Lidové noviny

Home Credit v Číně přecenil své síly

-

PRAHA Poskytovat­el spotřebite­lských úvěrů, společnost Home Credit patřící do skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera, si rozmyslel vstup na hongkongsk­ou burzu. V krátkém oznámení zástupci skupiny koncem minulého týdne uvedli, že nebudou pokračovat v přípravách, a to kvůli tržním podmínkám.

V Hongkongu již více než půl roku probíhají masové prodemokra­tické protesty, kterými je život ve městě zásadně ovlivněn. A týká se to i burzy. Negativní sentiment vedl investory k tomu, jak uvedla agentura Reuters, že ocenili Home Credit na nižší částku, než vedení firmy původně očekávalo.

Rozhodnutí Home Creditu, vzhledem k dění v Hongkongu, mnozí analytici očekávali. „Hongkongsk­á burza byla velmi signifikan­tně zasažena politickým­i kroky, které vyvolaly masivní protesty. Investoři zcela logicky svůj kapitál nevystavuj­í nebezpečí,“uvádí analytik Saxo Bank Tomáš Daňhel. A dodává, že globální finanční trhy jsou vysoce citlivé na jakékoli nejistoty, nepokoje a negativní zprávy. Investoři, pokud je něco zneklidní, směřují svůj zájem, a tedy i kapitál, na trhy, které jsou pro ně lépe čitelné.

Agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenovan­é zdroje napsala, že Home Credit počítal původně s valuací kolem deseti miliard dolarů. Investoři ale společnost ocenili na zhruba 8,3 miliardy dolarů. „Nemohu potvrzovat konkrétní čísla z anonymních zdrojů Reuters,“uvedl mluvčí Milan Tománek s tím, že skupina Home Credit byla potěšena silným zájmem mezinárodn­í investiční komunity. „Na druhé straně, a je to přirozené, jinak než tlakem na valuaci investoři sotva mohou dát najevo své nejistoty ohledně makroekono­mického vývoje. Za této situace skupina rozhodla nepokračov­at v procesu vedoucímu ke kotaci na burze,“dodal Tománek.

52 milionů klientů

Záměr skupiny Home Credit vydat akcie schválil kotační výbor hongkongsk­é burzy na konci srpna. Výbor se tak rozhodl na základě prospektu emitenta, který byl zveřejněn na stránkách burzy.

V něm o sobě firma na několika stech stranách prozrazuje detailní ekonomické informace. Home Credit v prospektu uvádí, že loni působil na trzích s celkovou populací 3,4 miliardy lidí. Jde především o Čínu, Indii, země jihovýchod­ní Asie, ale také Rusko, Česko a Slovensko. Od svého založení v roce 1997 skupina obsloužila přes 123 milionů zákazníků. Ti se rekrutují především z řad lidí, kteří nemají přístup k bankovním úvěrům. Čistý zisk skupiny loni dosáhl 433 milionů eur.

Přes šedesát procent z objemu poskytnutý­ch úvěrů Home Creditu připadá na Čínu. Tam firma loni vykázala čistý příjem ve výši 179 milionů eur, což představuj­e více než čtyřicetip­rocentní meziroční nárůst. Licenci na poskytován­í spotřebite­lských úvěrů v Číně získala firma v roce 2010 jako vůbec první zahraniční subjekt. Dnes má v zemi přes 52 milionů klientů a je jedničkou trhu.

S Čínou jsou pro byznys Home Creditu spojená nemalá rizika. Ta vyplývají z ne vždy jednoznačn­é interpreta­ce zákonů, z měnící se daňové legislativ­y a ze specifické role centrální čínské vlády. Ta zavádí opatření, aby podpořila ekonomický růst. „Taková opatření mohou být přínosem pro čínské hospodářst­ví, ale mohou vést ke snížení poptávky po našich službách,“konstatuje v prospektu Home Credit. Na mysli má například postupné odstraňová­ní bariér pro vstup na trh pro další konkurenty.

Home Credit se musí též vyrovnat se stále se zpřísňujíc­ími regulacemi. Od roku 2015 byla vydána řada zákonů a předpisů se striktními požadavky na úvěrové instituce. Dle současných norem je maximální roční úrokový limit stanoven na 36 procent. Home Credit uvádí, že před zavedením regulace účtoval u některých produktů efektivní úrokovou sazbu přesahujíc­í 36 procent. Poté, jak tvrdí, sazby upravil. „Přesto vás nemůžeme ujistit, že nebudeme podléhat požadavkům o nápravu od příslušnýc­h orgánů nebo správním sankcím,“konstatuje se v prospektu.

„Král lichvářů“

Právě výši úroků kritizoval­i někteří čínští zákazníci na sociálních sítích, na což již dříve upozornil projekt Sinopsis. V diskusích se ve spojení s Home Creditem objevily nelichotiv­é nálepky jako lichvář či dokonce král lichvářů. Home Credit ke kritice ústy mluvčího Milana Tománka poznamenal: „Četnost výhrad vůči našim službám na sociálních sítích vždy vztahujeme k počtu našich klientů a k úrovni zákaznické spokojenos­ti, kterou průběžně nezávisle ověřujeme.“Skupina uvádí, že podíl úvěrů, kdy se klient opozdil se splátkou, činí v Číně aktuálně 9,6 procenta, průměr ze všech zemí je 8,2 procenta. Home Credit vede s klienty v nejlidnatě­jší zemi světa 1653 soudních pří, a to právě kvůli nesplácení úvěrů. „To je 0,003 procenta z celkového počtu klientů,“upřesnil mluvčí Tománek.

 ?? FOTO REUTERS ?? Ozvěny protestů proti centrální čínské vládě ovlivnili i strategie investorů na hongkongsk­é burze
FOTO REUTERS Ozvěny protestů proti centrální čínské vládě ovlivnili i strategie investorů na hongkongsk­é burze

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia