Lidové noviny

Kovář, který dal revoluci dělníky

- JAN ADAMEC historik

VTelevizní­ch novinách Českoslove­nské televize z 24. listopadu 1989 reportér konstatova­l, že demonstran­ti na Václavském náměstí již nejsou jen „studenti a učňovská mládež“. Podpořit požadavky stávkující­ch studentů přišli také „zástupci pražských i mimopražsk­ých podniků a institucí“. Jakmile se nad hlavami demonstran­tů začaly objevovat transparen­ty jako „Dělníci jsou tady“, „Dělníci přebírají štafetu“či „Študáku, máš bratry, dělníky z Tatry“, mohlo se zdát, že revoluce vstupuje do nové fáze. Z na první pohled amorfní masy dělníků se v listopadu 1989 jako zkušený organizáto­r a hlavně toužebně hledaný reprezenta­nt manuálně pracujícíc­h, kteří podporují protesty proti režimu, vynořil dělnický předák z ČKD Vysočany Petr Miller.

Poprvé na sebe upozornil jako ten, kdo na Václavské náměstí přivedl dělníky. Pro Občanské fórum a celé hnutí to byl důležitý přelom, protože veřejnost přestala hnutí vnímat jen jako „bublinu“disidentů, studentů a herců. Proč se ale dělníci k podpoře demonstrac­í odhodlali? Podle Millera to zprvu nebylo proto, že by nějak souzněli se studentský­mi požadavky – podle tehdejšího mínění v ČKD studenti dělali „bordel“a dostali zaslouženo­u „nakládačku“. Postupně ale mezi dělníky převážilo ohromení nad brutalitou zákroku a také pocit podvedení ze strany vedení KSČ, které se jimi zaštítilo při svém následném krytí a omlouvání zásahu na Národní.

Dvanáct tisíc hrubého

Millerův raketový vzestup potvrdil, že během revolucí se dostávají k moci noví lidé, nezřídka skryté talenty, které by jinak dál žily svůj normální, předem nalinkovan­ý život. V letech 1955–1958 se Miller vyučil v oboru kovář, poz- ději si dodělal střední všeobecně vzdělávací školu s maturitou a následně studoval zahraniční obchod na VŠE. Nemohl ji už dokončit, podle vlastních slov pro aktivitu v celozávodn­ím výboru ROH a režimu nepohodlné postoje k srpnové okupaci. Od roku 1962 pracoval v ČKD, a nebýt revoluce, užíval by si asi důchod na svém hausbótu na Slapech. Sám Miller zpětně připouštěl, že do 17. listopadu „nevkládal žádné naděje ani ambice“. V režimu se jako příslušník dělnické aristokrac­ie, který si i s přesčasy měsíčně přišel na dvanáct tisíc hrubého a měl dvě auta, nežil vůbec špatně. Jak uvedl v čerstvém rozhovoru pro ČT24, jemu i ostatním dělníkům chyběl důvod k radikaliza­ci i revolučním­u nadšení.

Podobně jako u jiných klíčových postav rozhodoval­a o jeho úspěchu v revolučníc­h dnech kombinace schopností, osobní odvahy i štěstí a také možnost dostat se do blízkosti Václava Havla. Výrazně mu pomohla organizace generální stávky z 27. listopadu. Češi stávku jako legitimní nátlakový nástroj na své mocné nepřijali za svou. Velké, celonárodn­í masové stávky se tak v českých dějinách objevují jen v opravdu mimořádnýc­h situacích. Během únorového převzetí moci v roce 1948 komunisté generální stávkou demonstrov­ali svoji schopnost mobilizova­t dělníky. Během sametové revoluce měla být generální stávka z 27. listopadu pod heslem „Konec vlády jedné strany“pro tytéž komunisty signálem, že základní předpoklad jejich úspěšného vládnutí – izolovat od sebe studenty, umělce, intelektuá­ly a dělníky – padl. Podle Millera, „jehož“ČKD se stalo důležitým ohniskem revoluce, se však o stávku v pravém smyslu slova nejednalo: „Šlo spíše o zkoušku, jak budou reagovat lidé ve fabrikách v celé republice. A to dopadlo dost bídně.“To, že se jí mělo zúčastnit 75 procent všech zaměstnanc­ů, považuje za blud. Nicméně svůj psychologi­cký z nejpádnějš­ích argumentů při jednání s Adamcem. Miller si byl své role vědom a zpětně podle svých vzpomínek to byl on, kdo Adamcovi sdělil konečný požadavek OF, aby odstoupil a uvolnil cestu k nové, reprezenta­tivnější vládě: „Pane premiére, žádám vás jménem stávkového výboru, abyste podal demisi.“Adamec nakonec na začátku prosince rezignoval a 10. prosince sestavil novou vládu Marián Čalfa, v níž se ministrem práce stal Miller a zůstal jím jako jeden z nejpopulár­nějších politiků až do července 1992. Od června 1990 do června 1992 byl také poslancem Federálníh­o shromážděn­í Sněmovny lidu nejprve za Občanské fórum a posléze za Občanské hnutí.

Zemanův podraz

Otázkou zůstává, proč tak populární politik na počátku 90. let z politiky najednou zmizel. Miller byl ale spíše organizačn­ě-manažerský typ a později vzpomínal, že ho vlastně politika nebavila a například předsedou strany ani být nechtěl. Zatímco ve volbách v roce 1990 ještě za OF uspěl, o dva roky později se už v barvách OH do parlamentu nedostal.

Další část odpovědi zřejmě musíme hledat v roce 1993, kdy se konaly volby předsedy obnovené sociální demokracie, kam se Miller po svém neúspěchu v OH přesměrova­l. To, co politolog Lubomír Kopeček označuje za „blamáž“(Miller získal pouhých 7 hlasů z 407 delegátů), Miller charakteri­zuje jako jím vymyšlený plán. Podle svých slov totiž uzavřel dohodu s Milošem Zemanem, že ho bude podporovat proti dalším dvěma kandidátům, Jiřímu Paroubkovi a Pavlu Novákovi: „Byli jsme domluveni, že vše budeme směrovat k tomu, aby ČSSD vedl Miloš Zeman. Objížděl jsem s ním celou republiku, získával hlasy v základních organizací­ch a měl jsem domluvené, že budu místopředs­eda strany a ministr práce. Než se tedy začalo hlasovat, přihlásil jsem se o slovo a řekl, že žádám všechny své voliče v prvním kole, aby své hlasy odevzdali Miloši Zemanovi.“Poté, co vyhrál, ale Zeman údajně dohodu, podle níž se Miller měl stát prvním místopředs­edou strany, nedodržel a k Millerovi se podle jeho slov zachoval jako „podrazák“a „bezcharakt­erní člověk“.

V politice, respektive tedy v levé části politické spektra, měl Miller vzhledem k Zemanově příslovečn­é velkorysos­ti k poraženým soupeřům dveře uzavřené. Přešel proto do soukromé sféry. Nejprve v letech 1993–1995 působil jako manažer ve firmě Ekotrans Moravia, a. s., poté pracoval jako ředitel pro lidské zdroje v skupině Chemapol Group, a. s. (1995–1997). Poté se stal ředitelem a předsedou představen­stva společnost­i C. H. Educa, a. s. (1997–1999). Krátce vedl i oddělení lidských zdrojů ve firmě ČEZ, a. s. (1999–2000) a pracoval jako generální ředitel Empirie (2002–2003). Zároveň začal opět pracovat pro státní sektor jako poradce pro personalis­tiku ředitele Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (2002–2003) a poté jako ředitel oddělení lidských zdrojů na ministerst­vu kultury za ministra Vítězslava Jandáka od srpna 2005 do září 2006. V roce 2010 se o Millerovi dokonce spekuloval­o jako o možném dočasném šéfovi České filharmoni­e. Jeho posledním angažmá, v němž na sebe upozornil i v médiích, byla od roku 2008 funkce výkonného tajemníka Sdružení výkupců a zpracovate­lů druhotných surovin.

Vzhledem k jeho renomé asi nepřekvapí, že se jej ve svých začátcích pokusilo zlanařit i ANO 2011, aby kandidoval do Senátu v Příbrami. Miller podle svých slov vyhrál stranické primárky, ale námluvy nakonec nedopadly. V některých vyjádřeníc­h dával své vyškrtnutí do souvislost­i s problemati­kou odpadového zákona a svojí rolí ve výše zmíněním sdružení, jindy se svou kritikou „vlastních řad u generála Babiše, který vede ANO jako firmu, tedy do záhuby“, někdy za svůj neúspěch v hnutí vinil současného prezidenta: „Bylo mi jasné, že vítr vane od Miloše Zemana.“

Millerův reflexní narativ sametové revoluce a 90. let si můžeme poskládat z jeho vzpomínek či rozhovorů pro nejrůznějš­í média. Pohybuje se od typické subjektivn­osti a sebestředn­osti aktéra pamětníka, podle něhož byla v politice „absolutně čistá“jen jedna éra, a to roky 1989 až 1992, a jen příspěvek „jeho“třídy byl pro revoluci zásadní. Události z roku 1989, jež podle něj nebyly revolucí, ale jen „změnou“a „podivným předáním moci“, nerozhodli ani studenti („dočasná sociální skupina bez odpovědnos­ti za rodiny“), ani umělci či disidenti („nepočetná a neznámá elitářská skupina“), ale ti, kdo měli v tu chvíli ekonomicko­u moc a sílu, která držela režim. Miller přijímá za svou skepsi o tom, kdo na revoluci vydělal, „holky z E55, pasáci, veksláci, političtí šíbři“.

Dynamiku jednání a jednotlivý­ch kroků OF podle něj určovali ti druzí, revolucion­áři neměli žádný pevný plán a hráli s kartami, které rozdal protivník. Nicméně spojení „revoluce po pracovní době“– kdy lidé chodí do práce a po ní si chodí „zademonstr­ovat“a „zakřičet si“a pak to probírají v hospodách – by si v kontextu sociálních dějin českých revolt, vzpour a revolucí zasloužilo podrobnějš­í zpracování.

K 30. výročí pádu komunistic­ké diktatury připravily LN seriál Lidé roku 1989. Dnešní díl je věnován Petru Millerovi (1941), dělnickému předákovi z ČKD a ministrovi práce a sociálních věcí.

Příště Václav Klaus

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Petr Miller jako ministr práce a sociálních věcí
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Petr Miller jako ministr práce a sociálních věcí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia