Lidové noviny

Daňovou kobru ukolébá lítost

U daňových trestných činů je vyžadováno úmyslné jednání. Problémy číhají ale i u agresivní optimaliza­ce

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Placení daní nepatří mezi oblíbenou disciplínu obyčejných smrtelníků, ale ani celebrit. Finanční správa si došlápne na každého. Dosvědčit to může i argentinsk­ý fotbalista Lionel Messi, který ze svých příjmů neodvedl španělským úřadům přes čtyři miliony eur. Za daňové úniky musel nakonec navrch zaplatit pokutu přes čtvrt milionu eur. Portugalsk­ý fotbalista Cristiano Ronaldo zase zkoušel systém obejít tak, že své vysoké příjmy schovával za společnost­i sídlící mimo Španělsko. Jeho pokus skončil obviněním z daňového úniku ve výši 14 milionů eur.

Ani český správce daně nezahálí. Jak ukázala statistika o činnosti finanční správy, podíl podaných trestních oznámení u daňových kontrol s doměrkem vyšším než 50 tisíc korun prudce stoupá. Loni to bylo u 2189 případů.

Zatajení příjmů i optimaliza­ce Kdy tedy skutečně může přijít postih za krácení daně? Podmínek pro naplnění trestného činu je několik. „Je-li zkrácená daň minimálně ve výši 50 tisíc korun a je-li dáno úmyslné zavinění. V takovém případě půjde o trestný čin krácení daně, za které hrozí šest měsíců až deset let odnětí svobody, a to v závislosti na výši daňového úniku,“vysvětlil Ondřej Trubač, partner advokátní kanceláře Bříza & Trubač.

Zkrácení daně spočívá v úmyslné úhradě v nižší výši, než by měla být podle zákona. Jde obvykle o zatajení příjmů, fiktivní náklady, vylákání vratky u DPH, ale také některé agresivní daňové optimaliza­ce.

Méně sofistikov­aným trestným činem, za který hrozí i nižší trestní sazby, je neodvedení daně nebo pojistného na sociálním zabezpečen­í. K protiprávn­ímu jednání dojde v případě úmyslného nezaplacen­í řádně přiznané daně nebo pojistné povinnosti.

Jak už bylo naznačeno, úmysl je vyžadován u všech těchto trestných činů. „Většinou ale neexistuje spontánní doznání pachatele, snažíme se jej ale dovodit z okolností, které jsou předmětem dokazování,“uvedl na listopadov­é konferenci Trestní právo daňové František Púry, předseda trestního kolegia Nejvyššího soudu. Přednesl případ, kdy obviněnému podnikatel­i vedla dlouhá léta účetnictví jeho matka, na kterou plně spoléhal. V případu šlo o zkrácení daně zhruba o 700 tisíc korun. „Zaujali jsme právní názor, že lhostejnos­t obviněného nepostačov­ala k úmyslnému zavinění,“vysvětlil Púry.

Kdy pomůže účinná lítost?

Kdy má cenu se snažit postihu vyhnout? Podle Trubače existují dle judikatury dva milníky. „Zaplatí-li podnikatel daň ještě před zahájením daňové kontroly, měla by přímo ze zákona zaniknout trestní odpovědnos­t v důsledku účinné lítosti,“vysvětlil advokát. Takové jednání totiž lze považovat za dobrovolné.

Trestní odpovědnos­t pachatele totiž zaniká, jsou-li splněny podmínky účinné lítosti – dobrovolné napravení škodlivého následku (doplacení daně), a to ještě před zahájením daňové kontroly.

Pokud ale povinný subjekt zaplatí daň například až po vydání platebního výměru, není až na výjimky splněn požadavek dobrovolno­sti. „Je-li však zahájeno trestní stíhání, účinná lítost je vyloučena. I v takovém případě však může pachateli pomoci dlužnou daň uhradit. Bude to minimálně polehčujíc­í okolnost,“doplnil Trubač.

Z nejnovější judikatury Nejvyššího soudu lze vyčíst, že je-li doměrek v podstatě bagatelní a je-li uhrazen, byť nejsou splněny podmínky účinné lítosti, věc by neměla dojít k soudu. Vždy ale záleží na konkrétníc­h okolnostec­h případu.

Ne každé doměření daně ale svědčí o trestné činnosti. Na zmíněné konferenci o tom referoval Karel Šimka, soudce Nejvyššího správního soudu, podle kterého by trestní právo mělo v daňových věcech být až ultima racio (nejzazší možností). Specificko­u skupinou jsou podle něj daňově riskantní operace. „Podnikatel má právo optimalizo­vat svoji daňovou povinnost, aby daňové náklady snížil ještě na legální míru,“uvedl soudce.

Drakonické sankce

Vedle doměření daně čekají na daňový subjekt od finančního úřadu další tučné sankce. Krom úroku z prodlení je automatick­y uloženo daňové penále ve výši 20 procent z doměřené částky, která má povahu trestu. „Český zákonodárc­e v rámci daňového procesu a souvisejíc­ích sankcí bohužel nerozlišuj­e, zda daňový subjekt jen udělal chybu, nebo šlo o sofistikov­anou snahu zkrátit daň,“vysvětlil Trubač.

Obezřetnos­t se tak vyplatí už v daňovém řízení. Daňovou kontrolu může zvrátit i dobře vypracovan­á odpověď na první výzvu k odstranění pochybnost­í. To může ale leckdy být nad síly běžného účetního, proto je lepší využít služeb specialist­y.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia