Lidové noviny

Daně nikdy nekončí

-

pojištění. Ty se totiž platí až další rok zpětně po odevzdání přehledů a počítají se z reálného výdělku podnikání. Ten, čili vyměřovací základ, se podle platných zákonů v současnost­i spočítá jako 50 % rozdílu mezi příjmy a výdaji z podnikání. Lidově řečeno 50 % zisku.

Lidem v produktivn­ím věku se stává, že když se jim v podnikání nedaří, stejně musejí platit zálohy na zdravotní a sociální odvody – a o tyto poplatky jsou ještě víc v minusu. Senioři na rozdíl od nich neodvedou na daních víc, než vydělali. Spíš jde o to, jestli mají energii a chuť si podnikáním přidělávat starosti.

Rozhodná částka pro odvody

V roce 2018 platilo pravidlo, že do částky 71 950, jíž se říká rozhodná, senior sociální pojištění neplatil. A to ani další rok, čili letos v roce 2019 nemusel odvádět zálohy. Rozhodná částka se ovšem každý rok mění, pro letošní rok 2019 už tedy platí suma 78 496. Pokud ale senior tuto částku v roce 2019 překročil, byť třeba o stokorunu, vypočítává se doplatek za sociální pojištění a zálohy na další rok.

Který zákon platí pro seniory podnikatel­e

Podnikatel­é se o povinnosti podávat přiznání taky dočtou v §38g zákona o daních z příjmů. Lze vyjít z toho, že povinnost podávat přiznání je až od příjmů vyšších než 15 000 Kč za rok, či když vykazují daňovou ztrátu, případně i z dalších důvodů uvedených v §38g zákona o daních z příjmů.

Zdravotní pojištění

I když pobíráte důchod, při podnikání musíte platit zdravotní pojištění. Žádný limit, do nějž se nic platit nemusí, neexistuje. Vyměřovací základ se počítá stejně jako u sociálního pojištění. To zdravotní však není tak vysoké jako sociální.

Varianta č. 2:

Jsem v důchodu, ale nechal jsem se zaměstnat

„Když senior nastoupí do zaměstnane­ckého poměru, má o starost méně. Roční vyúčtování daně i sociální a zdravotní pojištění za něj vyřizuje zaměstnava­tel.

Řada seniorů ovšem „splétá“svůj přivýdělek z více zdrojů. Třeba paní Jana dva dny vypomáhá v pizzerii, kde myje nádobí, jeden den hlídá děti, jeden den plete svetry na prodej. Co s tím? Daňové přiznání se podává i v tomto případě. Vše je rozvedeno v §38g zákona o daních z příjmů. Důchodci ovšem mohou svůj případ konzultova­t se mzdovou účetní zaměstnava­tele. Ta by měla být kompetentn­í rozhodnout, jestli jim může udělat zúčtování ona ve firmě, či je odkáže na to, aby si přiznání podali sami.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia