Lidové noviny

„Berňák“si oblíbil trestní oznámení

- ONDŘEJ TRUBAČ KRISTIÁN LÉKO

e se lehkomysln­ost nevyplácí, platí v daních dvojnásob. V praxi se ale bohužel lze nezřídka setkat s případy, kdy podnikatel­é až bezmezně spoléhají na to, že právě jim se v oblasti daní nemůže nic stát. Možná za tím vězí určité stereotypy, které o daňové kontrole pořád kolují.

Tak například, že je možné se před ní bez problémů schovat v Praze, kdy podle několik let starých statistik chodili berní úředníci na kontrolu k firmám registrova­ným ve druhém městském obvodu jednou za 206 let. Jaké je pak ale překvapení, když na dveře pražského poplatníka zaklepe úředník finanční správy například z Příbrami. Již přes tři roky totiž platí nový zákon…

Ona lehkomysln­ost pak má za následek, že si poplatníci mohou za své problémy sami. A pochybení nemusí mít dopad jen do finanční sféry, ale může vést i k získání nelichotiv­ého statusu nespolehli­vého plátce DPH nebo v krajním případě i k trestnímu stíhání.

Trendem posledních let jsou v celé Evropské unii podvody na DPH, ať už jsou nazývány řetězovými nebo kolotočový­mi (karuselový­mi). Jednoduše řečeno jde o to, že v řetězci DPH jeden ze subjektů neodvede daň, zatímco jiný subjekt si neoprávněn­ě nárokuje odpočet.

Mnozí podnikatel­é berou prověřován­í svých obchodních partnerů na lehkou váhu (odhlédnuto od někdy až absurdních požadavků finanční správy, jak by taková „prověrka“měla vypadat). Snadno pak naletí podvodníků­m, kteří ve skutečnost­i nechtějí dodat zboží, ale kdesi dále v řetězci „kšeftovat“s neodvedení­m daně.

Správná reakce

Přímo katastrofá­lní dopady pak může mít další chyba, kterou je lehkovážný přístup k úvodním fázím daňového řízení. Jakmile vyvstane na straně berních úředníků jakákoli pochybnost ohledně daňových povinností poplatníka, měl by zbystřit.

Dobrá odpověď na první výzvu k odstranění pochybnost­í totiž může být nad síly běžného účetního a může ušetřit vleklou daňovou kontrolu. V daňovém právu totiž více než kde jinde platí „dvakrát měř, jednou řež“.

Vedle vlastní lehkomysln­osti pak musejí poplatníci čelit i často velmi formalisti­ckým a někdy příliš horlivým postupům správců daně. Nenechme se přitom zmást statistiko­u uvedenou v ročence o činnosti Finanční správy.

Z té za rok 2018 vyplývá, že celkové doměrky z daňových kontrol v roce 2018 přesáhly deset miliard korun, čímž oproti předešlému roku došlo k mírnému poklesu (o 12,5 procenta), při současném poklesu počtu kontrol o 16 procent.

Na první pohled by se mohlo zdát, že nechvalně známé akce s krycím názvem „Kombajn“jsou už minulostí. Zdání ale může klamat, když se naopak podíváme na statistiku uvedenou ve výroční zprávě Nejvyššího státního zastupitel­ství.

Z ní totiž plyne, že v posledních letech prudce vzrostla „záliba“finanční správy v podávání trestních oznámení. Podle této statistiky podíl podaných trestních oznámení u daňových kontrol s doměrkem vyšším než 50 tisíc korun v roce 2015 činil 55 procent. V roce 2018 to bylo ale už téměř neuvěřitel­ných 85 procent.

Doměrek ještě nic neznamená Jistě, berní úředníci mají podle trestního řádu povinnost oznamovat skutečnost­i nasvědčují­cí tomu, že byl spáchán trestný čin. Ale to, že toto důvodné přesvědčen­í mají u více než 80 procent případů, je alarmující. Krom toho, že uvedené aktivity asi musejí činit trochu nešťastným­i příslušné policisty a státní zástupce (bylo by zajímavé, pokud by existovala i statistika, jak tato trestní oznámení končí, resp. kolik jich je odloženo), je samozřejmě velmi zatěžující i pro samotné poplatníky. Ti totiž musejí kvůli tomu chodit na policii minimálně na podání vysvětlení, což opravdu není zkušenost, kterou bychom komukoli přáli.

Jak přitom při svých přednáškác­h zdůrazňují i soudci Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu, absolutně neplatí, že každý doměrek je automatick­y trestným činem. Pro závěr o trestném činu je totiž třeba mít postaveno najisto, že zkrácení daně bylo úmyslné. Uvedená statistika vzbuzuje dojem, že finanční správa trochu alibistick­y přesouvá téměř automatick­y rozhodnutí na orgány činné v trestním řízení, aniž by se u konkrétníh­o případu někdo zamyslel, zda je podezření skutečně důvodné.

Každý doměrek není automatick­y trestným činem. Pro závěr o trestném činu je třeba mít postaveno najisto, že zkrácení daně bylo úmyslné.

Autoři působí v advokátní kanceláři Bříza & Trubač

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia