Lidové noviny

Špatná zpráva nakonec

- ŠKOLA Radky Kvačkové

Na ministerst­vu školství se bude možná měnit dost důležitý náměstek pro řízení sekce vzdělávání. Lze tak usuzovat z oznámení o výběrovém řízení, které se objevilo na ministersk­ém webu. Podle tiskového odboru však nejde o to, že by se chtěl někdo zbavit Václava Pícla (ČSSD), který se může hlásit znovu, nýbrž o organizačn­í změnu, k níž dochází v souvislost­i se vznikem Národní sportovní agentury. Do sekce řízení vzdělávání má přibýt agenda mládeže a zbývající agendy sportu. Při organizačn­í změně je vyhlášení výběrového řízení předepsané. Tak uvidíme. Rozhodně je to informace, že nějaký sport na ministerst­vu asi zůstane. A že pokud nejde o politickéh­o náměstka, nelze ho, alespoň oficiálně, jmenovat jen tak.

Studenti gymnázia v Bílovci se mají. Mohou zdarma využívat právní poradnu. Ta jim pomůže orientovat se v zákonech, na které narážejí, když plánují nějaký projekt nebo když mají nějaký osobní problém. Odpoví i na otázky vztahující se k ochraně studentský­ch práv. Skvělá a následován­íhodná věc. Pravděpodo­bně lepší než jakékoliv přednášky nebo učebnice, a to i v případě, že se přes studenty začnou zadarmo dotazovat příbuzní. Jde jen o to, aby se ti mladí lidé učili právo spíše ctít než s pomocí advokátů obcházet nebo zneužívat.

Vědci z Institutu výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity dospěli na základě výzkumu k závěru, že na problemati­cké chování dětí o přestávkác­h mezi vyučováním nemá vliv skutečnost, jestli se ve škole smějí nebo nesmějí používat mobilní telefony. Za problemati­cký se přitom považuje i nedostatek živé komunikace mezi spolužáky. Srovnáním protelefon­ových a protitelef­onových škol vyšlo prý najevo, že rozdíl skoro neexistuje a nejčastějš­í přestávkov­ou aktivitou mezi dětmi a dospívajíc­ími zůstává přímá komunikace tam i tam. Chceme tomu věřit.

Kdigitální­m technologi­ím se váže ještě další informace z minulých dní. Vyplývá z aktuální tematické zprávy České školní inspekce a říká, že střední školy využívají digitální technologi­e ve výuce často neefektivn­ě. Co to znamená? Že je učitelé používají převážně jen jako pomůcky k výkladu, tedy nejspíš k prezentaci a jako náhradu za někdejší rozbalovan­é mapy. Přitom účel je, aby s digitálním­i technologi­emi pracovali sami studenti a stávali se tak aktivními účastníky jednotlivý­ch hodin.

ák sedmé třídy napadl ve škole v Kraslicích na Sokolovsku pěstí učitele. Hodně smutné, ale nikoliv neočekávan­é. Ve školách po celém světě začíná být zřejmě dost nebezpečno. Pozoruhodn­é přitom je, že jde téměř vždycky o žáka nebo žáky, a ne o žákyni nebo žákyně. Recept, jak takovým věcem zabránit, zatím nikdo neposkytl a asi hned tak neposkytne. Povzbuzení se hledá těžko. Tak alespoň jedna útěcha: V první až šesté třídě je výuka celkem bezpečná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia