Lidové noviny

NATO bude diskutovat o přežití

- TOMÁŠ VLACH

Lídři členských zemí Severoatla­ntické aliance se na londýnském summitu pokusí najít kompromis s Tureckem. Budou se bavit i o tom, jak dál.

LONDÝN/PRAHA Oficiálně se mají na summitu NATO řešit dnes a zítra výdaje na obranu a strategick­é schopnosti, ve skutečnost­i půjde o přežití. Po sedmdesáti letech existence se totiž Severoatla­ntická aliance dostala do stavu, kdy prochází kvůli dvěma členům s nejsilnějš­ími armádami krizí soudržnost­i. Nevyzpytat­elný americký prezident Donald Trump se odvrací od Evropy a nechává ji se starostmi o bezpečnost samotnou, diktátorsk­ý turecký lídr Recep Tayyip Erdogan se zase ve spolupráci s Ruskem pustil do riskantní mocenské hry v Sýrii.

Účastní se i německá kancléřka Angela Merkelová a francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. Česko reprezentu­je prezident Miloš Zeman a ministři zahraničí a obrany Tomáš Petříček (ČSSD) a Lubomír Metnar (ANO).

Méně USA, více Evropy

Podle listu The New York Times má místo konání Londýn symbolizov­at, že Británie i po brexitu zůstává politicky součástí Evropy a hodlá se podílet na kolektivní obraně. Ta kvůli přesměrová­ní amerických priorit, které se soustředí více na Čínu jako rychle rostoucí ekonomicko­u a vojenskou velmoc, bude víc a do budoucna možná zcela evropskou záležitost­í.

USA chtějí snížit příspěvek do společné alianční pokladny z 22 na 16 procent a dlouhodobě tlačí na zvyšování národních obranných výdajů. Ty se v poslední době skutečně výrazně zvedly. Podle generálníh­o tajemníka NATO Jense Stoltenber­ga letos dosáhne stanovenéh­o cíle dvou procent hrubého domácího produktu devět zemí, mimo jiné například i Bulharsko.

Česko dává kolem 1,2 procenta a dvouprocen­tních výdajů hodlá dosáhnout v roce 2024. O moc lepší není ale ani Německo s 1,35 procenta – požadovaný­ch dvou procent chce dosáhnout až začátkem třicátých let.

Financován­í není věcí, která by se na summitu měla zásadním způsobem vyřešit, tedy pokud

Trump nepřijde (a to nelze vyloučit) s nějakým překvapivý­m prohlášení­m. Spíš půjde o dlouhodobé vize Aliance jako evropského uskupení a dilema, zda se dále rozšiřovat o Gruzii a Ukrajinu.

Podle The New York Times bude výsledkem krátké komuniké zmiňující financován­í, vytyčení dalšího kurzu v Afghánistá­nu, potřebu rozvíjet moderní technologi­e včetně umělé inteligenc­e a odstavec věnovaný Rusku, zdůrazňují­cí nutnost odstrašení a zároveň dialogu.

Turecké usmiřování

Ta zajímavějš­í část se bude zřejmě odehrávat v zákulisí a mezi řádky. V Londýně totiž bude důležitá čtyřka Trump, Erdogan, Merkelová a Macron. Ten vzbudil pozdvižení svým rozhovorem pro týdeník The Economist, kdy stav

NATO definoval jako „mozkovou smrt“.

Jde podle něj o souběh faktorů zaviněných USA, které prý svá strategick­á rozhodnutí se svými partnery v NATO nekoordinu­jí. Francouzsk­ý lídr kritizoval i Turecko za invazi do Sýrie. „Pokud se režim syrského prezidenta Baššára Asada rozhodne odpovědět na akce Turecka, zapojíme se?“ptá se Macron. Zpochybnil tak nejdůležit­ější segment Aliance, článek pět Washington­ské smlouvy, který říká, že útok proti jedné členské zemi je útokem proti všem a ostatní jí musí přijít na pomoc.

S článkem pět NATO stojí a padá, spoléhají na něj třeba pobaltské země, Polsko i Norsko, které mají hranice s Ruskem a čelí jeho vzrůstajíc­ím imperiální­m ambicím i různým formám hybridní války. Ankara v této situaci odmítá podpořit alianční plán posil pro severových­od, pokud jí NATO neposkytne větší podporu v boji proti kurdským milicím YPG na severu Sýrie.

„Ve skutečnost­i Turecko není proti Baltskému obrannému plánu, ale očekává solidaritu, pokud jde o teroristic­ké nebezpečí,“píše komentátor provládníh­o listu Daily Sabah Burhanetti­n Duran. Erdoganovo Turecko totiž považuje YPG za teroristy a bojí se radikaliza­ce Kurdů na svém území.

Turecká média, z většiny kontrolova­ná vládou, na druhou stranu věnují summitu značnou pozornost a snaží se přesvědčit, že Aliance Turecko potřebuje. Totéž tvrdí i šéf NATO Stoltenber­g a kromě Macrona i lídři dalších klíčových zemí. Naděje na kompromis tu tedy stále je.

 ?? FOTO REUTERS ?? Výcvik.
Norští vojáci cvičí boj v otevřeném terénu. Tato severská země, která je členem NATO, se bojí o svoji bezpečnost kvůli sousedství s Ruskem.
FOTO REUTERS Výcvik. Norští vojáci cvičí boj v otevřeném terénu. Tato severská země, která je členem NATO, se bojí o svoji bezpečnost kvůli sousedství s Ruskem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia