Lidové noviny

Opatrovník pro Rozhodčí soud

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ redaktorka LN

Minulý čtvrtek odpoledne se v pražském Kaiserštej­nském paláci konalo dlouho očekávané setkání rozhodců. Sál zaplnila zhruba stovka lidí. Pozvánka slibovala účastníkům, že se dozvědí nejnovější statistick­é údaje a zhodnocení činnosti Rozhodčího soudu za minulé období. Ve skutečnost­i pevné body programu zajímaly málokoho.

Bylo zřejmé, že bude otevřena Pandořina skříňka, jejíž existenci se vedení Agrární a Hospodářsk­é komory snažilo dlouho ututlat. Jejím bublajícím obsahem byla otázka nového vedení Rozhodčího soudu.

V létě měl totiž skončit mandát předsednic­tvu soudu pod vedením profesorky Marie Karfíkové. Agrární a Hospodářsk­á komora se ale dodnes nemohly shodnout na jménech nástupců. Věc se zadrhla na tom, že Hospodářsk­á komora odmítla schválit čtyři nominanty Agrární komory, podle informací LN byl jedním z nich vlivný advokát Radek Pokorný. Výklad Hospodářsk­é komory je takový, že novým předsednic­tvem je devět rozhodců, kteří dostali jejich souhlas. Agrární komora naopak tvrdí, že mandát stále drží původní předsednic­tvo.

Podle zdrojů LN, které se setkání účastnily, byla situace velice vyhrocená. Bylo evidentní, že nalezení shody mezi komorami bylo a bude velmi složité. Otáčky sporu zvyšuje i fakt, že Agrární komora podala několik podání na soud s cílem získat odpovědi na to, kdo má pravomoc soud řídit. Olej do ohně pak na setkání přilil i Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářsk­é komory, který uvedl, že na Městský soud v Praze odeslal návrh na ustanovení opatrovník­a Rozhodčího soudu, což vzbudilo mezi účastníky další vzrušenou debatu.

Závěr setkání lze s opatrností nazvat pokusem o smír. Rozhodci odhlasoval­i, že doporučují vedení komor urychleně najít dohodu, jejíž součástí bude zpětvzetí všech podání.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia