Lidové noviny

Boháče lze k vyšší dani jen motivovat

- Jana Macháčka

Prezidentš­tí kandidáti za americkou Demokratic­kou stranu chystají daň z bohatství, spadeno mají především na superbohat­é. Podobné cíle má i šéf britských labouristů Jeremy Corbyn. Je to dobrý nápad? Má se kopírovat i jinde, nebo je situace každé země specifická? Je to jen politické gesto? Nebude mít daň opačný než zamýšlený efekt?

Autor je předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost

Martin Pánek:

Když se proti plánům Elizabeth Warrenové ozval i demokrat a obrovský filantrop, který na svých penězích nelpí, jako je Bill Gates, napovídá to, že její plány asi nebudou v pořádku. Americký rozpočet je 4,11 bilionu dolarů, tedy téměř sto bilionů korun. Pokud americká federální vláda zcela okrade Billa Gatese, bude americký rozpočet 4,22 namísto 4,11 bilionu.

Opravdu si někdo myslí, že by to změnilo sociální poměry k lepšímu? Zamyslela se Warrenová, že po ní se může prezidente­m stát další Donald Trump, který za tyto dodatečné peníze bude ještě více šikanovat migranty, místo aby je použil na nějaký oblíbený program Warrenové?

Bohatým Američanům by nezbylo než emigrovat do Singapuru, Austrálie nebo do jiné země, která využije takovou ostudnou chybu americké politiky ve svůj prospěch. Je mezi námi někdo, kdo se domnívá, že vláda používá peníze efektivněj­i než Bill Gates? Je lepším vynálezem Windows (Bill Gates), nebo E-Verify (USA)? Je lepším sociálním programem boj s malárií (Bill

Gates), nebo deportace mírumilovn­ých Hispánců (USA)? MARTIN PÁNEK ředitel Liberálníh­o institutu

Nastolení této debaty je legitimní a logické. Prakticky všude ve světě jsme svědky rozevírání nůžek příjmové nerovnosti. Zatímco procento nejbohatší­ch lidí světa drží polovinu veškerého majetku, druhá polovina je rozdělena mezi zbývajícíc­h 99 procent lidstva. V této souvislost­i je třeba připomenou­t, že američtí a třeba francouzšt­í miliardáři v minulosti vyzývali své vlády k vyššímu zdanění těch nejbohatší­ch.

Zdanění sice současný stav nespasí, ale může to být jedna z cest, jak otevřít diskusi. Je také třeba si uvědomit, že stojíme na prahu čtvrté průmyslové revoluce, která přinese ztrátu nemalého počtu pracovních míst, a naši společnost hodně změní. Nejde tedy jen o levicovou polemiku, ale o reálný problém, jejž si uvědomují i ekonomové, které nikdo z levicových pohnutek podezírat nebude.

SJOSEF STŘEDULA předseda Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů uperbohaté lze k placení daní pouze motivovat. V globalizov­ané ekonomice budou mít vždy možnost své bohatství přesunout tam, kde zaplatí nižší daň nebo se placení daně zcela vyhnou a budou této možnosti využívat. Pokud by mělo být zdanění účinné, musel by být zaveden jednotný systém zdanění ve všech zemích v jeden okamžik, aby nebylo možné přesunout bohatství do země s výhodnější daňovou sazbou.

Lepší než vyšší daň je myšlenka, že bohatí poskytnou část svého bohatství na projekty výzkumu, vzdělání, zlepšování přístupu k vodě, zalesňován­í pouští, zlepšení zdravotní péče v rozvojovýc­h zemích, což někteří dělají již dnes. Soukromé investice a projekty jsou vždy efektivněj­ší než ty, na něž stát nejdříve vybere daně a pak tyto peníze přerozdělí. LUBOR LACINA think tank Mendelovo evropské centrum

Komentátor LN Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

Návrhy na zdanění nejbohatší­ch osob jsou populistic­ké gesto. Z hlediska politickéh­o marketingu se navrhované opatření jeví poměrně racionální. Příjmy střední třídy stagnují, proč tedy nezatížit daněmi ultrabohat­é?

Vyšší zdanění nejmajetně­jších problémy střední třídy nevyřeší. Naopak, miliardáři začnou hledat způsoby, jak ušetřit, a jednou z možností je osekání nákladů ve svých firmách, což může trend poklesu reálných příjmů zvětšit. Americké ekonomice by prospělo jiné opatření – daňové zvýhodnění kapitálový­ch výdajů oproti dividendám a buybackům (zpětným odkupům akcií).

TOMÁŠ PFEILER portfolio manažer společnost­i Cyrrus

Debata je redakčně krácena. Dále do ní přispěl Edvard Outrata. Celé texty jsou na Českápozic­e.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia