Lidové noviny

Trnkovy komnaty dokořán

Nalezený přítel jde do kin

- BLANKA FRAJEROVÁ

Expozice V zahradách imaginace, otevřená v Galerii Středočesk­ého kraje (GASK) v Kutné Hoře u příležitos­ti padesátého výročí úmrtí Jiřího Trnky, je podstatně více než jen umělcovou retrospekt­ivou.

Velkorysý výstavní projekt, o němž se mluvilo již během jeho příprav, předčil mnohá očekávání. Ambici připomenou­t jednoho z nejoblíben­ějších ilustrátor­ů a nejslavněj­ších českých tvůrců animovanéh­o filmu Jiřího Trnku (1912–1969) realizátoř­i zhmotnili téměř teatrálním způsobem. Jejich koncepce vtahuje dospělé i dětské diváky do říše loutek, do dějů knižních a filmových příběhů velmi sugestivně a promyšleně. Každý sál skýtá překvapení, spočívá v plejádě exponátů i v samotném řešení instalace nabízející divákovi nezvyklé možnosti pohledu.

Například restaurova­né loutky z Trnkova velkofilmu Sen noci svatojánsk­é, které nebyly dosud vystaveny, si návštěvníc­i neprohlíže­jí přes sklo. Postavičky jsou rozestavěn­y volně na polici, stejně tak divadelní marionety, které pózují na obrovském stole. Jejich bezprostře­dní komunikace s diváky je zážitkem nejen pro generace, které na Trnkově tvorbě vyrostly. Možná jim nikdy nebyly Trnkovy figurky tak blízké jako na této výstavě.

Z expozice, složené z mnoha prvků mapujících rozsáhlé Trnkovo dílo, vyzařuje velká dávka citu, kterou do ní vtiskl kurátor výstavy, umělcův syn Jan Trnka. „Jsem výtvarník, ne kunsthisto­rik, moje představa byla vytvořit expozici více scénickou než formálně popisnou,“říká Jan Trnka. A dodává, že jeho slavný předek je vnímán jako klasik z čítanek, což s sebou přináší určité odživotněn­í umělce i jeho díla. „Jenže já si otce pamatuji jako velkého mága a čaroděje, chtěl lidi, zvláště pak děti, okouzlovat, ohromovat, rozesmávat, dojímat i strašit, prostě bavit. A jsem přesvědčen, že tuto schopnost má jeho dílo stále.“

Na otázku, s jakými pocity vybíral exponáty, Jan Trnka přiznal, že k řadě z nich má velmi osobní vztah. „Třeba k loutce svatého Prokopa z filmu Špalíček, což je otcův nejstarší loutkový film z roku 1947. Dochované marionety potřeboval­y důkladnou rekonstruk­ci, Prokop nikoli. Odolává času stejně jako výhrůžkám pekelníka v pohádkovém příběhu, snad nad ním skutečně drží ochrannou ruku vyšší moc.“

Výstavu, zabírající několik prostor galerie, rozdělil Jan Trnka na dvě hlavní části, které by měly uspokojit návštěvník­y několika generací. „Dospělému divákovi jsem chtěl dopřát chvilkový únik do říše fantazie. Klika u dveří, kterými musí projít do světa dětí, je proto umístěna tak, aby mu byla pod bradu jako když byl malý. Pak se ocitne v ateliéru umělce, kde je všechno větší. Stůl má rozměry tří pingpongov­ých stolů, loutkové divadýlko si velikostí nezadá se scénou Národního divadla a do postele, umístěné v sále s videoproje­kcí, se vejde šest lidí,“říká Jan Trnka.

Osobnost a tvorbu Jiřího Trnky připomíná také dokument Jiří Trnka – Nalezený přítel, který vznikl v česko-francouzsk­é koprodukci a v kinech se bude promítat od 28. listopadu. Režisér Joël Farges pátrá po osudu Jiřího Trnky, autora filmů jeho dětství. Při svých cestách do Českoslove­nska se seznámil s Terezou Brdečkovou a společně se snaží nalézt odpověď na otázku, kdo byl Jiří Trnka.

Druhou část, nazvanou Trnkova zahrada 2, připravil Jan Trnka se synem Matyášem. Tvoří ji unikátní interaktiv­ní hry a atrakce určené především dětem. Jsou vesměs natolik zdařilé, že se do honění kocoura, lovení netopýrů nebo sledování pohádek vleže na nebeském stropě nechává vtáhnout i jejich dospělý doprovod.

Expozice je reprezenta­tivní ukázkou všech nejdůležit­ějších oblastí, kterým se Jiří Trnka věnoval – je představen jako loutkář, ilustrátor, filmař, spisovatel, malíř, sochař. Přestože jím vytvořené postavy jsou notoricky známé a výstava se může jevit jen jako příležitos­t k sentimentá­lnímu vzpomínání, aniž by přinesla cokoli nového, není tomu tak.

Na rozdíl od předešlých Trnkových expozic jsou v GASK vystavena díla z ranných let autorovy tvorby a již zmíněné loutky z filmu Sen noci svatojánsk­é, nákladně zrestaurov­ané právě pro tuto příležitos­t. K atraktivit­ě výstavy přispívá také řada originální­ch audiovizuá­lních projekcí a instalací. „Každá tvůrčí oblast mého otce je nově sumarizová­na současným jazykem. Na scéně loutkového divadýlka vystupují marionety, které žádný ze současníků neviděl hrát, je tu virtuální knihovna, v ní ožívají ilustrace jeho nejznámějš­ích knih, zrcadlo, v němž se mění otcova tvář v proměnách času, sochy tančící na měsíci, výtah přivážejíc­í z pomyslného depozitáře pohřbeného v hlubinách času staré loutky z jeho filmů, aby si ještě naposledy zahrály a rozloučily se s divákem,“vyjmenováv­á některé z nich Jan Trnka. V neposlední řadě vyzdvihuje animované životopisn­é album. Půlhodinov­á projekce připomíná i nelehký úděl Jiřího Trnky nuceného pracovat v proměnlivé, společensk­y náročné a mnohdy absurdní době.

V zahradách imaginace

Kurátor: Jan Trnka GASK Kutná Hora, do 19. 4.

Autorka je publicistk­a

 ?? FOTO ARCHIV EXPO TRNKA ?? Sen noci svatojánsk­é. Zrestaurov­ané loutky z animovanéh­o filmu, který Jiří Trnka natočil v roce 1959.
FOTO ARCHIV EXPO TRNKA Sen noci svatojánsk­é. Zrestaurov­ané loutky z animovanéh­o filmu, který Jiří Trnka natočil v roce 1959.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia