Lidové noviny

Radil se s Trumpem, šéf ho odvolal

- MARTIN HAMPEJS

Americký ministr obrany Mark Esper odvolal svého náměstka pro námořnictv­o Richarda Spencera, a to kvůli kontroverz­nímu případu pochybení člena elitních jednotek. Náměstek měl totiž dojednávat tajnou dohodu s Bílým domem, aniž by o ní ministr věděl.

WASHINGTON/PRAHA „Ztratil jsem důvěru v souvislost­i s nedostatke­m jeho upřímnosti,“uvedl k odvolání svého náměstka ministr obrany USA Mark Esper. Další podrobnost­i však neuvedl. Podle zjištění amerického deníku The New York Times však byl jeden z nejvýše postavenýc­h lidí v armádě odvolán kvůli kauze námořního poddůstojn­íka a člena speciálníc­h jednotek SEAL Edwarda Gallaghera.

S ním armáda vedla řízení o odebrání hodnosti poté, co tento voják na fotografii pózoval vedle mrtvého bojovníka hnutí Islámský stát, a potrestala jej, protože takové chování se neslučuje s pravidly. Prezident Donald Trump se ale rozhodl intervenov­at a vojáka omilostnil. Námořnictv­o se tak pokusilo muže alespoň dehonestov­at odebráním odznaku speciálníc­h jednotek, ale i v tomto případě Trump zakročil.

K odvolání náměstka Spencera podle zdrojů NYT došlo, jelikož se snažil za zády ministra Espera dojednat dohodu s Bílým domem. Spencer údajně chtěl, aby voják zůstal součástí jednotek SEAL, přestože na veřejnosti vyhrožoval, že odstoupí, pokud prezident do případu opět zasáhne.

Hrdina, nebo vrah? Gallagherů­v případ tak tímto dosáhl na nejvyšší posty americké politiky. O co šlo? Edward „Eddie“

Gallagher byl součástí amerických vojenských složek více než devatenáct let. Po návratu ze svého posledního turnusu byl jmenován vrchním velitelem čety v rámci týmu sedmi speciálníc­h jednotek Navy SEAL a obdržel stříbrnou hvězdu, tedy třetí nejvyšší vojenské vyznamenán­í.

Při loňském slyšení před vojenským soudem jej však jeho kolegové popsali jinak. Gallagher byl podle nich naprosto bezohledný a krvelačný. Tvrdili, že během sedmi operací v Iráku a Afghánistá­nu bezdůvodně střílel do davu civilistů, po dívce, která se procházela kolem řeky, či do starého muže, jenž nesl nádobu na vodu.

Devětatřic­etiletý voják byl loni obviněn ze zabití džihádisty, kterému bylo maximálně sedmnáct. Podle vyšetřovat­elů Námořní vyšetřovac­í služby (NCIS) mladíka ošetřoval jeden z lékařů amerických speciálníc­h složek, jenže najednou k němu Gallagher přiskočil, a aniž by cokoliv řekl, několikrát jej bodl nožem do krku a boku.

Poté donutil kolegy vyfotit, jak drží jednou rukou teenagera za vlasy a nůž má v druhé ruce. Jednomu kolegovi pak Gallagher fotografii poslal se zprávou: „Dostal jsem ho svým loveckým nožem.“

Po desítkách slyšení ale vojenský soud dospěl k závěru, že není dostatek důkazů, které by tato obvinění podpořily. Gallagher byl zproštěn viny ve všech bodech obžaloby kromě jediného – pózování s mrtvým mladíkem. Za tento prohřešek byl degradován a kvůli tomu mu byl razantně snížen plat.

Prezident Trump jej však předminulý týden omilostnil a nařídil navrácení jeho platu. Podle The New York Times se však rozhodnutí prezidenta USA nezamlouva­lo velení námořnictv­a, a tak se rozhodlo důstojníka zbavit odznaku ve tvaru trojzubce.

Podle regulí námořnictv­a může být odstranění odznaku provedeno pouze tehdy, pokud velící důstojník ztratí „víru a důvěru ve schopnost rozumného úsudku příslušník­a armády, v jeho spolehlivo­st a osobní chování“. Od roku 2011 námořnictv­o odebralo vojákům na 154 trojzubců.

Odebrání identity

Odstranění tohoto typu odznaku sice neznamená degradaci, ale prakticky ukončuje speciálovu kariéru. Vzhledem k tomu, že Gallagher chtěl i tak opustit řady námořnictv­a, nemá admirálův krok reálný dopad, ale v rámci armády jde o značné ponížení.

„To, že vám velitel sebere odznak poté, co jste tolik pracovali na jeho získání, je téměř to nejhorší, co se vám může stát,“uvedl pro americký deník bývalý člen speciálníc­h jednotek Navy SEAL Eric Deming. „Seberou vám celou identitu“.

Podle komentátor­ů deníku The Washington Post má však celý případ mnohem horší linku. Ukazuje se totiž, že prezident postupně nahlodává i jednotu samotné armády, což by si žádný z jeho předchůdců nikdy nedovolil.

„Jeho zásahy podkopávaj­í velení armády a zneuctívaj­í muže a ženy, kteří slouží své zemi, aniž by se vzdali svých hodnot,“stojí v komentáři. „Vrátit do služby někoho, kdo se ideálů vzdal a obrátil se zády ke své jednotce, vysílá naprosto špatnou zprávu. A vliv nejvyššího velitele ozbrojenýc­h složek se jen rozšiřuje.“

 ?? FOTO REUTERS ?? Sporná osobnost. Člen speciálníc­h jednotek US Navy SEAL Edward Gallagher pózoval na snímku s mrtvým bojovníkem Islámského státu. Armáda mu chtěla odebrat hodnost, nebo alespoň odznak – obojí prezident zmařil.
FOTO REUTERS Sporná osobnost. Člen speciálníc­h jednotek US Navy SEAL Edward Gallagher pózoval na snímku s mrtvým bojovníkem Islámského státu. Armáda mu chtěla odebrat hodnost, nebo alespoň odznak – obojí prezident zmařil.
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Richard Spencer, náměstek ministra obrany pro námořnictv­o
FOTO ČTK/AP Richard Spencer, náměstek ministra obrany pro námořnictv­o

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia