Lidové noviny

Aktivisté žádali bleskový konec uhlí

-

PRAHA/MOST Češi mohou málokdy říct, že v něčem předběhli Německo, ale kdyby bylo podle „zelených“členů vládní uhelné komise, bylo by to právě s odstavením uhlí. Zatímco Spolková republika si schválila konec tohoto fosilního paliva do roku 2038, zástupci Greenpeace a Duhy žádají, aby tak Česko udělalo už v roce 2030.

Na podporu bleskového útlumu včera před Strakovou akademií, kde komise zasedala, protestova­li aktivisté z Rebelie proti vyhynutí. Jako divadelní znázornění svého přání vsypali uhlí symbolicky do rakve.

Zhruba ve stejnou dobu se jiné skupince aktivistů podařilo proniknout do mosteckého sídla energetick­é firmy Se.ven. Na spojovací chodbu ve dvanáctém patře vyvěsili zvnějšku transparen­t Konec uhlí bez výjimek, protože pod Se.ven patří elektrárna Chvaletice. Ta žádá o výjimku z emisních limitů. Aktivisté v Praze i Mostě apelovali na ještě rychlejší odklon od uhlí, žádali termín již v roce 2025. Člen komise Jan Zahradník (ODS) to označil za fantasmago­rii.

Jednání na úřadu vlády se zúčastnila i bývalá předsedkyn­ě německé uhelné komise Barbara Praetorius­ová. Mimo jiné uvedla, že i sousedi museli při klimatický­ch ambicích myslet na ekonomické dopady, především na regiony, které jsou s uhlím spjaty – v příštích dvaceti letech do nich půjde 40 miliard eur, tedy zhruba bilion korun. V Česku strukturál­ní proměna energetiky dopadne nejvíc na celé severní pohraničí, ale i sektor průmyslu celkově.

Česká komise se usnesla, že do konce ledna připraví sérii scénářů útlumu od roku 2030 až do roku 2050: u každého uvede, co by to znamenalo, kolik by to stálo, kolik environmen­tálních benefitů by to přineslo. Stěžejní bude odpověď na otázku, čím se špinavě vyráběná energie nahradí. A kolem toho je ještě větší nesoulad než u data.

Ekologové a zástupci různých cechů zelenějšíh­o zaměření mají za to, že náhrada bude možná přes obnoviteln­é zdroje. Vláda a odborné aparáty ministerst­ev mají jiný názor – základní zatížení v síti podle nich musí nést nějaký velký zdroj, přičemž jako ideální předkládaj­í nový jaderný reaktor. Atom vychází dobře, co se týče emisí skleníkový­ch plynů při výrobě, horší je to ale s radioaktiv­ním odpadem. S výjimkou Finska ještě žádná evropská země nevyřešila, kam ten svůj definitivn­ě hlubinně uloží.

Uhelná komise nemá za úkol jenom naplánovat, kdy se Česko zřekne uhlí, jejím výstupem má být návrh celkového energetick­ého mixu a mírnění sociálních dopadů změn. Zásadní výstupy se čekají koncem příštího roku. kms

 ?? FOTO ČTK ?? Proti uhelným elektrárná­m demonstrov­alo včera před vládou zhruba padesát aktivistů převážně z hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí).
FOTO ČTK Proti uhelným elektrárná­m demonstrov­alo včera před vládou zhruba padesát aktivistů převážně z hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia