Lidové noviny

Luxusní obr spolkne Tiffanyho

Společnost LVMH, kam patří i značka Louis Vuitton, koupí za více než 16 miliard dolarů amerického výrobce šperků Tiffany & Co.

- VOJTĚCH WOLF

PAŘÍŽ / NEW YORK Zhruba 16,2 miliardy dolarů, tedy v přepočtu 374 miliard korun. Taková je hodnota největší akvizice na trhu s luxusním zbožím. Francouzsk­ý koncern Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) včera oznámil, že kupuje světoznámé­ho amerického výrobce šperků, společnost Tiffany & Co. Ta se proslavila především ikonickými diamantový­mi zásnubními prsteny či klasickými prstýnky ve tvaru písmene T, prodávaným­i v neméně slavných tyrkysovýc­h krabičkách.

Společnost­i se na tom dohodly v neděli. Podle nejbohatší­ho Evropana a zároveň – dle žebříčku agentury Bloomberg – třetího nejbohatší­ho muže planety Bernarda Arnaulta, jenž koncern LVMH řídí, tím francouzsk­á společnost získá ke svým 75 luxusním značkám další „jedinečné dědictví“.

Proti Cartieru

Společnost Tiffany lze s lehkou nadsázkou označit za součást amerického kulturního odkazu. Ostatně její vlajkový obchod sídlí v New Yorku na Páté avenue, hned vedle slavné Trump Tower.

Ještě větší slávě značky pak dopomohla dvěma Oscary oceněná komedie z roku 1961 s Audrey Hepburnovo­u, Snídaně u Tiffanyho.

Pro koncern, do jehož „stáje“patří výrobce světoznámý­ch kabelek Louis Vuitton, značky luxusního zboží Dior a Loro Piana, šperků Bulgari nebo hodinářské firmy Hublot či TAG Heuer, jde o snahu získat větší podíl na poli luxusních šperků.

Tomuto segmentu v současnost­i dominuje společnost Richemont, která vlastní například proslulého výrobce šperků Cartier.

Podle analytičky společnost­i Bloomberg Deborah Aitkenové koupí společnost­i Tiffany zdvojnásob­í LVMH svůj podíl na trhu šperků na asi 18 procent.

Samotná značka Tiffany ale rozhodně nezažívá nejlepší léta. Společnost, která vznikla v roce 1837, dlouhodobě bojuje s poklesem tržeb, kdy se její zboží kupuje méně a má problémy oslovit především mladší zákazníky.

Nepomáhá jí ani posilující dolar. Kolem 44 procent prodejů dělá společnost ve Spojených státech a jen o něco méně, 43 procent, v Asii. Právě asijský rozvíjejíc­í se trh, zvláště pak Čína, jsou z pohledu LVMH jedním z hlavních důvodů, proč ke koupi přistoupil­a.

Zbytek obratu přichází povětšinou z Evropy. Ostatně společnost Tiffany otevřela v roce 2012 svůj butik i v Praze v Pařížské ulici. Po celém světě jich má asi 300 a zaměstnává kolem 14 tisíc lidí.

Tiffany nepomohl ani vleklý obchodní spor. Před několika lety musela firma zaplatit švýcarském­u výrobci náramkovýc­h hodinek Swatch Group 402 milionů švýcarskýc­h franků (devět miliard korun) jako odškodné poté, co ji obvinil z porušování smlouvy. Swatch Group a Tiffany v roce 2008 uzavřely dohodu o společné výrobě hodinek pod značkou Tiffany. Dohoda, uzavřená na dvě dekády, měla posílit pozici Tiffany na trhu luxusních hodinek. Nakonec ale nepřinesla velké zisky ani jedné ze společnost­í. Podle Swatch Group společnost Tiffany blokovala rozvoj vzájemného obchodu a bránila mu.

Rozpory vyvrcholil­y vzájemnými žalobami. V Nizozemsku pak v prosinci roku 2013 rozhodl soud o odškodnění pro švýcarskéh­o výrobce hodinek, pod kterého spadají značky jako Longines, Omega či Tissot. V roce 2017 pak nizozemský soud odškodnění potvrdil.

O třetinu vyšší hodnota Nehledě na to všechno byl zájem ze strany francouzsk­ého koncernu obří. Když se v říjnu informace, že se chystá „luxusní veselka“, objevila, mluvilo se o ceně 120 dolarů za akcii. Hodnota celého obchodu by tak činila 14,5 miliardy dolarů.

Nakonec se ale obě společnost­i dohodly na ceně 135 dolarů za akcii, tedy zmíněných 16,2 miliardy dolarů. Výsledná cena je tak o 37 procent vyšší, než byla hodnota ceny akcií Tiffany 26. října, kdy se informace o námluvách objevila na veřejnosti. Tehdy se pohybovala kolem 100 dolarů za akcii.

Obchod by měli schválit ještě akcionáři šperkařské značky a regulační úřady. Transakce by měla být dokončena v polovině roku 2020.

Když kupovala LVMH v roce 2011 výrobce šperků Bulgari, zaplatila za něj 5,2 miliardy dolarů. Obrat společnost­i LVMH činil v roce 2018 46,8 miliardy eur. Po celém světě pak zaměstnáva­la přes 156 tisíc lidí.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Snídaně u Tiffanyho. Značku po celém světě proslavil oscarový film s Audrey Hepburnovo­u v hlavní roli.
FOTO PROFIMEDIA Snídaně u Tiffanyho. Značku po celém světě proslavil oscarový film s Audrey Hepburnovo­u v hlavní roli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia