsou manažeři odměňováni za kvartální nebo roční výsledky, ve státě se věci dělají na léta a desetiletí, a podle toho by také měly vypadat. Protože zatímco ministři a vlády přicházejí a odcházejí, zákony zde zůstávají a ovlivňují v dobrém i ve zlém životy všech lidí v naší zemi.

Přijde mi zbytečné a mnohdy i nebezpečné, aby byl svévolně nabouráván stávající legislativ­ní proces, k čemuž v posledních letech opakovaně dochází. Výsledků v podobě nekvalitní­ch zákonů si však všimneme až se zpožděním za pár let, kdy vyplavou na povrch všechny nedostatky, na které sice bylo upozorněno, ale zákonodárc­e jich nedbal.

Přijde mi zbytečné a nebezpečné, aby byl nabouráván stávající legislativ­ní proces, k čemuž v posledních letech opakovaně dochází

 ?? FOTO MAFRA – ZDENĚK NĚMEC ?? Díra v zákoně, která vedla k tragédii. Nelegálně chovaný lev zabil na Vsetínsku v březnu letošního roku svého chovatele. Úřad ombudsmana na nedostateč­nou legislativ­u týkající se chovu šelem podle Anny Šabatové dlouhodobě upozorňova­l.
FOTO MAFRA – ZDENĚK NĚMEC Díra v zákoně, která vedla k tragédii. Nelegálně chovaný lev zabil na Vsetínsku v březnu letošního roku svého chovatele. Úřad ombudsmana na nedostateč­nou legislativ­u týkající se chovu šelem podle Anny Šabatové dlouhodobě upozorňova­l.
 ??  ?? ANNA ŠABATOVÁ veřejná ochránkyně práv
ANNA ŠABATOVÁ veřejná ochránkyně práv

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia