Lidové noviny

Úspěch česko-slovenské krve

Česká slalomářka Martina Dubovská v 27 letech zajela životní závod. Ve finském Levi skončila devátá. SP v alpském lyžování v Levi

- DAVID AKO

LEVI/PRAHA Ve Světovém poháru reprezentu­je už od roku 2011, přesto jejím nejlepším výsledkem dlouho bylo osmnácté místo z rakouského Semmeringu v prosinci 2016. Ve 27 letech, zkraje nové sezony, však Martina Dubovská zazářila senzační devátou příčkou ve slalomu.

Finské Levi je pro ni zatím nejúspěšně­jším místem na mapě Světového poháru. Právě v něm rodačka z Třince získala před šesti lety své první body. V sobotu zde zajela své životní maximum, když s vysokým startovním číslem 56 překvapila už v prvním kole desátým místem, ve druhé jízdě svůj výsledek díky zaváhání Slovenky Petry Vlhové ještě o jednu pozici vylepšila.

„Děkuji moc všem za podporu a za to, že jste stále věřili v moje schopnosti,“vyznala se svým fanouškům na sociálních sítích.

Dubovská zatím v seriálu SP bodovala desetkrát a vždy ve slalomu, naposledy letos v březnu ve Špindlerov­ě Mlýně, kde byla třiadvacát­á. V sobotu se už od rána cítila na svahu velmi dobře. „Celý měsíc jsem nikde nemohla pořádně usnout a včera jsem spala jak miminko: po dlouhé době jsem zalehla a probudila se až ráno vyspaná do růžova. Ráno nám pak před autem přeběhl malý zajíček, pro štěstí,“usmívala se při rozhovoru pro Radiožurná­l.

V Česku jsou lepší podmínky Dubovská ve svých začátcích zkoušela také atletiku s gymnastiko­u, nakonec ale zvítězilo lyžování. Velkou roli v rozhodován­í měl její otec Ján, který je lyžařským trenérem. Stejně jako při volbě, za jakou zemi bude závodit; zprvu totiž reprezento­vala Slovensko, kde dodnes žije v Liptovském Mikuláši.

„Občanství mám české, moje mamka je Češka. Šla studovat vysokou školu do Bratislavy, tam se poznali s mým tátou. Ale já se narodila v Čechách, dokonce jsem tam ještě asi měsíc po narození bydlela. Vždycky jsem měla české občanství, až v roce 2002 jsem dostala i slovenské,“říká Dubovská.

Už v dorostenec­kých kategoriíc­h trénovala se staršími děvčaty.

Na soustředěn­í v Chorvatsku tak poznala i svůj dětský idol – pětinásobn­ou vítězku Světového poháru Veroniku Velez-Zuzulovou, jejíž plakáty měla vyvěšené v pokoji.

„Bylo mi osm, Veronice šestnáct. Chodila sem špinavá a věčně hladová, pamatuju si, že jsem byla hodně vybíravá v jídle. Jednou mi Veronika slíbila, že když skočím

Muži - slalom: 1. Kristoffer­sen ■

(Nor.) 1:48,55 (55,23+53,32), 2. Noël (Fr.) -0,09 (54,55+54,09), 3. Yule -0,18 (55,49+53,24),

...v 1. kole 47. BERNDT 57,71.

Ženy - slalom: 1. Shiffrinov­á

(USA) 1:57,57 (58,78+58,79) rekordní 41. slalomový triumf v SP, 2. Holdenerov­á (Švýc.) -1,78 (1:00,20+59,15), 3. Truppeová (Rak.) -1,94 (59,64+59,87),

...9. DUBOVSKÁ -3,67 (1:00,76+1:00,48), ...24. CAPOVÁ -5,16 (1:01,88+1:00,85), v 1. kole 62. NOVÁ 1:06,80.

oblečená do moře, dostanu dvě čokoládové tyčinky. Nezaváhala jsem,“vzpomíná na veselou příhodu.

Po první sezoně ve slovenské juniorce ale přišel přesun k české reprezenta­ci, který řídil její otec. „Vždy říkal, že budu lyžovat za Česko, kde jsou lepší podmínky,“popisuje změnu Dubovská. V juniorskýc­h kategoriíc­h měly české slalomářky pravidelně soustředěn­í čtyřikrát do roka, což na Slovensku nefungoval­o.

„V šestnácti se o mě nikdo ze slovenskéh­o svazu nezajímal. Kdybych zůstala na Slovensku, tak už dávno nelyžuji. Dnes jsem moc ráda, že jezdím za Česko,“hodnotí dvaadvacát­á slalomářka z olympiády v Soči s odstupem svůj přesun, který ji dovedl až k sobotnímu devátému místu.

„Rok nebo dva jsem se trápila, změnila jsem trenéra. Momentálně mě vede Andrej Prevužňák, kterého můj otec jako mladého trénoval, takže se známe odmalička. Znovu s námi začal spolupraco­vat i můj otec a úplně jsme změnili přípravu i tréninky. Začala jsem více pracovat na svých slabých stránkách. Po dvou letech jsem se vrátila ke kondičnímu trenérovi a celá příprava je zaměřená hlavně na mě, abych se cítila dobře. Navíc mi seděla trať, kterou stavěl trenér Shiffrinov­é,“popsala své změny 174 cm vysoká závodnice.

Konečně se jí tak aspoň částečně podařilo naplnit ambice, které vyřkla v roce 2014: „Ráda bych to dotáhla hodně daleko.“

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Martina Dubovská poté, co si poprvé v kariéře vyjela pozici v elitní desítce závodu Světového poháru
FOTO ČTK/AP Martina Dubovská poté, co si poprvé v kariéře vyjela pozici v elitní desítce závodu Světového poháru

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia