Lidové noviny

Migranti v Bosně hrají o lepší život

- TOMÁŠ VLACH zvláštní zpravodaj LN na Balkáně

Tisíce běženců čekají u hranic s EU v Bosně a Hercegovin­ě na šanci dostat se dále do Evropy. Ani s přicházejí­cí zimou se neví, co s nimi bude.

BIHAČ „Čtyřiadvac­etkrát jsem si dal The Game! Čtyřiadvac­etkrát!“říká hrdě Merhad, uprchlík z íránského Šírázu, jako by se chlubil sportovním výkonem. Nejdřív na něj nechápavě hledím, pak mi to dochází. „The Game“neboli hra se ve slangu běženců říká pokusu o překročení hranic a proniknutí ke konečnému cíli, do Německa, Itálie či Spojeného království.

Drtivá většina pokusů nevyjde, ale zkouší se to znovu a znovu. Donekonečn­a. Tito lidé do své cesty investoval­i až příliš mnoho na to, aby to vzdali. Z Afghánistá­nu, Pákistánu, Íránu či Sýrie jsou na cestě několik měsíců, někteří i let. „Pracoval jsem rok v Íránu, pak rok a půl v Turecku a nějaký čas v Řecku,“líčí Sajfulla, student z Kábulu, jak to obvykle chodí. Zhruba sedm tisíc dolarů (160 tisíc korun), kolik u převaděčů stojí celá cesta z Afghánistá­nu do Německa, neměl, a tak si musí vydělávat po částech. Teď je v Bihači, peníze prý nemá, ale přesto se, jak říká, pokusí jít dál.

Život v blátě

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) registruje v Bosně a Hercegovin­ě něco přes osm tisíc migrantů, nejvíc na celém Balkáně. Naráží tu na bariéru v podobě hranice Bosny a Hercegovin­y s Chorvatske­m, kde policie migranty intenzivně loví a vrací zpět. „Dělají to poslední dobou nejen Chorvaté, ale i Slovinci a máme tu lidi vrácené až z italského Terstu,“vypočítává Inna, sociální pracovnice v táboře Bira v Bihači.

V tomto čtyřicetit­isícovém bosenském městečku a jeho okolí vyrostlo pět táborů pro zhruba čtyři tisíce lidí. „Mohou volně přijít a odejít, režim je tu naprosto otevřený,“popisuje jeden ze zaměstnanc­ů Mezinárodn­í organizace pro migraci (IOM), která tábory spolu s několika partnerský­mi charitami provozuje.

Procházíme spolu táborem Bira v komplexu továrních hal na severním okraji města. V obrovské hale jsou buňky a v nich po šesti ubytováni muži, vesměs mladíci po dvacítce, zpravidla ze středních vrstev, kteří jdou za svým snem mít se lépe a žít v bezpečnějš­í zemi, než je Sýrie nebo Afghánistá­n. Svoji zvláštní sekci tu mají i rodiny s dětmi, které tvoří asi čtvrtinu všech běženců. V další hale bydlí mladiství bez doprovodu dospělých, nejmladším je kolem deseti let. „The Game“ale prý zkouší všichni bez rozdílu.

Migranti v Biře jsou v suchu a teple, dostávají tři jídla denně, a přestože se mohou dívat na filmy nebo malovat obrazy, všechny sžírá zoufalá nuda z nicnedělán­í. Další místo, tábor Vučjak v kopcích za městem je pravým opakem. Jeho obyvatelé připravují na ohních jídlo, pod širým nebem tu provozuje živnost holič, na plácku uprostřed pulzuje bazar, kde je možné pojíst či nabít si telefon.

Asi tisícovka obyvatel, výhradně mužů, ale přežívá ve stanech, které někde zapomenuté ve skladech našel turecký Červený půlměsíc. Prší do nich a je v nich zima, všude je moře bláta.

Vzduch je k zalknutí od mokrého roští, pro které se osazenstvo vydává do blízkého porostu zamořeného minami ještě z dob bosenské války.

Do Vučjaku úřady sestěhoval­y běžence, kteří přes léto tábořili v opuštěných objektech po okolí. Jenže s přicházejí­cí zimou si místo, o něž se stará bosenský Červený kříž, nijak nezadá s jinými divokými tábory. Mezinárodn­í organizace by nejraději tento smutný symbol bosenské migrační krize, podobný táboru na řeckém pohraniční­m nádraží Idomeni z jara 2016, zrušily. Centra s lepšími podmínkami ale nestačí a za Vučjak zatím není náhrada. „Tento tábor nesplňuje základní životní standardy, není připraven na zimní podmínky a je obklopen minovými poli,“varují v prohlášení Lékaři bez hranic (Médecins Sans Frontie` res, MSF).

Vítězové a poražení

V Bihači žijí většinou Bosňáci, lidé muslimské víry, stejně jako uprchlíci, a to vzájemné soužití trochu usnadňuje. Migranti jsou ve městě vidět na každém kroku, nikdo je neuráží ani nenapadá a i oni sami se chovají slušně. „Jenže jsou to trochu jiní muslimové než my,“připomíná místní mladík Amir, že soužití není až tak o islámu, ale o kulturních zvyklostec­h. Místní také mají strach z úřadů, které z pomoci běžencům nadšené nejsou. Nedávno například policisté vyhostili některé z humanitárn­ích dobrovolní­ků včetně těch českých a třeba za svezení migranta stopem je možné dostat tři až pět let vězení.

Téměř všichni oslovení běženci mají jasno – budou zkoušet „The Game“znovu. „Když vás v Chorvatsku chytí, seberou vám mobil i peníze, spálí svrchní oblečení a někdy vás i zbijí,“popisuje Íránec Merhad své zkušenosti.

„Jde to i za peníze, převaděčsk­ý byznys vzkvétá,“potvrzuje sociální pracovnice z Biry Inna. „Kdo dá 800 eur (20 tisíc korun), může vyrazit bez garance ve větší skupině, za 5000 eur (125 tisíc korun) se vezete luxusně v autě a v Německu jste hned zítra,“dodává. Jenže na takové řešení drtivá většina zdejšího osazenstva nemá. A když se ptám, co bude s těmi, kdo svou hru prohrají, setkávám se jen s krčením rameny.

 ?? FOTO TOMÁŠ VLACH ?? Další!
V táboře Vučjak provozuje pod širým nebem živnost holič. Na plácku uprostřed tábora pulsuje bazar, kde je možné si třeba nabít mobil.
FOTO TOMÁŠ VLACH Další! V táboře Vučjak provozuje pod širým nebem živnost holič. Na plácku uprostřed tábora pulsuje bazar, kde je možné si třeba nabít mobil.
 ?? FOTO TOMÁŠ VLACH ?? Obyvatelé Vučjaku si připravují na ohních jídlo
FOTO TOMÁŠ VLACH Obyvatelé Vučjaku si připravují na ohních jídlo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia