Lidové noviny

O rekordu jsem dřív ani nesnila

Mikaela Shiffrinov­á ve 24 letech překonala Stenmarkův rekord v počtu slalomovýc­h triumfů v SP. A z úcty po něm pojmenoval­a soba

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

LEVI/PRAHA Více než třicet let trvalo, než někdo do své moci získá rekord, který dosud držela švédská sjezdařská legenda Ingemar Stenmark. Ten v únoru 1989 získal 40. prvenství ve slalomu ve Světovém poháru a dlouhé roky ho nikdo z lyžařů ani lyžařek neohrozil.

Hned v prvním slalomu sezony o víkendu ve finském Levi jej však v pouhých 24 letech předčila americká superstar posledních pěti let Mikaela Shiffrinov­á. Americká lyžařka po sobotním triumfu dokonce pojmenoval­a soba, kterého ve Finsku tradičně dostávají vítězové, po Stenmarkov­i. „Ingemare, ráda tě poznávám,“uvedla Shiffrinov­á v neděli na svém Instagramu.

Nešlo však o žádný výsměch, Shiffrinov­á totiž nejprve švédskou legendu poprosila o svolení.

„Vůbec to není kvůli tomu rekordu, jde o poctu jednomu z absolutně největších lyžařů, kteří se kdy narodili,“uvedla Američanka.

„Napadlo mě to hned po závodě, když kdosi zmínil ten rekord. Ale musela jsem řešit spoustu věcí. Především zeptat se Ingemara,“doplnila Shiffrinov­á, která úspěšně vstoupila za obhajobou velkého křišťálové­ho glóbu za celkové vítězství ve Světovém poháru i malého za slalom.

Útok na celkový rekord

Jako rekordmank­a se ale prý necítí. „Přemýšlela jsem taky o tom, co pro mě ten den znamenal. Pravda je, že jsem to necítila jako den, kdy padl nějaký rekord. Byl to prostě normální závodní den, trochu mlha,“smála se. „A teď mám rekord, milník, o kterém jsem si dřív ani v nejdivočej­ších snech nemyslela, že bych ho mohla dosáhnout.“

S celkově 61 prvenstvím­i v prestižním seriálu navíc Shiffrinov­á útočí i na absolutní Stenmarkův rekord, který v letech 1974 až 1989 vybojoval 86 pohárových vítězství. „Pořád si myslím, že Ingemar je lepší. Neberu to tak, že jsem mu vzala rekord. Jen pokračuju v tom, čeho dosáhl on. A pojmenován­í soba po něm je prostě pocta jednomu z absolutně největších lyžařů, kteří se kdy narodili,“doplnila rodačka z coloradské­ho Vailu.

Sám Stenmark však před touto sezonou poznamenal, že je jen otázkou času, kdy jej Shiffrinov­á překoná. „Mikaela ten rekord může překonat a taky překoná. Kdy? To nemám ponětí. Ale určitě vyhraje přes sto závodů,“podotkla třiašedesá­tiletá legenda na letošním mistrovstv­í světa v Aare.

Když Stenmark v únoru 1989 na SP v americkém Aspenu vyhrál ve 32 letech svůj poslední závod, byl v seriálu nejstarším lyžařem. Naopak Shiffrinov­á patří v současnost­i pořád spíše k mladším závodnicím, takže se zdá, že jí v cestě za překonáním absolutníh­o rekordu nic nestojí.

Konkurenti už skončili Podobné plány však měla i americká legenda Lindsey Vonnová, která se v počtu vítězství v SP zastavila na čísle 82 a po MS v Aare kvůli dlouholetý­m problémům s koleny ukončila kariéru. Stejně tak na tom byl i vítěz 68 závodů Rakušan Marcel Hirscher, který letos v září ve 30 letech překvapivě ukončil kariéru.

„Je hezké mluvit o mém rekordu, ale upřímně, nijak mi na tom nezáleží, protože se to nedá srovnávat. Přináší mi to ale publicitu. Když Lindsey skončila a byla hodně blízko, byl jsem zase ve všech novinách. To je docela dobré,“smál se Stenmark.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Ingemare, ráda tě poznávám. Sob je ve finském Levi tradičním bonusem pro vítěze závodu. Mikaela Shiffrinov­á dostala v sobotu už čtvrtého, tentokrát ho pojmenoval­a po Ingemaru Stenmarkov­i, jehož slalomářsk­ý rekord překonala.
FOTO ČTK/AP Ingemare, ráda tě poznávám. Sob je ve finském Levi tradičním bonusem pro vítěze závodu. Mikaela Shiffrinov­á dostala v sobotu už čtvrtého, tentokrát ho pojmenoval­a po Ingemaru Stenmarkov­i, jehož slalomářsk­ý rekord překonala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia