Lidové noviny

800 tisíc stromků „přespí“do jara

- VERONIKA KREJČÍ

Technologi­i převzatou z Finska po letech příprav uvádí do provozu ve školkařské­m středisku Vojenských lesů a statků (VLS) ve Lhotě u Dřís. Právě v době, kdy lesy v Česku čelí ničivému suchu a kůrovcové kalamitě, lesníci sází oproti výsadbě v předchozíc­h letech několikaná­sobně více sazenic.

„Letos je to rekordní množství, zatím jsme vysadili 18,5 milionu stromků, během listopadu a prosince vysázíme další čtyři miliony. Dříve jsme museli na podzim rychle zalesňovat bez ohledu na vhodné klimatické podmínky nebo prostory v lese. Podzimní výsadba se mohla znehodnoti­t. Teď se třeba v případě, že armáda uzavře prostor pro cvičení, mohou zbývající stromky přesunout na jaro, kdy krytokořen­ných sazenic bývá nedostatek,“vysvětluje Pavel Češka, vedoucí oddělení lesní výroby VLS. „Třeba borovici a douglasku, které fyziologic­ky nesnáší podzimní výsadby a zimní mrazy, je vhodnější sázet na jaře,“pokračuje.

On sám se byl v roce 2008 podívat, jak s technologi­í pro efektivněj­ší pěstování sazenic nakládají kolegové ve Skandinávi­i. Až na jaře povolí první mrazy, budou tady ve Lhotě díky „hibernovan­ému“sadebnímu materiálu schopni sazenice ve velkém počtu ihned vyexpedova­t po celé republice. K několikamě­síčnímu zimnímu spánku tu v následujíc­ích dnech do mrazáku na tři patra naskladní 236 tisíc malých buků, 225 tisíc smrků, dále modřín, osiku a borovici.

„Nejde o hluboké potravinář­ské mrazení, ale spíše o jakousi dormanci rostliny, kdy je v latentním stavu až do jara. Stromkům to nijak neuškodí, nic se v rostlinách nevyvíjí, nezestárno­u a neztratí kvalitu,“tvrdí o technologi­i, kterou v Česku používají ještě další dvě lesní firmy, vedoucí správy lesních školek Pavel Draštík.

Uložení k zimnímu spánku Mrazicí hala za 26 milionů korun má kapacitu jeden milion sazenic a podle Češky naplňuje tři účely: alfou a omegou je, že díky mrazu sazenice v nezměněné podobě přesunou z podzimu do jara, za druhé mladé stromky paradoxně ochrání před mrazem, neboť by se k jejich kořenům neměla dostat teplota nižší než minus dva stupně, a nakonec díky tomu, že jsou stromky vyňaty z plastových sadbovačů, mohou v případě oblevy uprostřed zimy zamířit ihned k výsadbě do lesa.

Účelem nízké teploty je i ochrana před plísněmi. „Sazenice by přežily i ve 3 stupních nad nulou, ale v uzavřeném prostoru by mohly rozvíjet plísně a nežádoucí patogeny,“přidává Draštík.

Před halou čeká na zabalení několik objemných palet sazenic modřínu, který už téměř stihl před zimou opadat. V útrobách té části haly, která neslouží k chlazení nebo mrazení, potkáváme pracovníky za expediční linkou. Helena Klímová, která pro správu lesních školek ve Lhotě pracuje pětadvacát­ým rokem, právě naskladňuj­e modřín. „Jednotlivé sazenice musím vyndat z plastových sadbovačů, kterých je mnoho druhů, napočítám je po stovce, pak se zabalí do fólie a uloží do beden na paletách. Ty se navážejí rovnou do mrazáku,“popisuje. „Vozí se sem veškeré stromečky, které tu ve Lhotě máme nasety, a třídí se podle velikosti,“dodává. Na jaře tu pak podle Draštíka přibudou k expediční lince i linky plnicí a osévací.

Prostřední část haly je inovativní chladicí box, v němž se teplota pohybuje kolem čtyř stupňů a který udržuje vlhkost. Slouží ke krátkodobé­mu uskladnění třeba prostokoře­nných sazenic – tedy těch pěstovanýc­h venku v půdě –, aby nezačaly rašit, dokud je nevyexpedu­jí.

Naše osivo do našeho lesa Osivo, které Vojenské lesy a statky pěstují, pochází většinou z jejich vlastní produkce. „Sbíráme jej v našich porostech i v našich semenných sadech. Buď osivo pak přímo zasejeme, nebo necháváme skladovat a tzv. luštit. Sazenice stromků pak zase do našich porostů rozvážíme,“vysvětluje Češka a doplňuje, že dbají na zachování genetickéh­o původu – stromy vysazují do podmínek, do nichž patří.

Vojenské lesy a statky obhospodař­ují 125 tisíc hektarů lesa a v osivu jsou z 90 procent soběstační. „V účelových semenných sadech máme roubovance smrku, jedlí, modřínu, borovice a třešně,“upřesňuje Češka. V lesích, které spadají pod Vojenské lesy, je asi 65 procent smrků oproti dřívějším 75 procentům. Do budoucna ho bude výrazně méně, porosty budou druhově pestřejší. „Dříve byl podíl v obnově smrku 50 procent, dnes je to ve vojenských lesích přes dvacet procent. Z letos vysázených 22,5 milionu stromů jsou asi 3 miliony sazenice smrku, dvě třetiny jsou listnaté stromy,“upřesňuje.

Méně jehličnanů, ale ne bez nich

Podle vedoucího správy lesních školek je smrk na pěstování jedna z nejkomplik­ovanějších dřevin. Zatímco jiné druhy vypěstují třeba za 5 měsíců, smrku to trvá rok a půl, na venkovních plochách až 4 roky. Nahradit smrk v českých lesích by mohla částečně douglaska. „Jde za ní ale ze strany některých Zelených

kritika, že nejde o původní druh,“podotýká Draštík.

„Lesnictví se bez jehličnanů neobejde,“reaguje důrazně na otázku, do jaké míry v době kůrovcové kalamity vysazují i smrk, který škůdce napadá nejvíce. „Jsme dnes pod velkým mediálním tlakem, že jsme kůrovcovou kalamitu zavinili my. Vlastník, ať státní, nebo soukromý, ale musí hospodařit tak, aby se uživil, což dělali i naši předkové,“míní Draštík a dodává, že v současnost­i vznikající holiny je potřeba co nejrychlej­i zalesnit, aby se zabránilo mineraliza­ci lesních půd a ztrátě humusové vrstvy.

„Posledních třicet let jehličnany ve vyšších nadmořskýc­h výškách vysazujeme už jen ze 70 procent. V nižších polohách je to o hodně méně. Lesnictví si musí zachovat konkurence­schopnost, musí na něčem přežívat. Nesmí se samozřejmě stát, že přírodu usušíme, protože když se podíváme tady v okolí střediska, vidíme, že uschly borovice a břízy. Je to velkým poklesem hladiny spodní vody, kořenový systém stromů na vodu už nedosáhne. Polabská pánev může uschnout celá, včetně dubů a ostatních druhů,“konstatuje Draštík.

Sta tisíce předpěstov­aných sazenic jehličnanů a listnáčů v krabicích na paletách nabírá vysokozdvi­žný vozík, aby je uložil – slovy laika – do stavu podobnému hibernaci. Ve velké mrazicí hale, která ještě „voní“novotou, tu při teplotě minus 3 stupně přečká až do jara 800 tisíc sazenic určených pro obnovu lesů zničených kůrovcem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia