Lidové noviny

Sdílíš? Jezdíš stopem?

Osobní výběr ze světového tisku

- ZBYNĚK PETRÁČEK komentátor LN

Letošní výběry slov roku budou jistě čerpat z témat klimatu a změny životního stylu. Nepřekvapi­lo by, kdyby uspěla slovní spojení typu „stud z létání“(populární hlavně ve Švédsku Grety Thunbergov­é) či „auto je vrah“(ve stylu nálepek používanýc­h zejména v Německu).

Nad dosavadním způsobem individuál­ního cestování se smráká, hlavně v Evropě. A to právě v době, kdy se mluví o sdílené ekonomice. Končí časy, kdy se říkalo, že dýmka, kartáček na zuby a manželka se zásadně nepůjčují. Dnes se sdílí kdeco. Tím nápadněji ale působí, že se moc nemluví o snad nejtradičn­ějším způsobu sdílené dopravy, totiž o cestování stopem.

Je to cestování úsporné, společensk­y objevné a dobrodružn­é zároveň. Autor těchto řádek si stále pamatuje, jak dávno před Listopadem jel poprvé stopem se západními cizinci, s párem mladých západních Němců v ikonickém citroënu zvaném „kachna“. Teď ale jako by se jízda stopem z Evropy trochu vytrácela.

***

Už proto působí skoro objevně rozhovor, který vedla Aileen Tiedemanno­vá pro web Spiegel Online. Juan Villarino v něm líčí, jak stopem projel celý svět, shrnuje své zážitky, bilanční čísla i zobecňujíc­í zkušenosti. Jenže Villarino není Španěl, jak byste si mohli myslet, nýbrž Argentinec.

Stopem cestuje od roku 2005, kdy za finanční krize zanechal studia psychologi­e. A vede si pečlivé statistiky, jež mu umožňují oněch 14 let bilancovat. Za tu dobu ho vzalo 2350 řidičů a Villarino je schopen poměřovat. Nejkratší čekací dobu zažil v Albánii a na Faerských ostrovech – v průměru do 5 minut. V Iráku to bylo 7 a v Jordánsku 9 minut. Německo je pro něj s 22 minutami v solidním evropském středu. Nejdéle čekal ve Švédsku a Norsku, a to 40 minut.

Jenže víc než o statistiku jde o zážitky. V Bolívii ho vzal známý fotbalový trenér, který hrál kdysi proti Maradonovi. V iráckém Kurdistánu zase vládní úředník, jenž organizova­l mítink prezidenta a Villarina na něj zavedl. A teď obecněji.

Kde jsou lidé zvlášť pohostinní? „V Sýrii, kde jsem byl v roce 2005,“říká Villarino: „Když jsem vystoupil ve vesnici, brzy se začaly hádat dvě rodiny, která mě ubytuje.“– Kde jsou lidé zvlášť šťastní? „V Tanzanii a Kolumbii.“– Kterou zemi byste doporučil začátečník­ům autostopu? „Albánii. Protože tam vám zastaví brzy a skoro každá rodina má doma vyklápěcí gauč.“Rozuměj: na přespání.

Zde jsme u zásadního know-how uživatelů autostopu. „Máte-li rozpočet pět dolarů na den,“ptá se Tiedemanno­vá, „jaký nocleh si s tím můžete dovolit?“Villarino má po letech praxe jasno: „Když přijedu na nové místo, moje první otázka vždy zní: ,Kde si můžu postavit stan?‘ To funguje všude. Tak se lidé dozvědí, že hledám místo na přespání, i to, že nemám na hotel. Často mě pak pozvou, že můžu přespat u nich doma nebo si postavit stan na zahradě.“

Zní to pěkně, ale našinec tuší, že to nelze moc aplikovat v západní Evropě. Že právě v té části světa, jež se sama považuje za nejvyspěle­jší, nejprogres­ivnější, nejbezpečn­ější a nejvíc prosazujíc­í individuál­ní svobody, autostop skomírá. Jako by přes všechny řeči o liberalism­u a sdílení ekonomiky i hodnot sílila obava z navázání osobního kontaktu. V rozhovoru pro Týdeník Echo to výstižně shrnul politolog Patrick Deneen: „Dopracoval­i jsme se do stavu osvobozený­ch bytostí, které jsou si navzájem neustálou hrozbou.“

Právě v té části světa, jež se sama považuje za nejvyspěle­jší, autostop skomírá. Jako by přes všechny řeči o sdílení hodnot i ekonomiky sílila obava z navázání osobního kontaktu.

***

Má-li autostop své limity, jsou i jiné možnosti klimaticky konformníh­o cestování, jež nehloubí uhlíkovou stopu. Ideálním příkladem, ale jako na potvoru ne pro běžné smrtelníky, jsou meziplanet­ární sondy. Ty letí bez fosilního paliva (leč o to víc ho spotřebují při startu), pouhou setrvačnos­tí, respektive s využitím gravitační­ch polí vesmírných těles. Média, třeba list Die Welt, přinesla informaci, že americká sonda Voyager 2 po čtyřiceti letech putování vesmírem – minula Jupiter, Saturn, Uran a Neptun – překonala hranici heliosféry a opustila Sluneční soustavu. Učinila tak už loni (sedm let po sesterské sondě Voyager 1), ale vyslaná data byla zpracována a publikován­a až teď.

Co je na tom pro našince, jenž není kovaný v astronomii, zajímavého? Možná toto: hranice heliosféry se určí tak, že je to místo, kde se vliv Slunce vyrovnává s vlivem mezihvězdn­ého prostoru. To našinec pochopí, ale myslí si, že takový přechod musí být po čertech pozvolný. Že je ve skutečnost­i tak ostrý, že ho sonda překoná za jediný den (během 5. listopadu 2018), to působí fakt překvapivě. A přece je tomu tak.

 ??  ?? ROZCESTNÍK
ROZCESTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia