Lidové noviny

Český příběh – ale jinak!

-

nadirigová­n k vrtům geologické­ho průzkumu a matka pod tlakem permanentn­ích existenční­ch starostí přestává zvládat svou nervovou labilitu. Starší bratr je tělesně handicapov­án, přitom z celého textu vyplývá, jak neotřelým způsobem se Václav ke svému bratrovi Janovi má.

Následuje studium vojenské medicíny v Hradci Králové a Bruna se etabluje jako zručný zubař. Přestože si stážemi dále doplňuje své vzdělání, je umístěn jako vojenský lékař co nejdále od rodiny. Praktikuje v Martině, Námestovu, Rabči a Púchově. Slovensko se pro něj stane osudovou záležitost­í. Pozná svou manželku, paní Lídu, ale také věznici v Ilavě.

Náš pan doktor se stane totiž Husákovým vězněm či chcete-li vězněm svědomí za aktivity, které tehdejší režim otaxoval jeho uznáním jako účastníka třetího odboje. Na Slovensku, kde nikdy nebylo mnoho disidentů, Václav Bruna šířil samizdatov­ou literaturu, včetně Charty 77, a navíc si na vojenském kurzu angličtiny v Brně pustil ústa na špacír a peprně oznámkoval komunistic­ký režim. Je samozřejmě napráskán a k udání přispěje, tak jak to v rodinách často bývá, i vlastní švagr. Následuje šestnáct měsíců nepodmíněn­ě. Nelze se divit, že toho má plné zuby a že se svou paní v roce 1988 prchnou přes tehdejší Jugoslávii (a tamní hory ve Slovinsku) do Rakouska.

Přepólovan­á společnost

Jen mimochodem z textu vyplývá, že náš lékař je také vášnivým numismatik­em, rybářem, sběratelem výtvarného umění, fandou Slavie a konečně, že ve zralém věku začne rozumět i koním. Během krátké doby se etabluje jako zubař v Salzburgu (hledejte v Rakousku

lepší adresu), aby se v roce 1990 přestěhova­l blíže, k tehdy ještě českoslove­nským, hranicím. V devadesátý­ch letech založí v Dolním Dvořišti u nás první soukromou stomatolog­ickou kliniku a je hrdý na to, že dodnes nemá žádnou smlouvu s pojišťovno­u.

Je z těch, kterým změna režimu otevřela dosud netušené možnosti. Rodina restituova­la zdevastova­ný statek a Václav Bruna dostal nezvyklý nápad: vybudovat špičkové dostihové centrum. Protože je perfekcion­ista, tak jeden z jeho koní, jakýsi Peruán, vyhraje posléze třikrát Velkou pardubicko­u. Je příznačné, jak doktor ctí vazby a závazky, že Peruánovi nechá před zámrským statkem postavit sochu v životní velikosti.

Píšu o knížce nejen proto, že jsem rodinu znal, ale hlavně pro skrytý ethos, který v sobě Opilý koráb obsahuje.

Ale i pro fakt, že v Čechách podnikání od medicíny po dostihový sport může mít parametry a standardy „přirozenéh­o světa“, který ani léta totalit nevykořeni­la. I když se zdá, že není všem dnům konec.

Prezident (a po něm jeho Ovčáček) odporným způsobem napadl kolem 28. října jednoho známého dramatika za jeho chování během totality. Ten napadený člověk přitom svým jménem pokrýval autory, kteří nesměli publikovat, vozil autem disidenty, když jim stát zabavil papíry, ale hlavně jeho hry znamenaly v osmdesátýc­h letech ostrůvky svobody uprostřed šedé normalizac­e. Proto je také průběžně zakazovali.

Naše společnost začíná být přepólovan­á. Z hodnot se dnes místo plusu stává minus. Václav Bruna je přesto projevem odolnosti oněch kladných hodnot.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia