Lidové noviny

Senioři a oddlužení

Jak na to a za kolik

-

prostě není vítaným klientem nikde. Ze stejných důvodů nedosáhne ani na příspěvek na bydlení nebo péči. Jde tedy o neustálý a silný podprahový stres, který by byl i nad síly třicátníků.

Hlavně se nevzdat

Senior sice za svou situaci může do určité míry sám – třeba tím, že naletěl šmejdům nebo neprozřete­lně pomohl dětem či vnoučatům. Jenže to neznamená, že by měl být hozen přes palubu. V danou chvíli a za dané situace existují jen tyto možnosti. Smířit se s tím, že mu exekutoři budou doživotně strhávat částky převyšujíc­í jeho nezabavite­lné minimum. Něco prodat, má-li ovšem co. Do úmoru pracovat s vědomím, že jeho životní standard bude patrně až do smrti bídný. Doufat, že mu pomohou děti nebo jiní příbuzní. Ale také využít institutu oddlužení.

Institut osobního bankrotu v našem právním řádu existuje od roku 2008. Tehdy však v zásadě nebyl využitelný pro seniory. Nároky osobních bankrotů zvládalo dodržet jen minimum starších lidí. Ke splacení minimálně 30 % všech dluhů během 5 let jim chyběl dostatečný příjem.

Sepsání insolvenčn­ího návrhu není pro ■ seniory od roku 2019 nedostupné, jako tomu bylo před několika lety. Tehdy se pomoc s vyplněním formulářů cenila i na více než 15 tisíc korun. Po zavedení regulace cen těchto služeb a jejich poskytovat­elů činí maximální možná odměna 4000 korun.

Služby spojené se žádostí o oddlužení

mohou poskytovat jen vybrané profese

jako notáři, advokáti nebo spotřebite­lské organizace, které jsou akreditova­né ministerst­vem spravedlno­sti.

Novela insolvenčn­ího zákona stav, kdy byli senioři prakticky vyloučeni z možnosti zbavit se svého břemene, se letos zásadním způsobem změnila. Od 1. června 2019 mohou zadlužení senioři bez ohledu na své příjmy i výši dluhu využít speciálníh­o způsobu oddlužení.

Zákon je určen seniorům a osobám se zdravotním postižením ve druhém a třetím

Ochrana proti exekutorům

Oddlužení nepomáhá seniorům pouze rychleji se zbavit dluhů. Chrání je i před působením exekutorů. Seniora totiž nepostihno­u jen srážky z důchodu, z nějž mu zbude jen nejnutnějš­í životní minimum. Pro exekutory bývá zajímavý i tím, že mu mohou zabavit a zpeněžit další majetek. Včetně bydlení, chaty, chalupy nebo alespoň zařízení bytu. Dále mohou obstavit i jeho úspory na účtech penzijního pojištění.

Senior se pak dostane do skutečné existenční pasti, z níž nemá šanci pohnout se na žádnou stranu. Ovšem v momentě osobního bankrotu je před exekutory chráněný. Exekuce se totiž zastavují (to se týká všech lidí v insolvenci). Po uplynutí tří let je pak definitivn­ě oddlužený.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia