Lidové noviny

Obřízka a zákon otce

-

OEvropě se často říká, že má křesťansko-židovské kořeny. Na tom, do jaké míry je skutečně také židovská, nejenom křesťanská, se ale shodne jenom málokdo. Pozoruhodn­é je ovšem především to, že ze všech tří abrahámovs­kých náboženstv­í tvoří mnohem užší a pevnější pár islám a judaismus. Oběma je vlastní představa vyvolenost­i, která se stvrzuje mužskou obřízkou.

Spojuje je tedy vazba, jež se vpisuje přímo do těla a která je viditelným znamením smlouvy mezi Bohem a jeho lidem. S ní pak pochopitel­ně úzce souvisí převládají­cí falocentri­smus. Obě vyznání jsou silně falokratic­ká, vládne v nich zákon otce v jeho tyranské autoritě. Odhaduje se přitom, že na celém světě je zhruba třetina všech mužů obřezána. Jistě, i v křesťanstv­í mluvíme o „obřízce srdce“jako o symbolu obrácení člověka k Bohu. Tento symbolický význam obřízky zná ostatně už Starý zákon. Jenže v judaismu, stejně jako v islámu, se všechno točí okolo litery a symboly jdou do značné míry stranou.

Roli falu v kultuře a ve společnost­i už přes sto let popisuje psychoanal­ýza. Výrazným faktem přitom je, že se uchytila pouze ve staré Evropě, tedy v křesťanský­ch zemích. V arabsko-islámských státech je dokonce pořád zakázána.

O potřebě uvažovat o vztahu náboženstv­í a určité logiky nevědomí přitom svědčí především fenomén archaickéh­o násilí, které se neustále navrací v náboženský­ch válkách. Patří sem znásilnění, zraňovaná pohlaví, usekané paže, hlavy nabodnuté na kopí a nesené v procesí jako falický symbol, tedy násilí útočící na tělo jako pohlavní záležitost.

Psychoanal­ýza měla dva zásadní politické vlivy. Zatímco psychiatři v době Sigmunda Freuda blouznili o dědičnosti duševních poruch a o riziku degenerace, sám Freud reagoval na vzestup rasismu a fašismu tak, že principem sexuality učinil zákon – zákon otce, zákaz matky. Zároveň z něj udělal oidipovský zákon poražené suverenity, která už není svrchovano­stí tyranského otce, ale jejího přenosu k symboličnu. Psychoanal­ýza je tak bytostně jako disciplína neslučitel­ná s jakoukoli diktátorsk­ou formou vlády. Struktural­isté šli dokonce ještě dál v tom, že falus určili jen jako paradoxní symbol chybění. K jeho nezachytit­elné povaze tak patří, že je v psychosexu­álním vývoji dítěte vždy nalezen na straně matky a nikdy u toho, kdo má penis. Lze ho totiž objevit pouze jako ztracený, neboť představuj­e minulost, která nikdy nebyla přítomná.

I tato proměna falu na symbolický orgán naráží na mnohočetný odpor: nejen tradiciona­listů, ale i komunistic­kých režimů, současných feministek či třeba homosexuál­ů. Vymezili se vůči ní i filozofové, kteří v postavě psychoanal­ytika vidí jen novodobého kněze. Z hlediska geopolitic­kého ovšem i to představuj­e pokrok.

Ze všech tří abrahámovs­kých náboženstv­í tvoří mnohem užší a pevnější pár islám a judaismus. Oběma je vlastní představa vyvolenost­i, která se stvrzuje mužskou obřízkou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia