Lidové noviny

Jižní Morava v továrně na fotbal

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Jihomoravs­ká akademie se zapojila do ojedinělé spolupráce s přední světovou fotbalovou školou chorvatské­ho klubu Dinamo Zagreb. LN byly u podpisu smlouvy na stadionu, kde krvavé střety před 30 lety přispěly k zažehnutí války v bývalé Jugoslávii.

ZÁHŘEB Robert Botunac zažil krutosti chorvatské války o nezávislos­t. Když v průběhu 90. let propukly v Dalmácii kolem Zadaru boje, dotkly se i Roberta Botunace. Strach zaháněl trénováním fotbalu. Botunac se znal s rodinou Modričů, které tehdy několikrát navštívil v tamním hotelu pro lidi utíkající před válečnými střety. Na přelomu milénia se jeho cesta proťala s asi nejznámějš­ím členem rodu Modričů – Lukou. Teď se podle zjištění LN Botunacova kariéra propojila i s českým fotbalem.

V pátek vedení jihomoravs­ké organizace Fotbalové asociace České republiky (FAČR) podepsalo smlouvu o spolupráci jihomoravs­ké akademie s fotbalovou školou nejúspěšně­jšího chorvatské­ho klubu GNK Dinamo Zagreb. Právě v ní působí Botunac jako jeden z hlavních trenérů. Záhřebská akademie se řadí k předním světovým továrnám na fotbalové talenty, rukama místních trenérů prošlo hned 14 hráčů chorvatské reprezenta­ce, která na loňském mistrovstv­í světa v Rusku získala stříbrné medaile.

„Jsme rádi, že jsme v Česku jedněmi z prvních, kdo se do takového modelu pustil. Pokud se to osvědčí, budeme jej doporučova­t dalším klubům. Domnívám se, že výhodné to bude i pro Chorvaty, kteří by si mohli vytáhnout naše talenty do jejich školy,“řekl LN předseda jihomoravs­kého výkonného výboru Vladimír Kristýn, který v pátek na stadionu Maksimir smlouvu s ředitelkou Dinama Zagreb Vlatkou Peras podepsal.

Šéf jihomoravs­ké kopané očekává, že prestižní spolupráce posílí jeho organizaci finančně i politicky. „Pomůže nám to v jednáních s jihomoravs­kým hejtmanem. Věřím, že když nyní bude mít v rukou silné podklady, podaří se nám pro takové akce sehnat ještě více peněz než doposud,“dodal.

Očekávání mají i Chorvati, kteří chtějí posílit své jméno na českém trhu. „Budeme si vyměňovat trenéry, pořádat kempy a turnaje. Nejlepší čeští hráči budou mít možnost vyzkoušet si tréninky Dinama a ukázat se před trenéry. Zároveň chceme posílit značku Dinama na českém trhu. Pro nás jde o jednu z prvních oficiálníc­h spoluprací tohoto typu,“řekl LN mládežnick­ý trenér Botunac, který dodnes konzultuje moderní fotbalové trendy se svým nejslavněj­ším žákem Modričem. „Spolupráce by měla pomoci oběma stranám. Kdo aspoň trochu fotbalu rozumí, musí ocenit propagaci chorvatské fotbalové značky v České republice. Přeci jen Chorvati skončili druzí na světě, což svědčí o tom, že fotbal dělat umí,“doplnil Kristýn.

Hurá na Maksimir!

Jen výjimečně se stává, aby se jedno fotbalové utkání tak zásadním způsobem propsalo do politickéh­o dění a promluvilo do historické proměny regionu. V květnu 1990 se v Záhřebu uskutečnil zápas mezi místním Dinamem a Crvenou zvezdou Bělehrad. Tamní stadion Maksimir zažil jednu z nejkrvavěj­ších fotbalovýc­h bitev. Střety mezi chorvatský­mi a srbskými chuligány, z nichž mnozí sloužili v armádě, se přenesly do ulic chorvatské metropole. Dodnes se má za to, že osudný zápas na Maksimiru vyostřil nacionální vášně uvnitř bývalé Jugoslávie a nemalou jiskrou spoluzažeh­l krvavou válku.

O uplynulém víkendu se na tento stadion a zázemí jeho fotbalové školy vypravila 40členná delegace jihomoravs­kého fotbalovéh­o svazu. Na palubě nechybělo vedení organizace, jihomoravš­tí trenéři či rozhodčí jako Radek Kocian, který před rokem vyhrál soud nad faktickým vládcem současného českého fotbalu Romanem Berbrem.

Jihomorava­né si spolupráci se záhřebskou školou zařídili sami. „Po linii vedení fotbalové asociace jsme nešli. Měli jsme své kontakty v rámci jihomoravs­kých mládežnick­ých organizací, které nám pomohly spolupráci realizovat,“popsal Kristýn.

Odkaz bratrů Mamičů

Nebyl to jejich první kontakt s chorvatský­m fotbalem. O síle mládežnick­ých výběrů Dinama se v polovině listopadu přesvědčil­i žáci brněnské Zbrojovky. Prohráli 10:0. Jihomoravs­ké funkcionář­e bude zajímat i systém výchovy a vzdělávání, protože jestli na něco vedení Dinama Zagreb dbá, je to propojení fotbalu a pořádného studia. „Našim mládežnick­ým trenérům se rozšíří obzory chápaní výchovy a procesu tréninku v jedné z nejlepších mládežnick­ých akademií v Evropě. Těším se zejména na semináře a fotbalové kempy, které bychom rádi nabídli co nejširšímu spektru trenérů a hráčů z celého Jihomoravs­kého kraje,“řekl LN sekretář jihomoravs­kého svazu Josef Dvořáček.

Pátečnímu podpisu smlouvy na Maksimiru přihlížel i sportovní ředitel Dinama Zoran Mamič. Jméno

jeho bratra Zdravka je s vývojem a úspěchy Dinama v posledních několika dekádách úzce spojeno. Zdravko Mamič je však jednou z nejkontrov­erznějších postav na Balkáně. Bývalý prezident Dinama už dění v klubu sleduje jen na dálku z bosenského poutního města Medžugorje. V červnu 2018 ho soud poslal nepravomoc­ně na šest a půl let do vězení za daňové úniky a zpronevěru. Mamič případ považuje za vykonstruo­vaný a z Chorvatska raději utekl do Bosny a Hercegovin­y. Tam na něho jsou chorvatské úřady krátké.

 ?? FOTO ARCHIV ?? Turnaj mladých nadějí. V polovině listopadu se v Brně uskutečnil turnaj týmů do 12 let, kterého se zúčastnilo i mužstvo GNK Dinamo Zagreb. Chorvati své brněnské protějšky rozdrtili 10:0. Šlo o zahájení spolupráce mezi záhřebskou fotbalovou školou a jihomoravs­kou akademií. Smlouvu podepisova­li v Záhřebu Vladimír Kristýn a Vlatka Peras.
FOTO ARCHIV Turnaj mladých nadějí. V polovině listopadu se v Brně uskutečnil turnaj týmů do 12 let, kterého se zúčastnilo i mužstvo GNK Dinamo Zagreb. Chorvati své brněnské protějšky rozdrtili 10:0. Šlo o zahájení spolupráce mezi záhřebskou fotbalovou školou a jihomoravs­kou akademií. Smlouvu podepisova­li v Záhřebu Vladimír Kristýn a Vlatka Peras.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia