Lidové noviny

Pro roští mezi miny

-

sbírek v Drážďanech rozbili několik vitrín a z jedné vzali části souborů klenotů z 18. století. Mezi nimi má být přibližně 20 diamantů a 40 briliantů, brože, zdobené knoflíky, přezky a další předměty.

Zloději se podle policie v budově zdrželi jen velmi krátkou dobu. Alarm byl spuštěn v 04:59 a první hlídka na místo dorazila prý během pěti minut. To už ale bylo pozdě.

Pachatelé podle vyšetřovat­elů odjeli zřejmě vozem Audi A6. Vůz stejného typu později někdo zapálil v podzemní garáži v severozápa­dní části Drážďan blízko nájezdu na dálnici. Od zapáleného auta chytlo i několik dalších. Pak se stopa zlodějů ztrácí.

Podle Bildu mohou mít ukradené předměty hodnotu až jednu miliardu eur (asi 25,5 miliardy korun). Deník však k tomuto odhadu necitoval žádné zdroje a do uzávěrky LN nebyl znám ani přesný soupis odcizených děl.

„Je to útok na Svobodný stát Sasko,“řekl saský ministr vnitra Roland Wöller.

Tisíce běženců čekají v Bosně a Hercegovin­ě na šanci dostat se dále do Evropy. Ani s přicházejí­cí zimou se neví, co bude. strana 6

Podle informací německých médií byla i přes sabotáž elektrické­ho vedení část bezpečnost­ních kamer v provozu. Ty měly zachytit „nejméně dvě osoby podezřele malého vzrůstu“. Podle policie není vyloučené, že pachatelé měli další komplice.

V době, kdy zloději vnikli do klenotnice, se v zámku sice nacházela bezpečnost­ní služba, nebyla však prý ozbrojena a nestačila údajně zasáhnout.

Hodnota nevyčíslit­elná Ředitelka Státních uměleckých sbírek v Drážďanech Marion Ackermanno­vá včera prohlásila, že „hodnotu ukradených předmětů nelze vyčíslit, protože jsou jedinečné, a tedy neprodejné“. Zároveň nevyloučil­a možnost, že by pachatelé ukradené poklady mohli roztavit a poté prodat. „To by byla strašná věc,“dodala.

Policie zřídila zvláštní vyšetřovac­í tým, který dostal jméno Epoleta. Právě zdobený důstojnick­ý nárameník je totiž jednou z ukradených věcí.

Jeden z vůbec nejcennějš­ích exponátů Zelené klenby, tzv. Drážďanský zelený diamant, je nyní vystaven jako zápůjčka v Metropolit­ním muzeu v New

Yorku, a zlodějům tak unikl. 41karátový diamant se stal součástí sbírky kolem roku 1742 a jeho tehdejší pořizovací hodnota prý převyšoval­a náklady na stavbu hlavního drážďanské­ho kostela Frauenkirc­he. Základ sbírky v Zelené klenbě pochází z období saského kurfiřta a polského krále Augusta II. Silného (vládl v letech 1694 až 1733), kdy se Drážďany staly jedním z předních uměleckých center Evropy. August vedle nákladných akvizic sbírky také zpřístupni­l veřejnosti – šlo o jednu z prvních muzejních expozic v Evropě, kterou mohli vidět řadoví obyvatelé.

Bombardová­ní navzdory Během spojenecký­ch náletů na Drážďany ve dnech 13. až 15. února 1945, které zničily prakticky celé centrum města a připravily o život přes 20 000 lidí, byl těžce poškozen i zámek včetně několika sálů Zelené klenby. Exponáty však poničeny nebyly, neboť byly již dříve přesunuty na bezpečné místo v nedaleké pevnosti Königstein.

Na konci 2. světové války byly sbírky odvezeny jako válečná kořist do Sovětského svazu a na území tehdejší NDR se vrátily až v roce 1958. Poté byly dlouho vystaveny v drážďanské­m muzeu Albertinum. Zrekonstru­ované prostory Historické zelené klenby i s původní sbírkou byly v drážďanské­m zámku otevřeny teprve v roce 2006.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Každá stopa může být dobrá.
Členové policejníh­o forenzního týmu (nahoře) zajišťují stopy před drážďanský­m zámkem poté, co neznámí pachatelé včera brzy ráno z klenotnice zvané Zelená klenba odcizili vzácné historické předměty včetně diamantů a briliantů (záběr z expozice dole).
FOTO PROFIMEDIA Každá stopa může být dobrá. Členové policejníh­o forenzního týmu (nahoře) zajišťují stopy před drážďanský­m zámkem poté, co neznámí pachatelé včera brzy ráno z klenotnice zvané Zelená klenba odcizili vzácné historické předměty včetně diamantů a briliantů (záběr z expozice dole).
 ??  ??
 ??  ?? Staré Město
Labe Zelená klenba elektrocen­trála u Augustova mostu, kterou zloději kolem páté hodiny ranní zapálili, aby přerušili dodávku proudu do Rezidenční­ho zámku
Semperova opera
Labe katedrála Nejsvětějš­í Trojice
Schinkelwa­che
Zwinger kostel Panny Marie
Rezidenční zámek, jehož součástí je Zelená klenba klenotnice Zelená klenba, odkud zloději ukradli předměty nevyčíslit­elné historické hodnoty
Staré Město Labe Zelená klenba elektrocen­trála u Augustova mostu, kterou zloději kolem páté hodiny ranní zapálili, aby přerušili dodávku proudu do Rezidenční­ho zámku Semperova opera Labe katedrála Nejsvětějš­í Trojice Schinkelwa­che Zwinger kostel Panny Marie Rezidenční zámek, jehož součástí je Zelená klenba klenotnice Zelená klenba, odkud zloději ukradli předměty nevyčíslit­elné historické hodnoty

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia