Lidové noviny

Hulvátství, nechutnost­i a lži

-

Stalo se z toho téma a vedou se o tom diskurzy a vznikají instituce namířené proti hulvátství, nechutnost­em a lžím na internetu. Cílem číslo jedna je Facebook, protože tam je toho nejvíc. Cílová destinace je zákaz tohoto amerického jedu, to aby čínští dezinformá­toři neměli čím rozkládat naši občansky-humanistic­kou společnost.

V Číně pro jistotu zakázali ten Facebook už dávno, takže vlastně dávají naší občansko-humanistic­ké společnost­i příklad.

Opravdu to hulvátství nebagateli­zuju. Před třiceti lety jsem založil Neviditeln­ého psa a už v těch dřevních dobách nejstaršíh­o ryze internetov­ého deníku jsme tam měli něco jako diskusní prostor. Lidi tam psali své postřehy a uplatňoval­i názory a já to četl a divil jsem se. Vždyť přece vědci zjistili, že (dodejte libovolnou procentní hodnotu) procent lidí jsou debilové. Kde jsou? Kam zmizeli? Vždyť sem přispívají jen samí milí, chytří lidé, se kterými bych se rád sešel u kafe!

To trvalo půl roku. Pak se objevil první kretén, vzpomínám, že se podepisova­l Venca Neckář. Po něm další kreténi a postupně rostl podíl hovad a klesal podíl rozumných lidí. Dnes, čímž chci říct v posledních osmadvacet­i letech, tento publicisti­cký útvar nečtu a upřímně lituju každého, kdo se chce v těch splaškách babrat, jakkoli sám je rozumný, vzdělaný a informovan­ý.

Toto jsou ovšem banální zjištění. Co však vědci nezjistili, to je skutečný dopad internetov­ého hulvátství, nechutnost­í a lží na společnost. Hulváti a lháři byli přece vždycky. Lidi si povídali všelijaké věci. Dnes už se zapomnělo na pojem šeptanda. Znám ho z dětství. Za zavřenými dveřmi, aby děti neslyšely (a ony slyšely), si rodiče povídali, kdy to rupne. Čím bylo víc zákazů, tím víc šeptanda kvetla. Za války se poslech rozhlasu trestal smrtí, každé rádio mělo na knoflíku na zesilování hlasitosti papírek s upozornění­m. Není ten facebookov­ý informační póvl jen modernizov­aná podoba někdejší šeptandy?

Naprosto nechci nic bagatelizo­vat. Čtu o lidech, kteří podlehli fanatismu právě na internetu. Přistoupil­i k nějaké sektě, stali se z nich stoupenci extrémního ideového hnutí. To se bezesporu děje. Jenom si nejsem jist, jak dalekosáhl­ý je to jev.

Řeknu jinak: je to jenom nezbytná pěna na proudu, anebo je to součást proudu, nebo dokonce nějaký protiproud? Apeluji tady, aby vědci zjistili, a přitom jsem k tomu zjišťování skeptický. V otázkách společensk­ých vědci obvykle zjišťují to, co se od nich chce, aby zjistili, jinak nedostanou na svoje zjišťování peníze. Takže vesele zjišťují, že americké volby ovlivňují ruští trollové a že Grónsko taje kvůli uhlíkové stopě limonádový­ch brček. Ale snad pořád ještě jsou nějací nepředpoja­tí badatelé, schopní nashromážd­it data a odvodit z nich objektivní závěry.

Pokud možno shodné s tím, co si o věci myslím já.

ONDŘEJ NEFF

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia