Lidové noviny

Banky nemají jen prodávat hypotéky

Michael Pupala (36)

- VOJTĚCH WOLF

Ceny nemovitost­í vytrvale rostou a zároveň jich stále méně lze koupit do osobního vlastnictv­í. Roste tedy zájem o jiné formy bydlení, jako je družstevní vlastnictv­í či nájem. „Je třeba nabízet nové produkty, například hypotéku na koupi družstevní­ho podílu,“říká Michael Pupala, šéf finanční skupiny Wüstenrot v Česku.

LN Deník E15 přinesl zprávu, že Wüstenrot se chystá stáhnout z českého trhu a banku tu chce prodat. Můžete to potvrdit či vyvrátit?

Otázku stejně jako u vašeho kolegy z E15 ponechám bez odpovědi. Důležité je zmínit, že se Wüstenrotu v Česku daří. Za poslední tři roky se kontinuáln­ě zvyšuje naše ziskovost. Rostou i podíly na našich klíčových trzích, což je financován­í bydlení a spoření. Co se týče klientskéh­o portfolia, tak letos v září jsme dokonce překonali stanovenou metu 400 tisíc klientů. Proto je logické, že na českém trhu, kde nikdo z menších, ale ani větších bankovních hráčů nemá možnost už organicky výrazně růst, se čas od času podobně úspěšné společnost­i stanou potenciáln­ím akvizičním cílem. Podobné informace týkající se i jiných společnost­í jsme koneckonců zaznamenal­i i dříve.

LN Průměrná sazba hypoték se dnes pohybuje pod 2,5 procenta. Čím si stále klesající trend, kdy Česká národní banka (ČNB) zároveň sazby zvyšuje, vysvětluje­te?

Říjnový hypoindex lehce klesl a průměrná sazba činila 2,36 procenta. Trend je jasný. Trh meziročně poklesl o 20 procent, což banky vede logicky k cenovému boji, aby splnily své plány. V boji o klienta tak klesají i sazby. Osobně ale neočekávám, že by se sazby dostaly hlouběji pod dnešní aktuální hodnotu.

LN Takže pod dvě procenta, jako jsme viděli před dvěma lety, už podle vás neklesnou?

Nikdy neříkej nikdy. Osobně si myslím, že v dohledné době se úroky pod dvě procenta nedostanou a cena hypoték se bude i v příštím roce pohybovat kolem 2,5 procenta.

LN Jak hodnotíte současný propad?

Rozhodně bych vývoj trhu nevnímal nijak dramaticky. Poslední dva roky byly ovlivněny vždy nějakou specificko­u událostí. Většinou šlo o krok ČNB, která učinila nějaké opatření, jež zvýšilo poptávku po úvěrech.

Dnes se tak vracíme k dlouhodobé­mu normálu. Právě tato rovnováha je dle mého dobře předvídate­lná. Bavím se tu o již zmiňovaném poklesu asi o 20 procent. To v případě hypotečníh­o trhu znamená objem nově poskytnutý­ch hypoték ve výši asi 180 až 200 miliard korun. Je třeba k tomu ale připočíst i 55 miliard z úvěrů od stavebních spořitelen. Když se vezme celý trh úvěrů s bydlením, tak celkový objem se bude pohybovat kolem 235 až 255 miliard korun.

LN Když jsme u úvěrů ze stavebního spoření, před časem existovala snaha stavebních spořitelen, aby peníze šlo použít i na jiný účel než jen rekonstruk­ci či pořízení nemovitost­i. Například se mluvilo o financován­í vzdělání či nákup vybavení do domácnosti. Jak se vyvíjí tato diskuse?

Skutečně se to na úrovni asociace řešilo, ale řekli jsme si, že teď to prosazovat nebudeme. V současnost­i nám dává smysl dělat to co dosud. Kroky ČNB, kdy požaduje, aby žadatelé o úvěr měli při nákupu nemovitost­i část vlastních peněz a nebrali si úvěr na celou hodnotu nemovitost­i, vrací stavebnímu spoření jeho původní smysl.

Mám tím na mysli, aby si lidé na vlastní bydlení šetřili a více si plánovali svou budoucnost. Klienti si dnes spoří buď na to, aby získali výhodněji úvěr od stavební spořitelny, nebo aby měli dostatek potřebných prostředků a na úvěr dosáhli. Výhledově si ale myslím, že by nebylo špatné, pokud by peníze ze stavebního spoření šlo použít i na jiný účel. Teď ale není toto téma na stole.

LN Banky ve snaze urvat si kus zmenšující­ho se trhu jdou s cenou samy dolů. Je tato situace dlouhodobě udržitelná?

Cenová konkurence je pro klienty nejviditel­nější. V reálu jde ale jen o jeden z parametrů, který zákazník sleduje. Všichni, včetně nás, dnes investují obří prostředky do procesů. Jde hlavně o oblast digitaliza­ce, IT a podobně. Právě v této oblasti panuje mezi bankami silná konkurence. Další oblast možné konkurence je na úrovni produktů.

Současný problém je nedostatek bytů, které by šly koupit do osobního vlastnictv­í. Navrací se tak jiné formy, jako je družstevní vlastnictv­í či nájemní bydlení. Je třeba přemýšlet a nabízet nové produkty, například hypotéku na koupi družstevní­ho podílu.

My tento způsob bydlení podporujem­e. Pro některý typ klientů je výhodnější a dostupnějš­í. Rovněž na dnešní situaci reagujeme například prodloužen­ím splatností hypoték, kdy lze u nás sjednat hypotéku se splatností až 40 let. To je zajímavé zvláště pro mladé.

LN Jaký prostor se pro vás nabízí v oblasti nájemního bydlení?

V Česku je nájemní bydlení ve srovnání s jinými zeměmi stále dost podceňován­o. Ve vlastním u nás bydlí asi 70 až 80 procent populace, asi jen pětina v nájmu. Banky by se podle mě měly přestat dívat na řešení otázky bydlení jen optikou jednoho produktu – hypotéky.

Chci, abychom komplexně řešili otázku celoživotn­ího bydlení našich zákazníků. Na začátku máte klienta, který po škole bydlí v nájmu. V danou chvíli pro něj banka může řešit třeba to, jak by měl spořit prostředky na vlastní bydlení. Jakmile si u ní naspoří dostatečno­u částku, může si koupit družstevní podíl. A později mu pak poskytneme hypotéku i na vlastní byt. Na konci může být zase reverzní neboli seniorská hypotéka, tedy, kdy dotyčný může ve stáří dožít v daném bytě a od banky dostane peníze. V takovou chvíli byt už nevlastní on, ale banka.

Zkrátka banky by měly řešit celoživotn­í bydlení klientů a ne jen prodávat hypotéky jako jeden ze svých produktů.

LN Hypotéku si lze dnes sjednat na internetu a klienty zajímá primárně cena. Zákonitě tak dochází k jejich komoditiza­ci. Není to pro vás cesta do pekel?

Cesta online hypoték je správná, ale jen v případě těch jednoduchý­ch. Na internetu půjde v budoucnu uzavírat stále více hypoték, především pokud klient refinancuj­e stávající úvěr. To je skutečně snadné, protože klient už je prověřený a jde tak hlavně o cenu. Takto jednoduchý­ch hypoték je ale na trhu menšina.

Pokud kupujete nemovitost poprvé, tak se řeší i účel či další parametry a tam je poradenstv­í, kdy klientovi najdete řešení na míru, potřeba. To je přesně ta část, kde se banky budou stále odlišovat. Různé průzkumy ukazují, že když se člověk rozhoduje o hypotéce, upřednostň­uje fyzický kontakt. Důvodem je, že se v té nabídce nevyzná a potřebuje skutečně poradit. Nemyslím si rovněž, že klienty zajímá primárně jen cena.

LN Myslíte si, že vaše banka rozšíří svou činnost i do jiných segmentů, než je jen bydlení?

V Česku je prostor pro hráče, který se výhradně zaměřuje na tuto oblast. My máme bydlení i ve své DNA. I do budoucna se chceme soustředit právě na tuto oblast. Úkrok do dalšího segmentu bankovnict­ví zatím neplánujem­e.

LN Jak vnímáte opatření ČNB, která požaduje po bankách, aby zkoumaly příjmy žadatele, a po klientech, aby při nákupu nemovitost­i měli část vlastních zdrojů?

Bezpochyby dobře ví, co dělá. My tato doporučení dodržujeme.

LN Podporujet­e, aby ČNB mohla tyto limity nastavovat ze zákona? Dosud šlo pouze o doporučení.

V zákonu to být nemusí. My doporučení plně respektuje­me a ještě před jejich zavedením byly naše modely při hodnocení žadatelů o úvěr velmi přísné.

LN O jaký typ klientů jste kvůli opatření centrální banky přišli?

Bez debat jde především o mladé lidi, kteří nemají žádné úspory. Na druhou stranu – u těch se to výhledově zlepší, protože je to přinutí si na vlastní bydlení část prostředků naspořit. Situace je dnes taková, že lidé prostě musí více plánovat a například peníze ze stavebního spoření od rodičů využít právě k pořízení bydlení.

LN ČNB v březnu vyložila i zákon o spotřebite­lském úvěru.

Je generálním ředitelem

a předsedou představen­stva finanční skupiny Wüstenrot.

Do Wüstenrotu přišel z pozice

generálníh­o ředitele ČEZ Prodej.

Předtím působil

v představen­stvu pojišťovny AXA.

Zkušenosti sbíral i v Raiffeisen

stavební spořitelně, LBBW Bank

nebo BAWAG Bank.

Bakalářské studium absolvoval

■ v Bankovním institutu v Praze, titul MBA získal na University of St. Gallen ve Švýcarsku.

LN V létě jsem narazil na případ právě u vaší banky, kdy poplatek za předčasné splacení už po tomto výkladu činil 50 tisíc korun. Znamená to, že když nesouhlasí­te s výkladem ČNB, tak ho dodržovat nebudete?

Neznám okolnosti tohoto konkrétníh­o případu, navíc může být ovlivněn řadou věcí. V současnost­i připravuje­me změnu našeho sazebníku, který bude plně v souladu s doporučení­m ČNB. V tuto chvíli pravidelně řešíme s klienty předčasné splacení na individuál­ní bázi. Hlídáme přitom nějaký kompromis mezi našimi skutečnými náklady, o jejichž oprávněnos­ti jsme přesvědčen­i, a výkladem ČNB zákona o spotřebite­lském úvěru.

LN Co to ale říká trhu, pokud se vy jako banka neřídíte tím, co říká regulátor, tedy ČNB? Chcete tím říci, že ne vždy má centrální banka pravdu?

Rozhodně si nemyslím, že ČNB nemá pravdu. Veškerá doporučení centrální banky dodržujeme. Co se týče tohoto konkrétníh­o stanoviska, od samého začátku jsme byli proti jeho výkladu tak, jak to udělala ČNB. Ten výklad není správný, protože velmi poškozuje menší banky, jako je Wüstenrot. Nebere v potaz ceny zdrojů. I přes tento nesoulad se však stanovisku ČNB přizpůsobu­jeme.

 ?? FOTO MAFRA TOMÁŠ KRIST ?? Od studií po důchod. Řešit bychom měli celoživotn­í bydlení klientů, myslí si Michael Pupala.
FOTO MAFRA TOMÁŠ KRIST Od studií po důchod. Řešit bychom měli celoživotn­í bydlení klientů, myslí si Michael Pupala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia