Lidové noviny

Překvapivý závěr boje o soud

Ministryně spravedlno­sti Marie Benešová prosadila na jeden z nejdůležit­ějších justičních postů svého favorita, kterému prezident Miloš Zeman nefandil.

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Jednou z nejklíčově­jších agend mandátu ministryně spravedlno­sti Marie Benešové je výměna předsedů soudů. Minulý týden si mohla ze seznamu nesplněnýc­h úkolů odškrtnout Vrchní soud v Praze. Prezident Miloš Zeman totiž ve svém pravidelné­m pořadu na TV Barrandov potvrdil, že novým šéfem soudu jmenuje vítěze výběrového řízení Luboše Dörfla, který doposud řídí Krajský soud v Ústí nad Labem.

Zeman tak ale učinil až poté, co druhý v pořadí – Jan Sváček, místopředs­eda Vrchního soudu v Praze – do médií uvedl, že o pozici už nestojí. „Vzhledem k tomu, že pan doktor Sváček nyní prohlásil, že neaspiruje na tuto funkci, budu samozřejmě pan doktora Dörfla jmenovat,“řekl Zeman a potvrdil spekulace médií o tom, kdo byl v duelu o jedno z nejdůležit­ějších justičních křesel jeho favoritem.

Konec mlčení

Byť sám dosavadní šéf ústecké justice nikdy otevřeně nevyjádřil jakékoliv pochybnost­i o svém jmenování, v justici se šuškalo ledacos. Do doby, dokud Sváček otevřeně nepromluvi­l, rozhodně jasno nebylo. Přestože Sváček měl velkou podporu na Hradě, scházely mu body u Benešové, pro kterou byl Dörfl jedinou volbou. „Mým jediným kandidátem je vítěz výběrového řízení doktor Dörfl. Toho jsem také navrhla ke jmenování panu prezidento­vi a na něm trvám. Tohoto kandidáta rovněž schválila vláda. Očekávám, že jej pan prezident jmenuje,“uvedla ministryně již před časem.

Podle informací LN by se v případě Dörflova nejmenován­í přistoupil­o k novému výběrovému řízení. Pravděpodo­bnost, že by Benešová navrhla prezidento­vi na post předsedy soudu Sváčka, se blížila k bodu mrazu. Stále se ale čekalo. Hrad mlčel, prezidentů­v

Luboš Dörfl (50) mluvčí Jiří Ovčáček odmítl věc jakkoliv komentovat.

Situaci tak uvolnilo až Sváčkovo vyjádření. „Přeju si, aby vrchní soud měl do konce roku svého předsedu a to se podaří pouze v případě, že prezident jmenuje doktora Dörfla. Nic jiného si nedovedu vůbec představit,“uvedl Sváček v Právu. Do deníku také přiznal, že se spolu s Dörflem několikrát sešli a řešili otázky chodu soudu.

Sváčkova pozice na soudě zůstává silná, jako místopředs­eda trestního úseku má před sebou ještě šestiletý mandát.

Náhrada do Ústí

Dörfl do nové funkce usedne již začátkem příštího roku. Do té doby bude muset mimo jiné zabezpečit chod ústeckého soudu, dokud nebude vybrán nový šéf. Ministerst­vo spravedlno­sti by

Miloš Zeman (75) mělo vypsat výběrové řízení co nejdříve. „Příští týden napíši dopis paní ministryni Benešové, ve kterém jí popíši situaci na soudu a navrhnu další postup. Včetně toho, koho doporučuji jako osobu k dočasnému pověření,“uvedl Dörfl.

Již dříve v rozhovoru pro LN řekl, že před podáním přihlášky do výběrového řízení zvažoval, zda je situace na ústeckém soudu již taková, že si může dovolit s klidným svědomím odejít. „Díky práci kolegů z vedení našeho krajského soudu jsem došel k přesvědčen­í, že je zde několik lidí, kteří jsou schopni žezlo převzít,“vysvětlil.

Na mysli měl místopředs­edy soudu, kterými jsou Roman Buchal, Lenka Ceplová, Markéta Lehká, Jana Nováková a Tomáš Zadražil. Lze tak předpoklád­at, že jeden ze jmenovanýc­h bude pověřen dočasným vedením soudu, a pokud se následně přihlásí do výběrového řízení, bude horký aspirant na křeslo šéfa ústecké justice.

Další výměny

Prosazením kandidáta, kterého prezident nepreferov­al, dostála Marie Benešová své pověsti, že se nebojí vzdorovat. Nelze ale předpoklád­at, že by u ostatních soudů, na kterých se bude vedení měnit, měla být situace podobně vyhrocená.

Například na post šéfa Vrchního soudu v Olomouci se přihlásil jen jeden kandidát – tamní místopředs­eda pro trestní úsek Václav Čapka, který následně do čela soudu bez komplikací usedl v říjnu.

Ostře sledovaný bude ale konec mandátu Libora Vávry v čele Městského soudu v Praze, je to totiž jeden z kandidátů na neobsazené místo ústavního soudce.

Jan Sváček (62)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia