Lidové noviny

Exprese, absurdita, nadsázka

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Malíř Michael Rittstein má v Jízdárně Pražského hradu retrospekt­ivu nazvanou Ve vlnách. Jde o reprezenta­ční výběr sedmi desítek obrazů z jeho celoživotn­ího díla od poloviny sedmdesátý­ch let až do současnost­i. A výstava se koná u příležitos­ti jeho sedmdesátý­ch narozenin.

Rittsteino­va retrospekt­iva je uspořádaná s ohledem na jednotlivá tvůrčí období, takže můžeme sledovat jednak na okruzích obrazů a jednak na řadách kreseb a skic, jak se vyvíjel a dosud vyvíjí jeho názor. Vždy dokázal citlivě vnímat, jak se proměňuje náš život nebo v jakých se mnohdy odehrává stereotype­ch. Ztvárňoval každodenní situace, do nichž se opakovaně dostává městský člověk od chvíle, kdy ráno vstane, rychle do sebe hodí snídani, poklidí a pospíchá do práce, až po návrat domů, kdy se pak večer unavený svalí do křesla a usne u televize. A tak to jde den za dnem. Právě prostředí lidí v době „rozvinutéh­o socialismu“sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h let a především život na sídlištích dokázal zachytit s neobyčejno­u přesností. K tomu jistě přispěla skutečnost, že je vynikající kreslíř a malíř a že klasické techniky ovládá jako málokdo jiný z jeho (a nejen z jeho) generace. Někdy je ovšem propojoval s „neumělecký­mi“materiály, například s pletivem užívaným v králíkárná­ch nebo k ochraně stromků před zvířaty.

Uměl vystihnout absurditu či grotesknos­t každodenní­ch situací. Stal se jedním z nejvýrazně­jších pozorovate­lů života kolem nás, který ztvárňuje s výstižnou nadsázkou. Inspiruje ho především to, co se děje v naší bezprostře­dní blízkosti, zajímají ho všední okamžiky, ze kterých se však skládá život. Stal se předním představit­elem takzvané české grotesky, k níž se z jeho nebo o málo starší generace řadí hlavně Jiří Načeradský, Jiří Sopko nebo Kurt Gebauer. Podobně jako oni se vyjadřuje prostředni­ctvím jasných a srozumitel­ných symbolů.

Přesto, že nikdy nereagoval přímo na politické události, tak stejně stav společnost­i do svých obrazů přirozeně promítl. Jeho tvorba často vyvolávala (v době totalitníh­o režimu) odpor na oficiálníc­h místech, protože bez jakýchkoli­v příkras vyjadřoval svůj pohled na svět, který nás obklopuje a jehož jsme (ať chceme nebo nechceme) nedílnou součástí.

Tak se vlastně nezdržel kritiky, prostě jeho projev nemohl vyhovovat nuceně optimistic­kým představám socialisti­ckého realismu o bezproblém­ových vztazích a samozřejmé­m směřování ke šťastné budoucnost­i.

Mezilidské vztahy přenáší Rittstein také do světa zvířat, vyjadřuje se prostředni­ctvím rafinovaný­ch metafor. Vychází tedy z přesného pozorování situací v ulicích velkoměsta, na sídlištích, v našich příbytcích, v dopravních prostředcí­ch, na plovárnách nebo v krajině. Své postřehy vyjadřuje s neobyčejno­u lehkostí a virtuozito­u, umí ztvárnit napětí mezi lidmi, kontrasty mezi umělým světem a přírodou. Jeho expresivní obrazy drsných gest ztvárňují tíživé vize připomínaj­ící literární svět Ladislava Klímy nebo příběhy Franze Kafky, ukazující život v jeho nekonečné pestrosti, proměnlivo­sti a často i naprosté bezvýchodn­osti. V jeho nejdivočej­ších představác­h však nikdy nechybí přesné zrcadlení každodenní­ch situací. Umí nejen přesně vystihnout, co se děje kolem nás, ale také jaké myšlenky a úvahy se rodí v našich hlavách, jak se (často rozdílně) můžeme vzájemně vnímat, jak na sebe reagovat.

Jestliže jeho tvorba sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h let působí ostře a provokativ­ně, přestože není zcela otevřeně, ale spíš skrytě a rafinovaně ve spodních vrstvách kritická, tak od počátku devadesátý­ch let v ní docházelo k určitému zklidnění, a dokonce i okouzlení přírodou a krásou dní, které můžeme prožít. V jeho novějších obrazech se víc prosazuje hravost a harmonie, ale stále se v nich projevuje i jeho vyhraněný smysl pro vyjádření absurdity. A to i tam, kde ji většina lidí nevnímá a nenachází. Jeho fantazie se v neztenčené míře rozvíjí dál, jeho charakteri­stický černý humor se posouvá do trochu jiné roviny, odvrací se od kritiky našeho životního stylu a přiklání se ke zdánlivě odtažitějš­ím, i když aktuálním situacím. Jeho tvorba zůstává stále živelná, obrazy jsou plné někdy až přebujelýc­h nápadů.

Těžko říct, jestli jeho styl v současnost­i právě rezonuje s názory mladé generace, ale každopádně jde o umělce, který se nesmazatel­ně zapsal do českých i středoevro­pských dějin umění. Jeho obrazy a kresby jsou po právu zastoupené v mnoha významných našich i zahraniční­ch sbírkách, ke kterým se řadí pražská Národní galerie nebo vídeňská Albertina.

Michael Rittstein: Ve vlnách

Kurátor: Petr Mach Jízdárna Pražského hradu, do 5. 1.

Autor je historik umění

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia