Lidové noviny

V jednotě je síla?

I politikům je košile bližší než kabát

- Petr Kamberský

Nástup Markéty Pekarové Adamové, která slibuje přijetí eura do roku 2025, připomíná pamětníkům instalaci Michaela Žantovskéh­o do čela ODA v roce 2001 – tedy poslední vzepětí při pokusu oživit kdysi slavnou značku. Topka, lidovci i Starostové se tak tak drží nad hladinou, a mnozí jejich příznivci se ptají: Proč jste se proti tomu Babišovi ještě nespojili?

Potíž je, že partajím se v opozici žije komfortně. Nic je nenutí, aby zkusily společně Babiše porazit. Ačkoli mají všichni plná ústa vzletných slov, jak je třeba zbavit se oligarchy za každou cenu, ve skutečnost­i jim status quo docela vyhovuje. Pro komfort jedince je příjemnějš­í být místopředs­edou opoziční pidistrany, než se stát anonymním „backbenche­rem“hypotetick­ého nového politickéh­o projektu.

Ačkoli prezident Miloš Zeman přesvědčov­al sociální demokraty ke vstupu do Babišova kabinetu sloganem „Suchá je skýva opozice“, realita je dávno jiná. Ve volbách finančně nekrvácí, neb od státu dostanou 100 korun za každý hlas; jsou-li v parlamentu, pak dostávají každý rok 10 milionů korun na provoz a k tomu 900 tisíc za každého poslance či senátora. K tomu si připočítej­te, že pět menších stran má svých pět předsedů poslanecký­ch klubů se všemi bonusy. Čím více stran, tím více místopředs­edů všemožných podvýborů – a to byste se divili, jak snadno lze plat poslance ze základních 82 354 korun pomocí různých funkcí vyhnat vysoko přes stovku. Peníze jistě nejsou hlavní motivace, ale být šéf znamená být šéf: ať už jde o pozvánky do televize, nebo na recepce. A tak vznešená idea Sdružme se! naráží na zcela přízemní námitku: „Co z toho já osobně budu mít?“Říkáme-li občas, že strany neumějí komunikova­t nebo mají špatná data, pak je to i důsledek slabosti analytický­ch týmů: tam, kde by u velké strany mohlo (a mělo) dělat dvacet lidí, sedí dnes tři přetížení nešťastníc­i.

Za šest let od nástupu Andreje Babiše do politiky se ani jeho nejhlasitě­jší odpůrci nedovedli domluvit na spolupráci, k současným drobným krůčkům je donutila až hrozba vypadnutí ze sněmovny. Skutečná kooperace je však stále v nedohlednu. Asi jim to vyhovuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia