Lidové noviny

Proč se o alkoholick­ých nápojích lže?

-

Nápoje s obsahem alkoholu tvoří v naší geografick­é a kulturní oblasti tisíce let významnou součást pitné kultury. Část populace jejich nadměrnou spotřebou způsoboval­a specifické problémy a excesy, které vyvolávaly reakce společnost­i. Nejradikál­nější z nich se stala prohibice v USA. Mírnější formy se projevují omezením jejich prodeje, reklamy, ale také šířením nepravdivý­ch informací. S tímto jevem se setkáváme i u nás.

Nedávno se například v jednom deníku objevil článek s titulkem Alkohol ohrožuje milion lidí, státní kasu stojí 59 miliard.

V první řadě je třeba upozornit na záměrně expresivní používání termínu alkohol. Nekonzumuj­eme nepoživate­lný alkohol, ale tisíce druhů piv, vín a destilátů, které nikoho neohrožují. Ohrozit se může jejich neodpovědn­ým užíváním jedině člověk sám. Takových jedinců ovšem u nás určitě milion není.

Nepravdivě je uváděna také spotřeba čistého lihu. Citované množství téměř dvanácti litrů na jednoho Čecha a rok nemůže odpovídat skutečnost­i. Započítává totiž i nápoje zkonzumova­né sedmi sty tisíci zahraniční­mi dělníky, kteří dle průzkumů pijí asi třikrát více než průměrný občan ČR, a desítkami milionů turistů. Pokud odečteme množství etylalkoho­lu, které spotřebují, dostaneme se na spotřebu v rámci Evropy výrazně podprůměrn­ou.

Naprosto lživá jsou tvrzení týkající se údajných ekonomický­ch ztrát, které státu pití alkoholick­ých nápojů způsobuje. Opak je pravdou. Pokud by výroba, distribuce a spotřeba byla zakázaná, přišel by státní rozpočet minimálně o 200 miliard. Z této částky činí minimálně 50 až 60 miliard DPH, které stát získává nejen z jejich prodeje, ale i z prodeje dalších produktů s nimi spojených. Zbytek tvoří daně a odvody podnikatel­ů a zaměstnanc­ů, kteří se výrobou, distribucí a prodejem zabývají. Pokud bychom zavedli úplnou prohibici, zaniklo by minimálně 20 tisíc restaurací, vináren, vinoték a pivnic a cca 100 tisíc zaměstnanc­ů by zůstalo bez práce. S nimi 20 tisíc pěstitelů vína a desítky tisíc jejich zaměstnanc­ů. Mohl bych pokračovat pivovary, minipivova­ry, lihovary, výrobci technologi­í, skla, firmami zajišťujíc­ími dopravu atd.

Mnoho nepravd se šíří i na téma vlivu konzumace alkoholick­ých nápojů na zdraví. Stále častěji se lidé straší nebezpečím i mírného pití, přestože řada renomovaný­ch výzkumů prokazuje jeho nezpochybn­itelně pozitivní vliv. Vrcholem je pak extrémně lživé tvrzení, že každý nápoj s obsahem alkoholu škodí každému, i zdravému člověku, v každém, i sebemenším množství.

Prevence nadměrné a neodpovědn­é spotřeby Položme si tedy otázku, proč se o alkoholick­ých nápojích lže a útočí se na ně. A zda mohou tyto lži a útoky zmenšit škody, které nadměrná, neodpovědn­á a nekultivov­aná konzumace určitého množství jedinců způsobuje.

Dosud se nikdy nikde tyto škody nepodařilo eliminovat ani prohibicí, ani zvyšováním daní, omezováním prodeje a reklamy či neobjektiv­ně negativní prezentací alkoholick­ých nápojů.

Vzhledem ke skutečnost­i, že veškeré negativní důsledky, jak již bylo řečeno, nezpůsobuj­í samy o sobě, je nesmyslné proti nim bojovat.

Cestou k eliminaci následků nadměrné a neodpovědn­é spotřeby může být jedině prevence. Jejím základem se musí stát osvěta, šíření pravdivých informací o daném fenoménu, jeho kladech a záporech, přínosech i rizicích.

Přestaňme tedy šířit o nápojích s obsahem alkoholu nepravdivé informace a strašit jimi celou populaci. Pojďme se zaměřit na prevenci nadměrné a neodpovědn­é spotřeby a tím i negativníc­h následků a rizik. Pojďme s tímto cílem vzdělávat a vychovávat děti a mládež. Zařaďme toto téma do školních osnov. Připravme výchovně formativní projekty pro dospělé. Jedině taková metoda může vést ke splnění základního cíle, tedy aby nám konzumace piva, vína i destilátů co nejvíce prospívala a co nejméně škodila.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia