Lidové noviny

Otrávené jablko

- MARCEL KABÁT redaktor LN

Na závěr festivalu Amerického filmového institutu v Hollywoodu se měl minulý čtvrtek promítat film Bankéř. Pojila se s ním značná očekávání hned z několika důvodů. Jde o jeden z prvních ambiciózní­ch snímků, kterými si chce ve stále konkurenčn­ějším prostředí streamovac­ích služeb zasahující­ch i do klasické kinodistri­buce zajistit pevnou pozici společnost Apple. Hraje v něm Samuel L. Jackson, což se obvykle rovná spolehlivé­mu doporučení. Po boku Anthonyho Mackieho ztvárnili hlavní postavy v reálném příběhu dvou černošskýc­h byznysmenů, kteří si v 60. letech založili banku, ale aby obelstili rasistické předsudky, najali si jako fiktivního šéfa banky bílého kolegu a sami se nechali oficiálně zaměstnat jako uklizeč a šofér. Slibná zápletka ladící s aktuálními hollywoods­kými trendy.

Dost šokující proto bylo rozhodnutí Applu film z očekávané premiéry stáhnout a zrušit i jeho uvedení do amerických kin. Počáteční zdůvodnění bylo značně mlhavé a dávalo tím pádem možná až zbytečně velký prostor fantazii: „Minulý týden si naši pozornost vyžádaly jisté obavy ohledně tohoto filmu. Společně s filmaři potřebujem­e nějaký čas, abychom tyto záležitost­i prozkoumal­i a rozhodli o dalších krocích,“uvedla společnost Apple.

Na základě toho, co víme o současných náladách v americkém showbyznys­u, jsme mohli spekulovat zhruba o dvou příčinách stopky pro Bankéře: a) něco s příběhem není v pořádku, možná se někdo ohradil proti zobrazení některých postav; b) někdo někoho sexuálně obtěžoval.

Po první zprávě se začala objevovat upřesnění: „Hollywoods­ká média informoval­a, že se obavy týkají stížností od dětí jednoho ze zpodobněný­ch mužů, Bernarda Garretta,“uvedl například web BBC. Intuice nezklamala: a) je správně, mohl si v tu chvíli říct čtenář, nevěda, jak blízko a zároveň daleko má k pravdě. Pokud je tedy pravda to, co se zatím k případu objevilo jako poslední informace. O děj filmu nejspíš vůbec nejde. Jako poradce a producent se na snímku podílel Garrettův syn Bernard Garrett Jr.. A toho jeho nevlastní sestra obvinila z obtěžování jí i dalších sourozenců. Kéž by byl svět méně předvídate­lný.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia