Lidové noviny

ÚS tři sta dní bez 15. soudce

- TOMÁŠ NAHODIL advokát

Když profesor Musil v poslední lednový den a v polovině svého druhého mandátu odešel z funkce ústavního soudce, nepředpokl­ádal jsem, že jeho křeslo (z pohledu účastníků řízení to úplně vpravo) zůstane ve velkém jednacím sále Ústavního soudu neobsazené i za deset měsíců.

Pokud někdo od počátku tuší, či dokonce ví, kdy do tohoto černého koženého křesla dosedne patnáctý ústavní soudce, je to prezident republiky. Jakkoli se jmenováním jím navrženého kandidáta musí souhlasit senátoři, březnová zkušenost nám připomněla, že průchodnos­t kandidáta v Senátu ovlivňuje jediná věc. Jeho výběr. Pečlivý, odpovědný a ve všech ohledech v tom dobrém slova smyslu míněný kritický výběr.

Lobbuje celá společnost

Má po třech stech dnech, co tento týden uplynou od rezignace profesora Musila, někdo šanci, aby v Senátu úspěšně prošel oním pověstným grilováním? Určitě ano, pokud bude senátorům navržen…

… odborník z praxe, který ví, jak je pro lidi i firmy čím dál tím těžší domoci se spravedlno­sti rychle, účinně a přitom levně. Jejich problémy ani osudy si nepředstav­uje ani o nich nečte, protože je zná a každodenně řeší. Chápe, že co trápí jedny, a ne druhé, je problémem i těch druhých, protože ti s těmi prvními žijí v jednom státě. Právo pro něj nejsou jen paragrafy, ale také zásady a principy. Je popularizá­torem práva, protože ví, že i o složitých právních problémech je s laiky nutné hovořit srozumitel­ně a jednoduše, jelikož ani lékař nevaruje pacienta před následky nezdravého chování odbornými termíny. Je přesvědčen­ý, že v pochybnost­ech o porušení práva je lepší vydat vyhovující nález než odmítající usnesení.

Pro vhodného kandidáta na ústavního soudce je základní lidské právo víc než zájem státu někoho stíhat nebo někomu jeho původní majetek nevrátit ani po čtvrtstole­tí soudních tahanic. Nezadal si nejen s minulým režimem, ale ani s tím současným. Zájem na tom, aby se stal ústavním soudcem, nemá on sám ani žádná lobby, nýbrž celá společnost. Není zvyklý skrývat se za druhé, a proto je v disentech připraven obhajovat své názory a postoje i proti zbývajícím čtrnácti ústavním soudcům. Má široký přehled a k Ústavnímu soudu přinese novou doktrínu. Právo pro něj není nástroj, ale cíl…

Tři sta dnů pečlivého a odpovědnéh­o výběru takového kandidáta není jen třemi sty dny jeho hledání. V situaci, ve které se náš Ústavní soud už deset měsíců nachází, je to i druhá strana téže mince: tři sta dnů bez naplněné ústavy.

Pane prezidente, prosím, navrhněte Senátu už brzy právě takového kandidáta.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia