Lidové noviny

Obliba e-cigaret v Česku klesá

Část zákazníků od tzv. vapování odrazují zprávy o úmrtí v USA, další dávají přednost zahřívaném­u tabáku

- MIROSLAV PETR

PRAHA Stovky prodejen, trafik a benzinek se už plní nedávno představen­ými novinkami na českém trhu elektronic­kých cigaret. Světoví výrobci strojků Logic, Blu a JUUL se snaží i v Česku ukrojit co největší díl z prodeje klasických cigaret a konkurovat i jiné alternativ­ě – zahřívaným tabákovým výrobkům typu IQOS nebo Glo.

Nové značky však mají problém – přicházejí v době, kdy média zásobují čtenáře záplavou zpráv o dnes už čtyřech desítkách záhadných úmrtí a stovkách onemocnění uživatelů e-cigaret ve Spojených státech. Vzniklá nedůvěra zákazníků se už projevuje poklesem prodejů. Poprvé v historii tohoto byznysu u nás.

Prodeje poprvé v útlumu „Letos se trh, pokud hovoříme o třetím čtvrtletí, poprvé dostal do útlumu. Konkrétní čísla budou známa až začátkem příštího roku, ale už teď vidíme jistou opatrnost ze strany zákazníků. A je velká otázka, jestli se teď nové značky na trhu uplatní a dokážou prodeje oživit,“říká Robert Hrdlička, předseda Komory elektronic­kého kouření (KELK), která sdružuje největší prodejce a výrobce u nás.

E-cigarety místo karcinogen­ního kouře ze spalovanéh­o tabáku produkují páru z baterií ohřívaných tekutých náplní. V Česku už se tyto strojky prodávají 12 let. Podle aktuálního průzkumu Státního zdravotníh­o ústavu holduje u nás tzv. vapování (z latinského vapor – pára) 4,6 procenta Čechů starších 15 let, tedy zhruba 450 tisíc lidí. KELK odhaduje, že se loni prodalo šest až sedm milionů lahviček náplní a 200 až 300 tisíc e-cigaret – kompletníc­h strojků s baterií.

Trh dlouhé roky rostl, ale v posledních měsících nastal obrat. Loňské tržby na úrovni zhruba jedné miliardy korun se v nejbližší době těžko zopakují. Tabákové firmy Japan Tobacco Internatio­nal (značka Logic), britský Imperial Brands (Blu) a americký JUUL Labs (spoluvlast­níkem je koncern Altria, matka společnost­i Philip Morris) si tak vybraly k expanzi nepříliš vhodnou dobu.

Elektronic­ké cigarety 89 korun je průměrná cena jedné krabičky klasických cigaret

cca 90 miliard korun je roční obrat z prodeje klasických tabákových výrobků

20 korun stojí kuřáka náplň do e-cigarety v množství srovnateln­ém s jednou krabičkou klasických cigaret

asi 1 miliarda korun je roční obrat z prodeje e-cigaret, náplní a náhradních dílů v Česku

Média píší o „e-cigaretách, které zabíjejí“, přestože souvislost s e-cigaretami jako takovými nebyla prokázána a na postižení plic zemřeli v USA ve většině lidé, kteří do strojků dávali náplně obsahující halucinoge­nní látku THC.

V USA to legislativ­a nezakazuje, zatímco v Evropské unii, která má velmi přísnou regulaci, náplně s obsahem THC zakázané jsou. Podobný rozdíl panuje mimo jiné i v reklamě. V USA je legální, v EU je s výjimkou trafik všude zakázaná.

Podle Jana Válka, spolumajit­ele firmy Vaprio, která je největším maloobchod­ním prodejcem e-cigaret a náplní v Česku, nové značky pokles trhu zřejmě nezachrání. „My je nebudeme nabízet. Máme teď často od zmatených zákazníků hodně dotazů, jak je to

s těmi e-cigaretami. Škoda, že média neumějí čtenářům vysvětlit, že ta neštěstí v Americe nesouvisej­í s e-cigaretami, ale s neoriginál­ními náplněmi,“reaguje Válek.

Trhu zatím vládne Čína Souvislost prodeje se zprávami z USA je zřejmá i z pohledu ekonomů a analytiků. „Doposud se všeobecně tvrdilo, že e-cigarety jsou výrazně méně škodlivé než ty klasické. Ale teď se kyvadlo otáčí. A trh na to logicky reaguje,“soudí hlavní ekonom investiční společnost­i BH Securities Štěpán Křeček, který sleduje byznys tabákových firem.

Z části může podle něj ovlivňovat prodeje i nástup konkurenčn­ího alternativ­ního kouření – takzvaných zahřívanýc­h tabákových výrobků, jako je značka IQOS od Philip

Zahřívané tabákové výrobky

Morris nebo Glo od British American Tobacco. V nich se používá tabák, ale místo klasického hoření vzniká pára jeho zahříváním.

Prodeji e-cigaret dosud u nás vládnou čínské značky jako Joyetech, Eleaf, Innokin nebo Smok.

Startup JUUL, který za poslední čtyři roky ovládl z nuly 72 procent amerického trhu a dělá si naděje i na obsazení prvního místa na českém trhu, je právě s aférou plicních onemocnění spojován. Přímou souvislost se společnost­í sice nikdo neprokázal, ale vzhledem k tomu, že sedm z deseti prodaných e-cigaret v USA má značku JUUL, obrátil se hněv americké veřejnosti a úřadů hlavně proti tamnímu lídrovi trhu.

Firma, jež loni vykázala tržby 1,3 miliardy a zisk 12,4 milionu dolarů, bývá vzhledem k neregulova­né reklamě v USA a nabídce mnoha atraktivní­ch příchutí náplní označována za viníka prudkého nárůstu prodeje e-cigaret zejména mezi studenty a mladými lidmi.

Zatímco americké Centrum pro kontrolu nemocí (CDC) stále pracuje na analýze příčin smrtelných onemocnění (předběžně se mluví o toxickém acetátu vitaminu E, používanéh­o při ředění roztoků s THC v podomácku plněných náplních), JUUL expanduje do dalších zemí. V Česku chce do konce letošního roku nabízet své výrobky v 1300 prodejnách.

Také u nás firma tvrdí, že cílí výhradně na kuřáky klasických cigaret a důsledně dohlíží na to, aby e-cigarety nekupovali mladiství. A že originální náplně odpovídají všem normám a požadavkům nezávadnos­ti.

„Doufáme, že na základě výstupů analýzy CDC bude zpřísněna regulace, kontrola kvality, a dojde k odstranění kopií e-cigaret z trhu. My máme kvalitu pod kontrolou. Když jsme vstupovali na český trh, museli jsme podstoupit šestiměsíč­ní kontroly našich výrobků, které prováděly příslušné české orgány,“uvedl pro LN Monzer Elabrashy, viceprezid­ent JUUL Labs pro střední a východní Evropu.

Kdy a jestli vůbec se e-cigaretám JUUL a také konkurenčn­ím značkám Blu a Logic podaří přilákat zájem českých zákazníků, si dnes netroufne nikdo předpovědě­t. Trafiky se už sice těmito výrobky plní, ale je otázka, jak jdou na odbyt.

Zákazy i doporučení Nejednozna­čnost přístupu k e-cigaretám dokládá i rozdílný přístup ve světě. Administra­tiva amerického prezidenta Trumpa upustila od chystaného zákazu náplní s různými atraktivní­mi příchutěmi, ale Trump nově zvažuje posunout hranici legálního prodeje kouření na baterku z nynějších 18 na 21 let. Na Filipínách tamní prezident Rodrigo Duterte dokonce nařídil zatknout každého občana, který bude na ulici přistižen s e-cigaretou.

Na druhé straně ministerst­va zdravotnic­tví zemí, jako je Spojené království nebo Nový Zéland, přímo doporučují e-cigarety jako účinný a zdraví méně škodlivý prostředek k odvykání kouření klasických cigaret.

U nás stejné stanovisko zastávají odborníci na léčbu závislostí jako Eva Králíková, předsedkyn­ě Společnost­i pro léčbu závislosti na tabáku, nebo Ladislav Csémy z Národního ústavu duševního zdraví – Centra epidemiolo­gického a klinického výzkumu závislostí.

Rozhodujíc­í pro celý byznys ale bude něco jiného. „Podstatný bude výsledek amerického vyšetřován­í příčin úmrtí tamních uživatelů e-cigaret. A prodeje může také ovlivnit skutečnost, že klasické cigarety v příštím roce vlivem zvýšení daně z tabáku výrazně zdraží. Zatímco e-cigaret, jelikož neobsahují tabák, se zdražení netýká,“soudí šéf KELK Robert Hrdlička.

 ?? Zdroj: KELK, KPMG, LN ?? zhruba 15letvěkuu­nás používáe-cigarety
Baterie zahřívá drátěnou spirálu, která při kontaktu s tekutou náplní (liquidem) vytváří páru – ta může, ale nemusí obsahovat nikotin.
Neobsahuje tabák, takže stát nevybírá spotřební daň. Na českém trhu jsou k dostání od roku 2007. (podle výzkumu Státního zdravotníh­o ústavu)
Pomocí baterie se tabák zahřívá na nižší teplotu než v klasické cigaretě. Nedochází tak ke spalování, ale vzniká pára s obsahem nikotinu.
Podléhá stejné sazbě spotřební daně jako řezaný tabák, v současné době 2,236 Kč za gram.
V Česku se prodávají od předloňska.
Zdroj: KELK, KPMG, LN zhruba 15letvěkuu­nás používáe-cigarety Baterie zahřívá drátěnou spirálu, která při kontaktu s tekutou náplní (liquidem) vytváří páru – ta může, ale nemusí obsahovat nikotin. Neobsahuje tabák, takže stát nevybírá spotřební daň. Na českém trhu jsou k dostání od roku 2007. (podle výzkumu Státního zdravotníh­o ústavu) Pomocí baterie se tabák zahřívá na nižší teplotu než v klasické cigaretě. Nedochází tak ke spalování, ale vzniká pára s obsahem nikotinu. Podléhá stejné sazbě spotřební daně jako řezaný tabák, v současné době 2,236 Kč za gram. V Česku se prodávají od předloňska.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia