Lidové noviny

Nejsou a nebudou

Na nedostatek zdravotníc­h sester není zázračný lék

- Martin Zvěřina

Zdravotní sestry zůstávají trvale nedostatko­vou pracovní silou. Není na tom nic zvláštního ani nového, celá tuzemská ekonomika se potýká a bude potýkat s nedostatke­m „lidí“. Zdravotní sestry jsou na tom platově výrazně hůř než lékaři, kterým se v uplynulých letech přidávalo podstatněj­i, a pokud by nesloužily přesčasy, jejich plat nebude tak vysoký, jak rády inzerují nemocnice. Navíc v dobách rostoucí ekonomiky si mohou sestry vybírat ze zaměstnání, která nejsou tak vyčerpávaj­ící jako „dvanáctky“ve špitálech, takže v dobrých časech odcházejí z nemocnic či dokonce mimo obor a nedostatek bývá tíživější. Zásadně nepomůže ani import sil z Ukrajiny či ze Slovenska. Ostatně ten probíhá už možná dvě desítky let a zjevně není tak mocný, aby vyřešil potřeby nemocnic.

Kromě lepšího platového ohodnocení, které obor samozřejmě zatraktivn­í a třeba přiměje některé sestry k návratu k profesi, by prospěla i optimaliza­ce sítě nemocnic. O ní mluvíme od roku 1989 a zatím k ničemu nedošlo, některá zařízení sice přešla do soukromých rukou, avšak jejich zaměření a rozsah péče se nezměnili. Politická poptávka po rušení nemocnic též není, právě naopak, strany i jejich vůdcové se předhánějí ve slibech, že zachovají všechny lokální nemocnice bez ohledu na kvalitu. A tak se v příštích letech budou zachraňova­t i špitály, které nedodávají dostatečně kvalitní péči, ale lokální volič je vyžaduje. V krajských, komunálníc­h i senátních volbách bývají tato zdravotnic­ká zařízení častým předmětem kampaně a nikdo z kandidátů nemá sebevražed­nou odvahu nahlas říci, zavřeme to tady a budete jezdit o dvacet kilometrů dál. Tenhle politicky choulostiv­ý krok nás teprve čeká a nouze o sestry by nás k němu mohla přinutit.

Další možnou cestou, ale opět s omezeným dosahem, je přesunutí části práce sester na někoho jiného, což by vyžadovalo podstatnou změnu přístupu k práci zdravotník­ů obecně. U nás totiž platí, že i byrokratic­ké úkony musí provádět lékař či sestra. Zázračný recept ale nikdo nevymyslí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia