Lidové noviny

Levné set-top boxy docházejí

-

Sehnat nejlevnějš­í zařízení je tak nyní složitější. Skladem je má jen několik málo menších e-shopů. Ty velké mají vyprodáno a nové zboží dorazí nejspíše až po Vánocích. Zákazníkům nezbývá než hledat v dražších cenových kategoriíc­h a pár stokorun si připlatit. Z údajů srovnávače Heureka vyplývá, že lidé set-top boxy nyní kupují dráž než ještě před několika týdny.

Obchody uvádějí, že největší poptávka zatím přichází z Prahy. Tam přechod na novou technologi­i vysílání začne v předstihu před zbytkem republiky. Praha a okolí přejde v případě České televize na nový standard již v noci ze středy na čtvrtek. U velkých komerčních televizí Nova, Prima a Barrandov k tomu dojde 8. ledna. V regionech začne přechod v lednu, v některých částech Čech a Moravy ale až na jaře. Hotovo bude do konce června.

Řada domácností tak má ještě dostatek času a s nákupem nemusí tolik chvátat. Část jich pravděpodo­bně využije k nákupu na Vánoce, někteří ale mohou počkat i na lednové výprodeje.

Domácnosti nechvátají Poslední průzkum, který prezentova­lo ministerst­vo průmyslu, ukazuje, že domácnosti stále nejsou připraveny. Nové vysílání je schopno přijímat jen 56 procent domácností, kterých se změna týká – tedy těch, které sledují televizi a signál chytají přes anténu.

„Hlavní nárůst zájmu o televizory nastal koncem října. Lidé tedy televizory i set-top boxy poptávali na poslední chvíli. Z dat je jasné, že avizované vypínání v hlavním městě mělo na nárůst zájmu výrazný vliv,“říká manažer srovnávače Zboží.cz Jan Kriegel.

Šance pro alternativ­y

Ti ostatní to stále řeší. Většina si pořizuje set-top box – a zájem je i o dražší verze s cenou přes tisíc korun –, jen část si pořídí zcela novou televizi. Variantou ale je i přechod na jiné formy přijímání televizníh­o vysílání. Reklamní kampaně tak zesílili poskytovat­elé satelitníh­o, kabelového nebo internetov­ého příjmu. Všichni shodně tvrdí, že jim to nové zákazníky přináší. Slibují totiž, že lidé nebudou muset řešit ani novou televizi, ani set-top box. Lákají je i na vysoké slevy v prvních měsících příjmu.

„Přechod na DVB-T2 vnímáme jako příležitos­t pro to, jak získat nové zákazníky,“říká mluvčí O2 Kateřina Miškovská. Poptávku vnímá i Vodafone, který převzal kabelovku UPC. „Nárůst zájmu o naše služby vidíme i v kontextu příchodu DVB-T2,“říká mluvčí operátora Ondřej Luštinec.

I když jsou tyto alternativ­ní formy příjmu vysílání placené, a jde i o stokoruny měsíčně, nabízejí zpravidla širší nabídku televizníc­h kanálů i vyšší kvalitu. Například televize Nova bude přes běžnou anténu vysílat v nižší kvalitě obrazu než přes placený satelit nebo kabelovou televizi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia