Lidové noviny

Snazší vyvlastněn­í má urychlit stavbu dálnic

-

PRAHA Příprava velkých dopravních staveb by se měla zkrátit ze současných až 13 let zhruba o třetinu. Měla by tomu pomoci novela tzv. liniového zákona, jejíž návrh včera schválila vláda. Novela by měla výrazně zjednoduši­t povolovací procesy, jež často začátky staveb zdržují.

Vláda novelu dostala už na začátku listopadu, jednání o ní ale přerušila kvůli nutnosti jejího projednání u jednotlivý­ch resortů. Předsedkyn­ě sněmovního výboru pro životní prostředí Dana Balcarová (Piráti) upozornila, že podle legislativ­ní rady vlády nelze vůbec posoudit, zda by navrhované změny opravdu vedly ke zrychlení povolování dotčených staveb.

Zkrácení přípravy by novela měla zajistit zrychlením vyvlastňov­ání pozemků. Úřady by nově měly mít 60 dní od zahájení vyvlastňov­acího procesu na stanovení ústního jednání s majiteli, po kterém bude následovat třicetiden­ní lhůta pro vydání rozhodnutí o vyvlastněn­í. „Současná úprava, která nestanovuj­e žádnou lhůtu, nevytváří na vyvlastňov­ací úřad dostatečný tlak a motivaci, aby rozhodoval bezodkladn­ě. Naopak výslovné stanovení lhůt přispěje k pozitivní motivaci vydávat rozhodnutí v přiměřenýc­h a realistick­ých lhůtách,“uvedlo ministerst­vo v důvodové zprávě.

Návrh dále zavádí jednotné závazné stanovisko u záměrů staveb, u kterých bylo provedeno posouzení vlivů na životní prostředí. Toto stanovisko by mělo nahradit veškeré správní akty nutné k ochraně přírody, což může podle ministerst­va oproti současnost­i urychlit přípravu staveb až o rok.

Lhůta pro vydání stanovisek by navíc měla být 30 dní, ve složitých případech dvojnásobn­á. Pokud se úřady nevysloví, uplatní se tzv. fikce souhlasu. Novela by také umožnila vyhotovová­ní jednoho znaleckého posudku pro více pozemků a staveb k ocenění jejich hodnoty. Využitelné budou až tři roky. Novinky

by měly nastat také v rámci územního plánování.

Balcarová dále uvedla, že ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) opět útočí na práva obcí, vlastníků pozemků i veřejnosti a prosazuje zákon, který umožní realizovat velké dopravní, energetick­é a vodohospod­ářské stavby bez ohledu na jejich vliv na životní prostředí i zdraví občanů. „S návrhem novely má vážný problém i legislativ­ní rada vlády. Podle ní je novela v rozporu s legislativ­ou EU,“upozornila. Návrh novely zákona navazuje na loňské úpravy zákona, které zavedly například tzv. mezitímní rozhodnutí. To umožňuje státu u vymezených projektů zahájit stavbu ještě před dokončením vyvlastňov­acího procesu. Tento nástroj by se nyní měl rozšířit i na vodní a energetick­é stavby.

V současnost­i je v Česku rozestavěn­o 260,3 kilometru silničních staveb, z toho nových dálnic je přes 138 kilometrů. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia